Архив за день: 22.07.2022

Зернова угода

У Стамбулі підписано угоду про вивезення українського зерна через одеські порти

Україна підписала з Туреччиною та Організацією Об’єднаних Націй угоду, яка включає зобов’язання сторін щодо безпечного функціонування експортних маршрутів у Чорному морі. Такий ж документ підписали Туреччина, ООН та Росія.

З української сторони документ підписав Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Документ має назву «Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів». Україна при цьому, не підписувала жодних документів із Росією. Угода не передбачає послаблення санкцій по відношенню до Росії. А також жодного транспортного супроводу російськими кораблями українських суден.

Основні пункти угоди такі:

  • Зерно збираються вивозити з трьох портів — «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний». Знаходження у цих портах інших суден, крім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів та добрив, не передбачається.
  • Розмінувати порти не будуть, суди підуть безпечними фарватерами.
  • Військовий супровід судів не передбачається;
  • У Стамбулі буде створено координаційний центр для моніторингу процесу. До центру увійдуть представники України, Росії та Туреччини;
  • Суду проходитимуть огляд перед тим, як потрапляти до України, щоб унеможливити відправку зброї;
  • Повноцінний рух судів коридором може початися за кілька тижнів;
  • Термін дії угоди про вивезення зерна із трьох портів — 120 днів (з можливістю продовження).

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що огляди суден при транспортуванні зерна з України в Україну на предмет зброї будуть проводитися «як на вході, так і на виході з Чорного моря».

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одесі судитимуть держвиконавця, який вимагав хабар від підприємця

В Одесі судитимуть державного виконавця, який вимагав від підприємця хабар, йому загрожує до 10-ти років позбавлення волі.

Встановлено, що держвиконавець виказав директору будівельного фірми вимогу надати йому неправомірну вигоду в розмірі 17-ти тисяч гривень в обмін за зняття арешту з розрахункових рахунків підприємства, накладеного в рамках виконавчого провадження, та за не накладання повторно стягнення.

Правоохоронці затримали правопорушника в момент отримання неправомірної вигоди. За місцем роботи службовця провели обшук, в ході якого вилучили речові докази.

За результатами досудового розслідування фігуранту оголосили підозру за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України. Цей злочин карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одессе доллар продают от 40 гривен и выше

Сегодня, 22 июля, курс доллара в одесских обменниках валют достиг максимальных значений за всю историю существования гривны – 1 доллар продают от 40 гривен и выше. За 39,5 гривен доллары можно найти на “7 километре” и Книжке, но не у всех.

У крупнейших банков курс немного ниже. Так, например, Приватбанк покупает наличный доллар по 37,50 грн/$, а продает его людям по 38,50 грн/$.

37,0-38,80 грн/$ — Ощадбанк;
37,50-38,50 грн/$ — Укрэксимбанк;
37,0-37,90 грн/$ — Укргазбанк.

Напомним, такое падение гривны стало следствием решения Нацбанка ослабить официальный курс гривны до 36,5 гривен. Как показал экономический климат Украины во время войны, наличный доллар будет стоить на 5 гривен дороже официального.

Решение об ослаблении курса гривны вместе с возвратом налогов на импорт существенно снизят спрос на импортируемые товары, а значит, ослабит давление на резервы, считают в НБУ.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одесі заборонені феєрверки та занадто шумний транспорт

В Одесі та області діє заборона на використання піротехнічних засобів, а також рух транспорту з підвищеним рівнем шуму на час воєнного стану.

Про це повідомляють новини Одеси.

Згідно розпорядження Начальника Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченка на території Одеси та Одеської області заборонено використання і продаж піротехнічних засобів, у тому числі феєрверків, салютів і петард, незалежно від класу.

Також заборонено рух транспортних засобів, які використовують в своїй конструкції систему випуску відпрацьованих газів без шумопоглинача або систему «прямотік» та конструктивнi особливості системи випуску газiв якиx продукують надмірний рівень шуму.

Крім того, заборонено використання транспортних засобів, які використовуються в несанкціонованих авто/мото змаганнях, водії яких здійснюють небезпечне керування.

Дана заборона діє до скасування воєнного стану або до видачі окремого розпорядження.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

У ЄС розширили можливості користування українським посвідченням водія

У ЄС розширюють можливості користуватися українськими посвідченнями водія. Ці зміни стосуються лише осіб, які користуються тимчасовим або належним захистом в країнах ЄС.

Нові правила були запропоновані Європейською Комісією 21 червня, ухвалені Парламентом минулого тижня та Радою ЄС 18 липня. Вони набувають чинності через п’ять днів після публікації в Офіційному журналі Європейського Союзу.

Новий Регламент встановлює спеціальні правила щодо протермінованих, втрачених або викрадених українських посвідчень водія. Все аби зменшити адміністративний тягар для тих, хто через російську повномаштабну агресію вимушено перебуває в ЄС та отримав тимчасовий захист.

Відтепер у ЄС можна:

  • користуватися українським посвідченням водія без необхідності його обміну протягом всього періоду перебування під захистом, а не лише впродовж 6 місяців;
  • користуватися українським посвідченням водія старого зразка, яке оформлене лише кирилицею і не має терміну дії, без необхідності мати додатково завірений переклад або міжнародне посвідчення водія;
  • користуватися українським посвідченням водія навіть у разі закінчення терміну його дії, що є актуальним для посвідчень виданих вперше з терміном дії 2 роки;
  • отримати тимчасове (на період перебування під захистом) посвідчення водія зразка ЄС у разі втрати чи викрадення українського посвідчення водія без складання іспитів, достатньо проведення перевірки дійсності отриманого в Україні права на керування, а також перевірки відповідності стандартам фізичної та психічної придатності до керування.

Новий Регламент передбачає для компетентних органів країн ЄС можливість перевірки чинності українського посвідчення водія за допомогою порталу «Дія» та онлайн-сервісу перевірки документів на сайті Головного сервісного центру МВС, який також має англомовну версію.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Внутрішньо переміщені особи мають право на податкову знижку

Фізична особа-платник податку, яка має статус внутрішньо переміщеної особи, може скористатися податковою знижкою.

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році.

Громадяни, які мають право на податкову знижку за результатами 2021 року, можуть подати декларацію до 31 грудня 2022 року включно.

Так, фізособі-платнику податку, яка має статус внутрішньо переміщеної особи, для реалізації права на податкову знижку у зменшення оподатковуваного доходу на суми коштів, сплачених нею у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи необхідно подати:

  • копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • копію договору оренди житла;
  • копії платіжних та розрахункових документів, що підтверджують факт сплати (крім електронних розрахункових документів);
  • заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами чинного законодавства.

Додатковими документами, які підтверджують відсутність умов, що не дають права на отримання податкової знижки, може бути Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, інформація від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської райдержадміністрацій щодо адресної допомоги для покриття витрат на проживання тощо.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

У ОК «Південь» розповіли про поточну оперативну обстановку на півдні України

На півдні України ЗСУ протягом доби уразили п’ять опорних пунктів та два склади з боєприпасами росіян.

Про це повідомило оперативне командування ЗСУ «Південь» у зведенні за підсумками 21 липня.

За даними командування, українські пілоти на півдні протягом бойового дня завдали вісім ударів по ворожих позиціях та запасах.

«Бомбардувальниками та літаками штурмової авіації відпрацьовано п’ять ударів, а гелікоптерними парами – три. Нанесено ураження по п’яти опорних пунктах та двох складах боєприпасів у Скадовському та Бериславському районах Херсонської області, а також місце скупчення ворожого особового складу у Миколаївській області», – ідеться у повідомленні.

У командуванні зазначили також, що минулої доби ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ на півдні України виконали понад 230 вогневих завдань. Російська армія втратила 35 окупантів, самохідну гаубицю «Мста-С», два безпілотні розвідники, три одиниці броньованої та вісім одиниць автомобільної техніки.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

https://dilova.com.ua/odeschina/ukra%d1%97nski-rozvidniki-proveli-reviziyu-na-ostrovi-zmi%d1%97nij-shho-viyavili/

На Одещині вирощують незвичайні кавуни

На Одещині аграрії вирощують кавуни у формі квадрата та серця. Примітно, що такі плоди — аж ніяк не результат генної інженерії.

Про це повідомляє виробник таких кавунів – підприємство «Дунайський аграрій» у Facebook.

Агропідприємство знаходиться у селі Саф’ян. Це органічне підприємство, що має понад 2000 гектарів землі, на якому вирощуються органічні овочі, фрукти та зерно. Кавуни незвичайної форми вирощують із 2019 року, ягоди доступні у супермаркетах України.

Кавуни у вигляді серця та квадрата отримують завдяки спеціальним формам, куди поміщають маленькі ягоди. Під час процесу зростання вони набувають необхідної форми.

Зазначимо, цього року кавуни в Україні стануть рідкістю на столі, адже очікується суттєвий дефіцит через окупацію Росією Херсонщини – кавунового краю.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Шмигаль відвідав річкові порти Одеської області

Одеську область з робочою поїздкою відвідав Прем’єр –міністр України Денис Шмигаль. Глава Уряду разом з Начальником Одеської обласної військової адміністрації Максимом Марченком ознайомився з роботою Ізмаїльського та Ренійського морських торговельних портів.

«Порти Ізмаїл та Рені на Одещині — сьогодні це експортні «ворота» України в європейські країни. За шість місяців цього року вантажообіг через українські порти на річці Дунай зріс у 2,4-5 разів, порівняно з минулим роком. Завдяки звільненню Збройними силами острова Зміїний ми отримали додаткові можливості для експорту та імпорту продукції на цій ділянці» — відзначив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр наголосив, що ще до повномасштабної війни Уряд розробив Стратегію розвитку внутрішнього водного транспорту України до 2031 року. За його словами розвиток річкових портів допоможе розширити експортні можливості для української продукції, зокрема зерна.

Також Денис Шмигаль поспілкувалися з переселенцями, що вимушено проживають в Ізмаїльському міському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей.

«Уряд робить усе можливе, щоб забезпечити комфортні умови проживання для ВПО. На сьогодні діють програми виплат для таких людей: по 2 тисячі гривень на дорослих та по 3 тисячі гривень на дітей та осіб з інвалідністю. По 6,5 тисяч гривень компенсуємо роботодавцям за кожну найняту внутрішньо переміщену особу» — сказав Глава Уряду.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa