Архив за день: 05.08.2022

2,5 мільйона тонн зернових зібрали на Одещині

На Одещині за підсумками завершення жнив зібрали понад 2,5 млн тонн зернових та зернобобових культур.

Про це повідомила директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВ Алла Стоянова.

“Ми зібрали більше, ніж прогнозували. Північ Одещини згоріла, але останні опади врятували врожай на півночі регіону, тому нашу загальну врожайність можна вважати середньовисокою. Враховуючи військовий стан та посуху, ми зібрали понад 50% від показника, який ми отримуємо у найкращі роки», — зазначила Алла Стоянова.

Голова Одеської ОВ Максим Марченко зазначив, що зібраного врожаю вистачить на різні потреби, а також те, що цього року на Одещині намолотили найбільшу в Україні кількість зерна — понад 4 млн тонн.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Миколаїв закривають на вихідні: причини

У Миколаєві вводять посилену комендантську годину, яка розпочне діяти з 23:00 5 серпня до 05:00 8 серпня.

Про це повідомляє голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Він пояснив, що місто буде закрите на вихідні. Під час затяжної комендантської години потрібно дотримуватися всіх обмежень. Вигулювати собак дозволяється – при собі треба мати документи.

«Це означає – комендантська година і всі обмеження з цим пов’язані. Прошу запланувати об’їзд міста через Вознесенськ. Всі пости попереджені«, – розказав Кім.

Він додав, що ворог не планує нападати на Миколаїв.

«Мости разводити не будемо. Нападу не буде – і не пахне. Нападають наші. Оточення міста – не пахне. Якщо і збирають якісь війська, то це за 15 число – я буду інформувати. Прошу віднестися з розумінням. На вихідні місто буде закрите. Запасіться, будь ласка, водою, продуктами. Ми будем працювати, в тому числі і по колаборантам», – резюмував голова Миколаївської ОВА.

Як стало відомо у ці хвилини, російсько-окупаційні війська вкотре обстріляли Миколаїв. Наразі відомо про понад 10 поранених. Місцева влада повідомляє також про загиблих. Уточнена інформація буде до 16:00.

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич розповів, що площа ураження унаслідок обстрілу житлових кварталів Корабельного району Миколаєва дуже велика. Постраждали приватні будинки та багатоповерхівки: є пожежі, значні руйнування і жертви.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Одеські залізничники погоріли на хабарі за зайве дизельне паливо

Одеські співробітники «Укрзалізниці» вимагали від виробничого підрозділу 100 тис. грн щомісяця.

Про це повідомляє прес-служба Офісу генерального прокурора.

Прокуратура викрила та повідомила про підозру двом посадовим особам одного з управлінь Одеської філії «Укрзалізниці» за фактом отримання неправомірної вигоди на суму 200 тис. грн.

Встановлено, що посадові особи, відповідальні за запобігання економічним правопорушенням на залізниці, налагодили незаконну схему отримання неправомірної вигоди від співробітників виробничого підрозділу.

Вони виявили надлишки дизельного пального та, аби не виникло проблем, вимагали щомісячну плату в сумі 100 тис. грн. Підозрювані також підбурювали керівництво виробничого підрозділу до розкрадання товарно-матеріальних цінностей «Укрзалізниці».

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Як в Одесі отримати безкоштовну правову допомогу

У центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Одеси можуть отримати правову допомогу одесити та переселенці, зокрема особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

Графік роботи Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Одеське бюро правової допомоги №1:
м. Одеса, вул. Разумовська, 37, тел.: (048) 705-32-01.
Час роботи: понеділок — п’ятниця з 9:00 до 18:00.

Одеське бюро правової допомоги №2:
м. Одеса, вул. Отамана Головатого, 1, тел.: (048) 705-32-36.
Час роботи: понеділок — п’ятниця з 9:00 до 18:00.

Одеське бюро правової допомоги №3:
м. Одеса, вул. Академіка Заболотного, 6, тел.: (048) 758-05-13.
Час роботи: понеділок — п’ятниця з 9:00 до 18:00.

Одеське бюро правової допомоги №4:
м. Одеса, вул. Коблевська, 40, тел.: (048) 726-14-44, 726-14-45.
Час роботи: понеділок — п’ятниця з 9:00 до 18:00.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Одеські ЦНАПи під час тривоги закриватимуться

Департамент надання адміністративних послуг Одеської міської ради звертає увагу громадян:
відповідно до правил, встановлених Державною службою України з надзвичайних ситуацій, під час повітряної тривоги обслуговування у підрозділах Центра адмінпослуг призупиняється.

Після завершення повітряної тривоги адміністратори оперативно повертаються до робочих місць та продовжують працювати.

Найближчі до підрозділів Центра адмінпослуг укриття знаходяться:

  • підрозділ на вул. Косовській, 2Д
  • укриття на вул. Косовській, 2Д, К1;
  • підрозділ на вул. Академіка Корольова, 9
  • укриття на вул. Академіка Корольова, 6;
  • підрозділ на вул. Генерала Петрова, 22
  • укриття на вул. Космонавтів, 36;
  • підрозділ на просп. Добровольського, 106
  • укриття на просп. Добровольського, 106.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Одеський ВНЗ увійшов до п’ятірки найкращих класичних закладів України

ОНУ імені І.І. Мечникова увійшов до ТОП-5 найкращих класичних вузів країни.

Консолідований рейтинг закладів вищої освіти України у 2022 році склав інформаційний освітній ресурс «Освіта.ua».

Так, найкращим навчальним закладом Південного регіону визнано Одеський національний університет імені Мечникова.

У Західному регіоні найкращим став Львівський національний університет імені Франка. У Північному пальма першості дісталася Сумському державному університету. Харківський національний університет імені Каразіна став найкращим у Східному регіоні. У Центральному – Донецький національний університет імені Стуса, який зараз працює у Вінниці.

Рейтинг сформовано на основі національних рейтингів навчальних закладів України: «Топ-200 Україна», «Scopus» та «Бал ЗНО на контракт», кожен із яких використовує різні критерії оцінки ЗВО. До двадцятки лідерів потрапили університети Києва, Одеси, Харкова, Львова, Сум, Тернополя, Чернівців, Вінниці, Кропивницького та Дніпра.

ОНУ імені Мечникова у десятці рейтингу найкращих класичних ВНЗ України посів 5-е місце, а у двадцятці лідерів вищої освіти країни – 8-ме. Зазначимо, у ТОП-20 провідних ВНЗ з України ОНУ Мечникова – єдиний університет з Одеси.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Дві третини декларантів скористались можливістю не звітувати про свої статки під час війни

Станом на 25 липня в реєстрі міститься 312 521 щорічна декларація за 2021 рік. При цьому декларацій за 2020 рік було подано майже втричі більше — 870 621.

Про це йдеться у відповіді НАЗК на запит “Антикорупційного штабу”.

Таким чином, майже дві третини декларантів скористались можливістю не звітувати про свої статки під час війни.

“Навесні, коли спливав термін подачі декларацій, рішення про відстрочку було виправданим, бо це справді було не на часі. Однак зараз ми бачимо, що державні органи повертаються до роботи, тож ніщо не заважає чиновникам прозвітувати про свої статки. Винятком можуть бути декларанти з тимчасово окупованих та прифронтових територій”, — сказав голова правління “Антикорупційного штабу” Сергій Миткалик.

Він підкреслив, що воєнний стан може затягнутися на роки. Водночас, якщо на кілька років звільнити чиновників від обов’язкового декларування, то воно втратить сенс. Фактично порушники будуть звільнені від відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності.

Традиційно щорічну декларацію потрібно подати до 1 квітня. Однак цього року через війну чиновників звільнили від такої необхідності — зараз її подавати не обов’язково, але це треба буде зробити протягом трьох місяців після закінчення воєнного стану.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Одесситы могут обменять б/у гаджеты в точках выдачи Rozetka

Крупнейший украинский онлайн-ритейлер Rozetka запустил сервис обмена б/у гаджетов на любые товары из своего ассортимента.

Вместо старой техники владельцу выдают сертификат, которым можно оплатить полную стоимость покупки на Rozetka или осуществить доплату. Об этом сообщает пресс-центр компании.

Сдать старые телефон, часы или планшет можно в одной из точек выдачи Rozetka в 20 украинских городах. В частности, в Киеве функционирует 18 таких точек, также обменять гаджеты можно во Львове, Одессе, Черкассах, Харькове и других населенных пунктах.

Стоимость старой техники определят специалисты компании в указанных точках выдачи.

«Мы не ограничиваем клиентов в выборе категорий и брендов и позволяем им обменять б/у мобильные телефоны, планшеты и смартчасы, независимо от того, где они были приобретены, на любые товары», – говорят в Rozetka.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Україну прямує ще один корабель для завантаження зерном

В Україну прямує ще один корабель для завантаження зерном. Йдеться про судно Fulmar S під прапором Барбадосу. Його вже проінспектувала команда Спільного координаційного центру.

Про це повідомляє міноборони Туреччини.

Fulmar S прямує до Чорноморська для завантаження зерна.

Нагадаємо, сьогодні вранці з портів України вийшли ще три суховантажні машини із зерном.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

З портів «Великої Одеси» вийшов караван суден з українським зерном

Зранку, 5 серпня, з портів «Великої Одеси» вийшли балкери NAVI STAR, ROJEN та POLARNET, на їх борту загалом 57 тисяч тонн української кукурудзи, яка направляється до Туреччини, Великої Британії та Ірландії.

Про це у Facebook повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

За його словами, Україна почала отримувати заявки судновласників, які готові заходити в українські порти під завантаження і перший захід очікується 6 серпня.

«Наша ціль – 3 та більше млн тонн експорту агропродукції щомісяця з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний», — зазначив Найєм.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa