Архив за день: 27.07.2022

Андрій Костін

Одесит Андрій Костін став новим генпрокурором України

Верховна Рада підтримала подання президента Володимира Зеленського та призначила депутата від “Слуги народу”, голову Комітету ВРУ з питань правової політики Андрія Костіна на посаду генерального прокурора України.

Цю кадрову пропозицію підтримали 299 парламентаріїв.

Виступаючи з парламентської трибуни, Костін наголосив на наступному завданні в роботі на посаді генпрокурора: домогтися «невідворотності покарання для кожного військового злочинця, представників політичного та військового керівництва Росії».

«Ми повинні припинити терор і геноцид української нації. Цьому сприятимуть насамперед належна фіксація та документування злочинів агресора. А зібрати докази слід так, щоб усі вони були визнані допустимими в судах», – сказав Костін.

Важливим напрямом роботи Костін назвав і притягнення до відповідальності колаборантів, особливо з числа колишніх правоохоронців.

Андрій Костін – народний депутат Верховної ради IX скликання від партії “Слуга народу”. Йому 49 років, заслужений юрист України, родом із Одеси, де відбувся як адвокат.

У 1995 році він закінчив Юридичний інститут Одеського державного університету з відзнакою. Того ж року Костін отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та став членом Одеської обласної колегії адвокатів.

З 14 січня 2020 року Костін очолив комітет Ради з питань правової політики.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Водіям нагадують: на час воєнного стану термін зберігання платних номерних знаків подовжено

На період воєнного стану ваші номерні знаки в надійних руках. Так, автовласники, які мають номерні знаки на платному зберіганні, можуть не хвилюватись.

Відлік терміну зберігання цих номерних знаків зупиняється та їх знищення поки що не проводиться, нагадали в регіональному сервісному центрі ГСЦ МВС в Одеській області.

Продовжити термін їх зберігання буде можливо вже після закінчення воєнного стану.

При цьому, якщо ви не маєте змоги сплатити за зберігання номерних знаків під час воєнного стану, ваш номерний знак утилізовуватися не буде й лишиться на зберіганні. Оплату можна внести пізніше.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Одеським журналістам, які постраждали під час виконання професійних обов’язків у воєнний час, виплатять допомогу

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійснення професійної журналістської діяльності».

Цим проектом Закону передбачається встановлення одноразових грошових виплат особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, працівникам об’єктів критичної інфраструктури та журналістам, які загинули або отримали поранення під час виконання своїх обов’язків у період дії воєнного стану.

Відповідний документ направлено до Одеської обласної державної адміністрації:

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Одеський трамвай №7 змінює схему руху

З 28 липня трамвай №7 курсуватиме від вул. Паустовського до Старосінної площі.

Про це повідомляє прес-служба мерії Одеси.

28 липня в рамках реалізації проєкту трамвайної траси «Північ – Південь» буде змінено схему руху трамвайного маршруту №7. Від завтра він курсуватиме від вул. Паустовського до Старосінної площі.

Таким чином, мешканці селища Котовського, Лузанівки та Пересипу зможуть доїхати до центральної частини міста за допомогою електричного транспорту.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Суднам дозволено заправлятися у дунайських портах Одеської області

Дозвіл проводити бункерувальні операції флоту біля портів Рені та Ізмаїл значно полегшить логістику експортно-імпортних вантажів на річці Дунай.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, зараз Дунай – один із ключових маршрутів експорту, а тому уряд продовжує розширення його потенціалу.

Сьогодні вносимо зміни до положення про прикордонний режим, що дозволить проводити бункерувальні операції флоту, тобто заправляти їх пальним прямо біля портів Рені та Ізмаїл. Це підвищить швидкість та значно полегшить логістику експортно-імпортних вантажів, — зауважив прем’єр-міністр.

Зазначимо, нові логістичні маршрути та збільшення експортного потенціалу України — актуальне питання сьогодні. Від початку війни зроблено чимало в цьому напрямку: укладено транспортний безвіз із ЄС, анульовано мита й квоти на українську продукцію при експорті в Європу, Канаду та Велику Британію, відкрито нові пункти пропуску на західному кордоні України.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Президент Туреччини висловився щодо обстрілу росіянами Одеси

Реджеп Ердоган заявив, що не хотів і не планував такого швидкого порушення домовленостей.

Про це пише «Пасажирський транспорт».

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган лише 26 липня висловився щодо ракетного обстрілу росіянами порту Одеси.

У своєму інтерв’ю інформагентству TRT президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган висловився, зокрема, і щодо теми підписаних у Стабулі 22 липня домовленостей про відновлення судноплавства з Одеси, яку відразу після підписання порушила росія, здійснивши 23 липня ракетний обстріл Одеси.

За словами Ердогана, весь попередній переговорний процес між Україною, росією, ООН за посередництва Туреччини «був дуже делікатним».

Окрім того, Ердоган заявив, що не хотів такого швидкого порушення домовленостей.

«Ми можемо бачити, наскільки є чутливим цей процес ще й щодо нападу на одеський порт у суботу, на жаль, ми не хотіли цього, але це сталося», — підкреслив президент Туреччини.

Однак, Ердоган сподівається, що, врешті-решт, укладені домовленості працюватимуть, а каравани торгівельних суден, керовані зі Стамбулу, розпочнуть рух до Одеси.

«Ми очікуємо, що всі захищатимуть свої підписи та діятимуть відповідно до своїх обов’язків, і просимо всіх уникати дій, що суперечать букві та духу досягнутої угоди», — підкреслив Ердоган.

Незважаючи на ракетні удари росіян по Одесі, в Адміністрації морських портів України вже анонсували підготовку портів Одеса, Чорноморськ та Южний до відновлення роботи. Відновлення експорту українського зерна розпочнеться з порту «Чорноморськ». Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков.

Нагадаємо, росіяни здійснили ракетну атаку на Одесу 23 липня, на наступний день після підписання домовленостей про відновлення судноплавства з морських портів України.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Фотоекспозицію «Нетипова війна» покажуть у Головпоштамті Одеси

28 липня у головній залі Головпоштамту Одеси пройде фотовиставка документальної фотографії шести українських фотографів, яка розповідає про неочевидні сліди російсько-української війни.

Неочевидна війна – це зліпок нашого часу та подій, які стрімко розвиваються навколо нас. Більшість експозиції було сфотографовано авторами в період березень — квітень 2022 року, частину представлених робіт знято на мобільний телефон.

Автори: Анастасія Хлєбнікова (Одеса-Львів); Олександр Гіманов (Одеса); Олександр Зубко (Київ); Юрій Бершадський (Одеса); Олександр Каменський aka Холодний Лука (Одеса); Олександр Воропаєв aka foto still (Одеса).

Головна мета виставки — розповісти глядачеві історію подій, що розвивається в Україні з початку війни, передати свої відчуття того, що відбувається.

«Війна — це тотальна зміна всього устрою, зв’язків та звичок для всіх і кожного, незалежно від того, як далеко від фронту знаходиться людина. Ця війна торкнулася майже всіх і всього, навіть у повсякденних дрібницях. Під час виставки ви зможете наживо залишити свої відгуки та стати свідками іншого інтерактиву, який для вас підготували митці», — наголошують організатори фотовиставки.

Ця експозиція є лише малою частиною основного проєкту. Спочатку експозиція збиралася для демонстрації в країнах Євросоюзу, Азії та Північній Америці. А оскільки більшість авторів є одеситами, розпочати демонстрацію експозиції вирішено було з Одеси.

Час відкриття виставки – 11:00.

Відкриття експозиції відбудеться під час спецпогашення поштової марки «Добрий вечір ми з України». На марці, виданій тиражом п’ять мільйонів екземплярів, зображено український трактор, який тягне розтрощений російський БМП. Авторка малюнку — Анастасія Бондарець.

Водночас з цими подіями відбудеться перформанс від славнозвісних творців Одеських патріотичних котиків — райтерів LBWS_168.

Також свої привітання одеситам з нагоди цієї події вислали музиканти культового вітчизняного гурту «Даха Браха». До речі, саме лідер гурту Марко Галаневич є автором легендарної фрази: «Доброго вечора, ми з України!». Так музиканти завжди починають свій концерт.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

На Одещині чоловік продавав нелегальну вогнепальну зброю

У 47-річного правопорушника вилучили гвинтівку Мосіна та 35 тисяч гривень, виручені за неї.

Про це повідомляє прес-службу ГУНП в Одеській області.

В ході слідчо-розшукових дій поліцейські встановили, що мешканець Усатівської ОТГ продавав нелегальну зброю.

За фактом незаконного поводження зі зброєю правоохоронці розпочали провадження за частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України. В якості речових доказів поліцейські вилучили реалізовану фігурантом гвинтівку Мосіна та гроші, отримані за неї. Зброю чоловік продав за 35 тисяч гривень. Усе направили на експертизу.

Поліцейські затримали реалізатора в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. В ході слідства буде встановлено походження нелегальної зброї.

Зауважимо, що носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї, крім гладкоствольної мисливської, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одесі створено добровільне формування цивільного захисту

До нього увійшли одесити, більша частина з яких вже брала участь у рятувальних роботах: члени Асоціації добровільних пожежників України, організації «Мотохелп», волонтери та співробітники Червоного Хреста, кінологи, дигери та альпіністи.

Для відпрацювання навичок реагування в умовах воєнного часу проведено чергове учбове заняття «Ліквідація наслідків ракетного удару».

Тренування здійснювалися із залученням спеціальної техніки, а також транспортних засобів, які були передані Одесі містами-побратимами.

«Ми задіюємо всі можливі форми і методи для підняття рівня кваліфікаціі та злагоджених дій наших добровольців. Вони проходять велику кількість занять, які проводять як наші фіхівці, так і залучені: медики, рятувальники, психологи», — сказав директор міського Департаменту муніципальної безпеки Віктор Кузнєцов. 

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

На Одещині штучно наповнюють водою обмілілі озера

На позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Одеської ОВА, прийнято рішення про виділення коштів для роботи насосної станції «Кофа» у Кілії та головної насосної станції Суворовської зрошувальної системи в Ізмаїлі.

Завдяки цьому вже відбувся пуск води і протягом двох місяців будуть штучно наповнюватися озера Китай та Катлабух.

Як зазначає начальник Кілійського міжрайонного управління водного господарства Василь Бабенко, рівень води в озері Китай становить всього 33-34 см при рівні мертвого обʼєму 60 см. Протягом означеного періоду планується наповнити озеро до критичної позначки. Також спеціалісти упрводгоспу за допомогою спеціальної техніки зменшують замулення транспортуючого каналу — ці роботи проводяться для того, щоб при першій же можливості Дунай почав природньо поповнювати Китай.

За інформацією Начальника Ізмаїльської районної військової адміністрації Родіона Абашева, фактичний рівень води в озері Катлабух, яке відділене від Дунаю дамбою і функціонує в режимі водосховища, складає 86 см при рівні мертвого обʼєму 70 см.

«У зв’язку з відсутністю опадів і низьким рівнем Дунаю протягом усього поливного періоду 2022 року ситуація по озеру Катлабух залишається критичною. Озеро є найбільшим джерелом меліорації в Ізмаїльському районі та живить озера Саф’яни та Лунг, Старонекрасівські плавні, Лощинівське та Кам’янське водосховища та ставок Покровський, з яких здійснюється забір та подача води на зрошувальні площі району» — додає Родіон Абашев.

Зазначимо, що від рівня води в цих озерах залежить рівень підземних вод, що напряму впливає на наповнення колодязів та артезіанських свердловин, з яких населення багатьох сіл Ізмаїльського району використовує воду на господарські потреби.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa