Архив за день: 29.07.2022

1 серпня мешканцям Київського району Одеси на весь день відключать воду

1 серпня мешканцям Київського району Одеси на весь день відключать воду

Філія «Інфоксводоканал» попереджає про аварійне відключення води у частині Київського району Одеси 1 серпня 2022 року.

У зв’язку з необхідністю проведення ремонтних робіт на об’єктах водопроводу 1 серпня з 09:30 до 24:00 буде припинено подачу води споживачам наступних вулиць міста:

  • Люстдорфська дорога, 140-А, 140-Б, 140-В, 140/1,
  • О.Невського,
  • Тімірязєва,
  • Костанді, 2-104, 1-129,
  • Новгородська,
  • Китобійна,
  • Чернігівська,
  • Купріна,
  • Рівності,
  • А.Ахматової,
  • Сумська,
  • Ялинкова,
  • Тульська, 2-38, 1-55,
  • Шишкіна,
  • пров. Юннатів.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одесі продовжуються роботи з відновлення ЖК «Тірас»

В Одесі продовжують відновлення будинку, пошкодженого ракетним ударом. На сьогодні відновлено та посилено, де було необхідно, всі пошкоджені вертикальні несучі елементи будівлі: діафрагми жорсткості та колони.

Як повідомили у мерії, повністю відновлено перекриття 2, 3, 4, 5-го поверхів. Виконано роботи з монтажу та кладки зовнішніх огороджувальних конструкцій (зовнішні стіни та міжквартирні стіни).

Завершуються роботи із влаштування міжкімнатних перегородок. Також виконуються роботи з відновлення каналів вентиляції та димовидалення.

Далі планується розпочати роботи з відновлення систем опалення, електропостачання, водопостачання та водовідведення.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Наша сторона повністю готова: президент Зеленський в Одесі ознайомився з процесом завантаження зерна

Сьогодні з робочою поїздкою Одеську область відвідав Президент України Володимир Зеленський. Глава держави ознайомився із завантаженням українського збіжжя на судно-зерновоз для подальшого експорту, яке відбулося в Морському торговельному порту «Чорноморськ».

«Перший корабель завантажується з початку війни. Це турецьке судно. Це свідчить про те, що порт почав працювати», – сказав Глава держави.

За словами Президента, експорт збіжжя почнеться з відправлення кількох кораблів, які були завантажені, але не змогли вирушити в рейс через початок війни.

Як зазначив Володимир Зеленський, Україна чекає від партнерів – представників ООН і Туреччини – на відповідні сигнали щодо початку транспортування зерна. Як повідомив Глава держави, експорт може розпочатися найближчими днями.

«Наша сторона повністю готова. Всі сигнали ми передали партнерам – ООН і Туреччині, і наші військові гарантують безпекову ситуацію. Міністр інфраструктури перебуває на прямому зв’язку з турецькою стороною та ООН, чекаємо від них сигналу, що можна починати», – розповів Президент.

Як повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, Наразі в одеських портах знаходиться 17 суден з 600 000 тон вантажів, з якіх 580 000 тон — наше зерно.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Одеситам розповіли, як отримати довідку про несудимість онлайн

Відтепер довідку про несудимість замінив витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості».

Про це повідомляє Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Одеській області.

Отримати його можна за лічені хвилини у режимі онлайн на сайті. Для цього:

  • увійдіть до «Особистого кабінету»;
  • пройдіть ідентифікацію через сервіс ID.GOV.UA;
  • заповніть всі поля;
  • надішліть запит.

Вже за кілька хвилин в «Особистому кабінеті» з’являється витяг в електронному вигляді з QR-кодом, який дає змогу перевірити чинність документу.

Зауважимо: так, як витяг є електронним документом, то апостиль на ньому не ставиться, оскільки це не передбачено законодавством.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одеській області чоловік поплатиться свободою через привласнення чужого мопеду

Поліцейські Білгорода-Дністровського оголосили 29-річному містянину підозру у незаконному заволодінні транспортним засобом.

Про це повідомляє прес-служба ГУНП в Одеській області.

На спецлінію «102» надійшло повідомлення від 30-річного місцевого жителя, який розповів: запаркував мопед «Honda Dio» біля крамниці й пішов у справах. Повернувшись, чоловік виявив, що двоколісник зник.

Правоохоронцям на пошуки зловмисника знадобилося менше доби. За результатами проведення оперативних заходів співробітники кримінальної поліції встановили особу та місце знаходження правопорушника. Мопед, який той сховав на своєму подвір’ї, вилучили.

Неодноразово судимого за аналогічні злочини та крадіжки чоловіка помістили під варту. Транспорт поліцейські повернули власнику.

Чоловіка затримали у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України та повідомили про підозру в незаконному заволодінні транспортним засобом, вчиненому повторно. Згідно з частиною 2 статті 289 Кримінального кодексу України, цей злочин карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Рада «заморозила» підвищення комунальних тарифів під час війни

Верховна рада схвалила урядовий законопроект про мораторій на підвищення тарифів на газ, тепло і гарячу воду під час війни. Документ в цілому підтримали 260 народних депутатів.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк в Telegram.

Проект закону №7427 стосується мораторію на підвищення тарифів протягом воєнного стану в Україні та 6 місяців після.

Законом встановлюється, що:

  • тарифи на послуги розподілу природного газу не підлягають збільшенню;
  • тарифи на теплову енергію, на послуги з постачання теплової енергії та послуги з постачання гарячої води для всіх категорій споживачів не підлягають збільшенню;
  • ціна на природний газ для побутових споживачів не підлягає збільшенню від ціни, яка застосовувалася у відносинах між постачальником та побутовими споживачами станом на 24 лютого 2022 року.

Законом встановлюється заборона постачальникам природного газу проводити будь-які дії з примусу побутового споживача до оплати заборгованості.

За даними Железняка, у другому читанні законопроекту сума для на покриття різниці тарифів зменшена до 125 млрд грн (від міжнародних партнерів). У початковому варіанті законопроекту передбачалося 264 млрд гривень.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Зернова угода: в Одесу прибули посли країн G7

Посли країн G7, а також та представники турецької дипломатії прибули до Одеси, щоби підкреслити важливість початку експорту української сільгосппродукції.

Про це повідомила посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс.

«Мої колеги-посли G7 і я перебуваємо в Одесі разом з Туреччиною, щоб наголосити на важливості угоди за посередництва ООН, що дозволяє вивозити продовольство з України. Росія має поважати угоду», – написала посол.

Нагадаємо, 22 липня у Стамбулі представники України, ООН, Туреччини та Росії уклали домовленість про розблокування українських портів для вивезення зерна. Вже наступного дня росіяни нанесли ракетний удар по Одеському порту.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Відпуск антибіотиків за рецептом: одеситам розповіли як це працюватиме

Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України, з 1 серпня аптеки будуть відпускати антибіотики тільки за рецептом. Виключення – окуповані території та райони проведення бойових дій.

28 липня 2022 року очільник Департаменту охорони здоров’я Одеської міськради Левон Нікогосян провів нараду з керівниками міських медзакладів з питань запровадження рецепта для відпуску антибіотиків.

Рецептурний відпуск антибіотиків почне працювати з 1 серпня 2022 року в медичних закладах, що не знаходяться в зоні військових дій та працюють з електронною системою охорони здоров’я і. Всі міські медзаклади Одеси підключені до системи.

Відпуск за рецептом розповсюджується на всі препарати, які відносяться до антибактеріальних лікарських засобів в усіх формах, в тому числі на очні краплі, топічні антибіотики тощо.

Рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Відпуск електронних рецептів зможуть здійснювати лікарі усіх рівнів медичної допомоги, незалежно від форми власності закладу, за умови підключення закладу та його працівників до електронної системи.

До кінця поточного року триватиме перехідний період, протягом якого функціонуватимуть як електронні, так і паперові рецепти. У цей час, якщо лікар виписує електронний рецепт, він обов’язково роздруковує до нього інформаційну довідку з номером рецепта, прізвищем та печаткою лікаря. Це робиться на той випадок, якщо пацієнт вирішить придбати препарат в аптеці, яка ще не підключена до електронної системи.

У перехідному періоді пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише пред’явити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження призначення.

Передбачено, що з 1 січня 2023 року всі рецепти на антибіотики будуть електронними. Протягом перехідного періоду всі апечні заклади мають підключитися до електронної системи.

Функціонал електронного рецепту дозволяє погасити рецепт частково, тобто придбати меншу кількість лікарського засобу, ніж зазначено в рецепті.

На перехідний період до кінця 2022 року передбачено виписування паперового рецепта медзакладами, які поки що не мають відповідної технічної можливості. Крім цього, виписка лікарських препаратів, що відпускаються на пільгових умовах, буде здійснюватися за паперовим рецептом.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

На головпоштамті Одеси погасили марку «Доброго вечора, ми з України» та показали «Неочевидну війну»

Вчора в Одеському головпоштамті відбулося спецпогашення поштової марки «Доброго вечора, ми з України» та розпочалась фотовиставка документальної фотографії «Неочевидна війна».

На заході була презентована нова марка, а для філателістів була проведена автограф-сесія керівника «Укрпошти» та погашення першого дня марки та конвертів.

Фотографії з презентації — Юрій Бершадський, Олександр Воропаєв aka foto-still

На марці зображено трактор, що тягне розбитай ворожий БМП. Дизайн марки був вибраний народним голосуванням на відкритому конкурсі, у якому взяли участь близько 150 креативних робіт. За дизайн Анастасії Бондарець проголосувало близько 900 тисяч респондентів.

Експозиція «Неочевидна війна» представляє твори шести українських фотографів, п’ять із яких одесити та один киянин. Свої роботи надали Анастасія Хлєбнікова (Одеса-Львів), Олександр Гіманов (Одеса, фотокор «Думської»), Олександр Зубко (Київ), Юрій Бершадський (Одеса), Олександр Каменських (Одеса) та Олександр Воропаєв (Одеса).

Експозиція розповідає про неочевидні сліди російсько-української війни. Більшість фото було зроблено авторами у березені — квітні 2022 року, частину представлених робіт знято на мобільний телефон.

Водночас з відкриттям відбулися два перформанси: від славнозвісних творців одеських патріотичних котиків — райтерів LBWS_168 та від відомого українського гурту «ДахаБраха».

До речі, саме музикантові цього гурту, Марку Галаневичу, належить відома фраза «Доброго вечора, ми з України». На кожному виступі гурту в Україні та за її межами він вітає слухачів саме цією фразою.

Війна – це тотальна зміна всього устрою, зв’язків та звичок для всіх і кожного, незалежно від того, як далеко від фронту знаходиться людина. Експозиція розповідає, що війна — це не лише вибухи, кров, розруха та біженці. Оскільки більшість авторів є одеситами, розпочати демонстрацію експозиції вирішено було з Одеси. Надалі виставку побачать у країнах Євросоюзу, Азії та Північній Америці. Кошти, зібрані з продажу марок, листівок та картини «LBWS_168 котик репортер» будуть спрямовані на благодійну організацію та на друк «Власної марки» одеських райтерів «LBWS_168».

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa