Архив за день: 24.07.2022

В Україні порушників комендантської години беруть «на олівець» військкомати

Їх насамперед розглядатимуть військові комісари при необхідності залучення до Збройних сил.

Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін.

За його словами, значна частина українців з власної ініціативи добровільно пішли на фронт, хоча могли б уникнути цього, оскільки були не в першій черзі мобілізації. І несправедливо, що інші дозволяють собі вечірки та пляжний відпочинок.

«Ми активно допомагаємо центрам комплектування ЗСУ поповнювати резерв. Тому у нас по багатьох областях налагоджено дуже щільне співробітництво. Порушників комендантської години ми беремо «на олівець». Це не означає, що вони будуть призвані до лав ЗСУ вже завтра. Але коли постане питання про це, то саме на таку категорію осіб військові комісари подивляться в першу чергу», — зазначив Єнін.

Нагадаємо, за порушення комендантської години передбачене покарання — попередження або штраф у розмірі від 170 до 510 гривень. Якщо ж порушення буде вчинене повторно, то штраф має бути більшим — від 850 до 1700 гривень на громадян та від 1700 до 3400 гривень на посадових осіб

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Борис Джонсон планує прощальний візит до України

Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон, який іде у відставку, має намір втретє відвідати Україну за час війни росії в Україні.

Про це повідомляє видання Telegraph.

Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон, який іде у відставку, хоче здійснити третю поїздку в Україну за час повномасштабного російського вторгнення, щоб побачити президента Володимира Зеленського перед тим, як покине Даунінг-стріт.

Це повідомлення з’явилося після телефонної розмови Бориса Джонсона з президентом Зеленським у п’ятницю, де Джонсон відзначив «незмінну рішучість» Британії в підтримці України.

Також очікується, що Джонсон та Зеленський проведуть ще одну телефонну розмову наступного тижня.

Нагадаємо, Борис Джонсон став почесним громадянином Одеси.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Одеський кінофестиваль пройде у кількох локаціях світу

Фільми Одеського кінофесту через війну представлятимуть на різних кінофестивалях світу, повідомили у мерії Одеси.

Щорічно в Одесі наприкінці липня проходив Одеський міжнародний кінофестиваль з традиційною червоною доріжкою, кінопрем’єрами та участі зірок світового кінематографа. Втім цьогоріч війна змінила всі плани. Попри це, захід відбудеться, однак в іншому форматі й у кількох локаціях світу.

Так, програма Одеського кінофесту транслюватиметься на кінофестивалях Норвегії, Канади, Чехії, Косово та Польщі.

Вже 26-31 липня 2022 року на кінофестивалі PriFest у Косово відбудуться спеціальні покази українських фільмів. Події організовуються спільно з Одеським міжнародним кінофестивалем. 

До програми спеціальних показів увійдуть повнометражні і короткометражні фільми українських режисерів-дебютантів, які були подані до конкурсної програми XIII Одеського міжнародного кінофестивалю.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одесі та області очікується гроза

Вночі 25 липня по Одесі та Одеській області очікується гроза.

Про небезпечні метеорологічні явища І рівня (жовтого) небезпеки попереджає Гідрометцентр Чорного та Азовського морів.

З 21:00 24 липня до 21:00 25 липня в Одесі очікується мінлива хмарність. Вночі короткочасний дощ, гроза, вдень без істотних опадів. Вітер північно-західний, 9-14 м/с.

Температура вночі 19-21°С, вдень 29-31°С. Температура морської води 19-20°С.

По Одеській області також очікується мінлива хмарність. Вночі короткочасний дощ, гроза, вдень без істотних опадів. Вітер північно-західний, 9-14 м/с.

Температура вночі 17-22°С, вдень 27-32°С. На автошляхах області видимість добра.

26-27 липня

Мінлива хмарність. Без істотних опадів. Вітер північно-західний, 27 липня південно-західний, 9-14 м/с.

Температура вночі 15-20°С, вдень 28-33°С.

28-29 липня

28 липня місцями короткочасний дощ, гроза. 29 липня без опадів.

Температура вночі 15-20°С, вдень 27-32°С.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Кабмин изменил перечень импорта услуг, за которые можно рассчитаться валютой

Кабинет министров внес изменения в перечень услуг, работ, прав интеллектуальной собственности и других неимущественных прав, по операциям импорта которых рекомендовано Нацбанку обеспечить проведение переводов.

Для этого правительство изменило постановление № 153 от 24 февраля 2022 года.

В итоге в список входят, в частности, такие услуги:

  • транспортировка грузов всеми видами транспорта;
  • хранение товара на складах за рубежом;
  • сертификация продукции;
  • разработка лекарственных средств;
  • ремонт бурового оборудования;
  • услуги иностранных дата-центров;
  • оптические и радарные спутниковые снимки;
  • программная продукция, в частности, результат компьютерного программирования и т. д.

Постановление вступило в силу с 23 июля 2022 года.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Как будет происходить экспорт зерна из портов Одесской области

Для экспорта украинского зерна осуществляется подготовка портов «Одесса», «Черноморск» и «Южный», движение судов к ним будет происходить путем формирования каравана, сообщили в Мининфраструктуры Украины.

«В связи с подписанием 22 июля 2022 года Инициативы по экспорту зерна и связанных пищевых продуктов морским путем осуществляется соответствующая подготовка портов «Одесса», «Черноморск» и «Южный» к возобновлению работы. Учитывая изложенное, информируем вас, что мероприятие и выход судов в указанные морские порты будут осуществляться путем формирования каравана, который будет сопровождаться судном лидирования», – говорится в сообщении Мининфраструктуры.

Как сообщают СМИ, весь процесс контроля за перевозкой зерна и сельхозпродукции с Украины будет вестись из совместного координационного центра, который создан в университете Минобороны Турции, который расположен в районе Левент на берегу Босфора в европейской части Стамбула.

0

Также СМИ пишут, что Турция на основе договоренностей, достигнутых с Россией и Украиной, сможет приобретать зерно, которое будет перевозиться морем, по ценам ниже мировых. Таким образом, она сможет удовлетворять свои потребности в зерновых на более выгодных условиях, чем другие страны.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Мер Одеси відреагував на обстріл Росією одеського порту

Міський голова Одеси Геннадій Труханов прокоментував черговий акт агресії з боку рф.

«Це ще одне підтвердження того, що будь-які домовленості із терористами неможливі. У нас лише один вихід – перемога над агресором. Всі ці акти вандалізму та військові злочини говорять про те, що нам потрібно якнайшвидше включити історичний центр Одеси до Основного списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. І захистити нашу архітектуру від атак окупантів, які, як ми вже багато разів переконувалися, не мають жодних цінностей», — написав він у Facebook.

Нагадаємо, у суботу, 23 липня, росія завдала ракетного удару по морському порту Одеси, де знаходилось зерно, яке готувалось найближчими днями на експорт. І хоча війська рф не влучили в зерносховище, це поставило під сумнів підписану у Стамбулі ініціативу щодо безпечного вивезення зерна з українських портів.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa