Архив за день: 19.07.2022

У порту в Одеській області вибухнули автоцистерни з пальним (ФОТО)

Пожежа спалахнула у порту Рені на Дунаї.

Про це заявили в ДСНС Одеської області.

У Ренійському порту спалахнули три автоцистерни з пально-мастильними матеріалами. О 22:00 пожежу було локалізовано, а о 22:48 ліквідовано на площі 600 кв. м. Важко постраждав працівник порту 1978 року народження. Він має опіки 95% тіла. Його госпіталізували до реанімаційного відділення місцевої лікарні.

На місці події виявили тіло загиблого чоловіка. Причини вибухів та смерті людини встановить слідство.

Варто зауважити, що після звільнення острова Зміїний від окупантів транспортні кораблі почали прибувати в українські порти на Дунаї, в тому числі Рені, для експорту агропродукції.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Оборудки з нерухомістю на майже 70 млн грн: в Одесі припинили діяльність злочинного угруповання

Зловмисники на підставі підроблених документів перереєстровували право власності на об’єкти.

Про це повідомляє прес-служба ГУНП в Одеській області.

Встановлено, що фігуранти, використовуючи підроблені паспорти громадян, виготовляли на їх ім’я пакет документів на об’єкти нерухомості. Надалі зверталися до учасників оборудки — державних реєстраторів. Вони, маючи доступ до відповідних баз, реєстрували нерухомість на підставних осіб, яку потім реалізовували третім особам.

За такою схемою учасники угруповання незаконно заволоділи та продали нерухомості на суму 46 млн грн. Крім того, у червні 2022 року намагалися продати будівлю та земельну ділянку вартістю 22 млн грн. Тоді їх викрили співробітник УСР та детективи поліції, повідомили про підозру, а організаторові суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення 46 млн грн застави.

В ході подальшого слідства були отримані докази причетності до шахрайської схеми державного реєстратора. Ці докази стали підставою для повідомлення йому підозри за ч. 3 ст. 362 Кримінального кодексу України (несанкціонована зміна інформації, яка оброблюється в автоматизованій системі, вчинене особою, яка має право доступу до неї, вчинене повторно, яка заподіяла значну шкоду).

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одесі понад 120 людей перевірили на холеру

В Одесі за тиждень на гострі кишкові інфекції захворіла 91 особа, з яких 42% склали діти до 17 років, 58% – доросле населення.

З метою запобігання виникненню та поширенню холери продовжувався моніторинг серед пацієнтів з розладами шлунково-кишкового тракту та об’єктів довкілля (морська вода в зонах рекреації, стічні води інфекційних стаціонарів та станцій біологічного очищення). За звітний тиждень обстежено 121 пацієнта та досліджено 14 проб з довкілля. Холерний вібріон не виділено.

Вірусні гепатити та повітряно-крапельні інфекції реєструвалися поодинокими випадками. Випадки дифтерії, кору, краснухи, епідемічного паротиту не зареєстровані.

Нагадаємо, минулого тижня в Одесі зареєстровано спалах сальмонельозу, захворіли 32 особи, у тому числі семеро дітей. Всі вони вживали кондитерський виріб «тірамісу», придбаний в одній із мереж супермаркетів міста та виготовлений кондитерським цехом, розташованим в Одеському районі.

Фахівцями проведено бактеріологічні обстеження співробітників кондитерського цеху, обстежено контактних осіб у сім’ях пацієнтів, відібрано проби харчових продуктів, питної води, змив з об’єктів довкілля. Протиепідемічні заходи продовжуються, повідомили у прес-службі Одеської міськради.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Обслуговування платників податків Одеської області здійснюється за оновленим графіком роботи

З 18 липня 2022 року сервісне обслуговування платників податків (платників єдиного внеску), зокрема приймання кореспонденції, надання адміністративних послуг, прийняття паперової звітності, виконання інших функцій сервісного обслуговування платників податків Одеської області, здійснюється органами ДПС за оновленим графіком роботи:

— понеділок – четвер: з 09:00 до 18:00;
— п’ятниця: з 09:00 до 16:45;
— перерва на обід: з 13:00 до 13:45;
— субота, неділя – вихідні.

Пріоритетний час для прийому громадян похилого віку та осіб з інвалідністю з 10:00 до 12:00.
Важливо! В умовах дії правового режиму воєнного стану під час оголошення повітряної тривоги сервісне обслуговування платників податків припиняється на перерву до закінчення повітряної тривоги.

Платники податків можуть отримати інформаційно-довідкові послуги та консультації у контакт-центрі ДПС за тел.: 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів).

Громадяни, які перебувають за межами України, мають можливість зателефонувати до контакт-центру зі стаціонарного або мобільного телефону за номером:+380 44 454 16 13.

Платники податків можуть скористатися електронними сервісами ДПС та Електронним кабінетом, які працюють, але з певними обмеженнями, що зумовлено необхідністю захисту прав платників.
Про особливості роботи електронних сервісів можна дізнатися за посиланням.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одесі дев’ятикласників з родин-переселенців запрошують на курси за популярними напрямами

Для учнів 9-х класів з родин-переселенців в Одесі є нагода записатися на безкоштовні курси комп’ютерної графіки та web-дизайну в Одеському корпоративному комп’ютерному коледжі.

Про це повідомив генеральний директор комунікаційної агенції GN Consulting Олександр Шатхін у Facebook.

У проєкті можуть взяти участь діти віком від 14-15 років (учні дев’ятих класів), які вимушені були покинути свої домівки у зв’язку з вторгненням російських окупантів в Україну.

Старт проєкту: вересень 2022 року.

Термін навчання — 4 місяці.

Реєстрація проводиться очно за адресою вул. Балківська, буд. 120/2, каб. 404.

Довідки за телефоном 063-707-36-44 з 9:00 до 17:00 у робочі дні.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Компанія «Нафтогаз України» відповідає на найбільш поширені запитання користувачів

З 1 травня 2022 року до реєстру Газопостачальної компанії «Нафтогаз України» підключені 8,8 млн українських домогосподарств, які отримували газ з однією з найвигідніших цін на ринку — 7,96 грн/куб. м. Укладати додаткові договори не потрібно, адже перехід відбувся автоматично.

Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» відповідає на найбільш поширені запитання.

Як отримати номер особового рахунку?

У нового постачальника газу абоненти мають інший номер особового рахунку. Його можна дізнатися кількома способами:

  • на сторінці сайту gas.ua обрати розділ «Дізнатися номер рахунку»;
  • у чатах GASUA у Viber, Telegram та Facebook;
  • на платіжках Газопостачальної компанії «Нафтогаз України»;
  • за телефонами контакт-центру: 066 300-2-888; 098 300-2-888 ;093 300-2-888 .

Для ідентифікації потрібно ввести EIC-код. Це персональний газовий номер об’єкта газопостачання, який складається з 16 символів (латинських літер та цифр). Наприклад, 56XM19A205987456. Його можна знайти в особистому кабінеті, контакт-центрі вашого облгазу або в рахунку за розподіл чи постачання газу. Також ви можете з’ясувати EIC-код у колишнього постачальника або в облгазі.

Кому сплачувати рахунки за спожитий газ?

1 травня 2022 року понад 8,8 млн українських домогосподарств отримували газ від «Нафтогазу». Саме тому рахунки за спожитий газ у попередньому періоді мають бути оплачені до ГК «Нафтогаз України».

Як отримати рахунок за спожитий газ у травні?
• в особистому кабінеті на my.gas.ua;
• у чатботі GASUA у Viber, Telegram та NaftogazGasSupply Facebook Messenger;
• на електронну пошту (e-mail);
• Укрпоштою після 25-го числа поточного місяця лише в тих регіонах, де відсутні активні бойові дії.

Як заплатити за газ?

Онлайн:
• в особистому кабінеті на my.gas.ua;
• у чатботі GASUA у Viber, Telegram та NaftogazGasSupply Facebook Messenger;
• через сайти та мобільні додатки банків;
• за допомогою платіжних систем (Portmone, LiqPay, EasyPay, iPay, Apple Pay, Google Pay).

Офлайн:
• через платіжні термінали самообслуговування;
• у будь-якому відділенні банку;
• через відділення Укрпошти або Нової пошти.

Як перевірити стан рахунку? (скільки необхідно сплатити / звірка)

Можна зайти в особистий кабінет my.gas.ua або скористатися чат-ботами GASUA у «Вайбері» або «Телеграмі» і сформувати довідку про стан рахунку. Це можна зробити в розділі «Послуги онлайн» (опція «Документи»). У кого немає можливості користуватися інтернетом, можна зателефонувати до контакт-центру компанії.

Як повернути переплату попередньому постачальнику

Власник особового рахунку (домогосподарства) повинен звернутися до старого постачальника із заявою про повернення надмірно сплаченої суми та додати пакет документів:
• rвитанція про здійснення оплати;
• банківські реквізити власника особового рахунку (для ПОН клієнтів — банківські реквізити платника), у форматі IBAN, що здійснював оплату, на які буде здійснено перерахування коштів;
• Копія ідентифікаційного коду;
• Копія 1 та 2 сторінок паспорта.

Усі копії документів мають бути засвідчені споживачем, а саме містити напис «Згідно з оригіналом», дату і підпис. Документи можна віднести особисто або надіслати поштою, у тому числі – на електронну скриньку постачальника. Гроші повинні повернути протягом 14 календарних днів, але в умовах воєнного стану цей період може бути більшим.

Куди здійснювати передачу показань газового лічильника?

Передавати показання і надалі необхідно вашому оператору ГРМ (облгазу) у період з 1 по 5 число кожного місяця.

Хто такий оператор ГРМ (облгаз)?

Оператори газорозподільної мережі (облгази) – це державні компанії, що здійснюють доставку газу споживачу. Обов’язки облгазу – підключення / відключення блакитного палива, забезпечення якості та тиску газу, реагування на аварійні виклики, усунення аварій та отримання показань лічильників. За надання цих послуг Ви отримуєте окремий рахунок та сплачуєте його.
Передати показання вашому оператору ГРМ (облгазу) можна одним із способів:
• на сайті або в чат-боті вашого облгазу;
• зателефонувавши до контакт-центру вашого облгазу.

Згідно із законодавством України, наша компанія не має права отримувати показання щодо споживання газу від споживача. Ця функція покладена на операторів ГРМ (облгази). Саме тому ви будете отримувати дві платіжки за газ:
1) за доставку / розподіл газу (від оператора ГРМ);
2) за спожитий газ (від постачальника – ГК «Нафтогаз України»).

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Померла українська актриса та телеведуча Руслана Писанка

В ніч на 19 липня 2022 року померла відома українська телеведуча та актриса Руслана Писанка. Їй було 56 років.

Після повномасштабного збройного вторгнення Росії в Україну артистка поїхала до Німеччини, де весь цей час проходила лікування. Причиною смерті називають важку хворобу, але конкретний діагноз не повідомляють. До війни, ще на початку лютого 2022 року, актриса змусила похвилюватися фанатів, оскільки знепритомніла на сцені та зламала ногу.

Писанка після великої перерви повернулася на телебачення рік тому до програми «Твій день», а останнім часом знімалася також у кінопроєкті.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Рада запретила взыскивать долги за коммуналку во время войны

Депутаты запретили взыскание с определенных организаций и физических лиц долгов за жилищно-коммунальные услуги на период действия военного положения.

Верховная Рада 287 голосами проголосовала в первом чтении за законопроект №7531 о внесении изменений в закон Украины «Об исполнительном производстве».

«Временно на период действия военного положения на территории Украины запрещается принудительное исполнение решений о взыскании с физического лица задолженности за жилищно-коммунальные услуги», – указывается в законопроекте.

Принятый документ предполагает приостановку исполнительных производств не только по должникам – физическим лицам. Он запрещает подавать в суд за долги по коммуналке на предприятия оборонно-промышленного комплекса, определенные в порядке, установленном Кабинетом Министров Украины.

Также от ответственности временно освобождаются органы военного управления, воинские части, высшие военные учебные заведения, военные учебные подразделения учреждений высшего образования, учреждения и организации, входящие в состав Вооруженных сил Украины.

Авторы поправок указывают, что принятый закон «будет способствовать защите конституционных прав и свобод человека и гражданина».

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

На Одещині затримали організаторів «трансферу» призовників до ПМР

Зловмисники під час дії комендантської години незаконно переправляли чоловіків призовного віку до Придністров’я. До організації та функціонування «трансферу» причетні громадяни України та невизнаної ПМР.

Як повідомили у поліції, учасники злочинної групи підшукували «клієнтів», надалі відвозили їх до приватного будинку одного з фігурантів, що знаходиться в кількох десятках метрів від державного кордону.

«Трансфер» проходив у нічний час. «Туристів» супроводжували до певного місця на кордоні, де їх уже чекали громадяни ПМР. Вартість такого «квитка» становила 3700 доларів США.

В ніч з 17 на 18 липня оперативники УСР та слідчі затримали трьох учасників ОЗГ під час незаконного переправлення через державний кордон України трьох осіб. Ще одного фігуранта – за місцем його мешкання, напередодні «трансферу» він якраз привіз групу «туристів». За свої послуги вони повинні були отримати понад 11 000 доларів США.

Крім того, за результатами проведення обшуків за місцями мешкання зловмисників поліцейські вилучили 20 000 доларів США, 2000 євро.

Натепер чотирьох учасників злочинної групи затримано у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Вирішується питання про повідомлення їм про підозру за ст. 332 Кримінального кодексу України та обрання запобіжних заходів.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Вночі ворог ударив «Калібрами» по Одещині: є постраждалі

Вночі війська рф випустили по області 7 крилатих ракет типу «Калібр» з акваторії Чорного моря. 1 ракета буда збита силами протиповітряної оборони, 6 влучили по мирному селу.

Про це йдеться у офіційному повідомленні ОК “Південь”.

«Внаслідок влучання сталося руйнування і загоряння 3 приватних будинків і 2 надвірних споруд. Пошкодження отримали ще кілька приватних садиб, автівки, школа, будинок культури», – повідомляє ОК «Південь».

Постраждало 6 людей, серед яких 1 дитина. Пожежу на площі 300 кв. м. оперативно ліквідовано. Залучалось 95 рятувальників, 16 одиниць техніки.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesaр