Архив за день: 16.08.2022

На период военного положения невакцинированных сотрудников разрешили не увольнять

У середу одеситів запрошують зробити щеплення від COVID-19

Вакцинація від COVID-19 проводитиметься у середу, 17 серпня, у сквері Гамова.

Про це повідомляє прес-служба Одеської міської ради.

Завтра, 17 серпня, в Гуманітарному штабі Малиновського району проводитиметься вакцинація від COVID-19.

Адреса: сквер Георгія Гамова.

Час: з 10:00 до 14:00.

Можна зробити як першу, так другу або третю дозу.

Як повідомив керівник муніципального департаменту охорони здоров’я Левон Нікогосян, за останні два тижні на Одещині, як і по всій Україні, фіксується збільшення захворюваності на коронавірус у 2,5 рази. За минулий тиждень зросла кількість госпіталізацій до одеської інфекційної лікарні пацієнтів із діагнозом «ковід». Наразі в медустанові перебувають понад сто осіб.

За словами зазначив, що у зв’язку із збільшенням захворюваності в Одесі, як і у всій країні, ймовірно, буде знову запроваджено масковий режим та інші карантинні обмеження, які запроваджувалися минулого року.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одесі іноземець намагався пограбувати переселенку

21-річного громадянина сусідньої країни поліцейські затримали «на гарячому».

Про це повідомляє прес-служба ГУНП в Одеській області.

Подія сталася на одному з центральних ринків Одеси. Поки 55-річна жінка з Миколаївщини обирала товар, зловмисник потягнувся до її сумки по мобільний телефон. Потерпіла помітила дії зловмисника і здійняла галас, а той похапцем вихопив ґаджет і побіг геть.

Далеко чоловік не втік: його затримали поліцейські, які патрулювали вулиці Одеси.

Виявилося, що у липні цього року чоловік звільнився з місць позбавлення волі, де відбував покарання за аналогічний злочин. Йому знову загрожує ув’язнення.

«Телефон, вартістю п’ять тисяч гривень, слідчі повернули власниці, а правопорушнику повідомили про підозру в замаху на грабіж за частиною 2 статті 15 та частини 4 статті 186 Кримінального кодексу України. Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. За скоєне іноземцю загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до десяти років», – розповіла старша слідча СВ відділу поліції № 2 Одеського районного управління поліції № 1 Анжела Пантелейчук.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одесі ліквідують наслідки негоди (ВІДЕО)

В Одесі через негоду повалено 8 дерев та великих гілок. Комунальники вже ліквідують наслідки стихії.

У вівторок, 16 серпня, в Одесі через сильний дощ і поривчастий вітер повалено 8 дерев, а також великі гілки.

У ліквідації наслідків негоди задіяно 8 бригад, 24 одиниці техніки та понад 300 співробітників комунальних служб.

Через підтоплення було тимчасово призупинено рух низки трамваїв і тролейбусів. Зараз рух електротранспорту відновлено практично на всіх маршрутах. Трамвайний маршрут №1 працює до Лузанівки.

За прогнозами синоптиків, завтра в Одесі очікується гроза і поривчастий вітер.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Захоплення Запорізької АЕС окупантами: чи є загроза ядерної катастрофи

Запорізька АЕС в Енергодарі повністю вийшла з-під контролю МАГАТЕ, принципи ядерної безпеки на станції порушені, заявив 3 серпня генеральний директор агенції Рафаель Гроссі.

Після заяви про намір МАГАТЕ відвідати ЗАЕС, російські військові неодноразово обстрілювали промислові майданчики станції. Наразі радіаційний фон перебуває у межах норми, а ядерна частина станції неушкоджена. Але АЕС в Енергодарі працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

Наскільки великими є ризики ядерної катастрофи та які можливі сценарії розвитку подій – з’ясовував Центр громадського моніторингу і контролю.

Ядерний шантаж

російські окупанти відкрито заявили, що замінували всі важливі об’єкти на тимчасово захопленій Запорізькій атомній електростанції.

Під час брифінгу у Медіацентрі Україна начальник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух заявив, що росіяни лише шантажують цілеспрямованим знищенням Запорізької атомної електростанції, адже наслідки такого вчинку неможливо передбачити.

«Я думаю, це шантаж, типовий ядерний шантаж, тому що вітром ніхто не керує, куди він повіє, туди й понесе радіоактивну хмару. І в Крим, і в Ростов, і в Москву може понести», — заявив Олександр Старух.

Немає такого народу у світі, який може почуватися безпечно, коли держава-терорист обстрілює атомну станцію, заявив президент України Володимир Зеленський під час свого звернення до українців.

«Не дай Боже, станеться щось непоправне – і ніхто не зупинить вітер, який розноситиме радіоактивне забруднення. Тому вже зараз потрібна принципова відповідь міжнародної спільноти на ці російські удари по Запорізькій АЕС – найбільшій у Європі», – сказав президент.

Він закликав світову спільноту запровадити санкції проти росії через обстріли й мінування Запорізької АЕС, за те, що вона створює загрозу ядерної катастрофи для усього світу.

Радіаційна небезпека

У разі аварії на Запорізькій АЕС, за інформацією Енергоатома, є загроза знеструмлення енергоблоку ЗАЕС, після чого вийдуть з ладу системи охолодження. Як наслідок — аварія на АЕС, від якої постраждає багато людей, країн, земель і вод.

Як зазначив завідувач відділу математичного моделювання довкілля в Інституті проблем математичних машин та систем НАН України Іван Ковалець, є оприлюднені розрахунки викидів, здійснені Державним центром з ядерної та радіаційної безпеки для одного з таких сценаріїв. Він передбачає грамотні дії персоналу під час аварії для мінімізації наслідків.

«Тобто це не «апокаліптичний» сценарій, але це дуже важка аварія максимальної категорії 7 за шкалою ІNES. Коли оцінки обсягів викидів зроблено, все залежить від метеорологічних умов, і ми моделюємо атмосферне розповсюдження. Метеорологічні умови щодня змінюються. У даному випадку підібрані такі метеорологічні умови (27.06.2022 р), коли окрім суходолу відбувається забруднення Чорного моря, оскільки над ЧМ в цей час проходить циклон, а ЗАЕС знаходиться у його північно-східній частині. Відповідно на великій території відбувається вимивання хмари опадами, що приводить до значного забруднення поверхні Землі», — описав він.

За його словами, радіоактивне забруднення зачепить не лише Україну, а й Чорне море, Молдову, Румунію, Болгарію й навіть Туреччину. Водночас при інших погодних умовах можуть постраждати ще деякі території, зокрема, радіоактивні випари вітром перенесе на схід. У будь-якому разі, за словами науковця, масштаб імовірних наслідків після аварії на ЗАЕС: на відстані 350 км від точки викиду рівень випадінь цезію-137 може досягти значень 100 кБк/м2, тобто як на околицях Чорнобильської зони відчуження.

За словами голови Запорізької ОВА, блоки ЗАЕС надійно захищені. Водночас, Україна не може гарантувати безпеки станції, адже там перебувають окупанти, і невідомо, яке саме озброєння вони завезли на об’єкт.

«Там ще є сховище відпрацьованого ядерного палива, у нього не такі потужні захисні системи, як на самих блоках атомної станції, тому небезпека існує», — розповів Олександр Старух.

Енергетична небезпека

Останні дії російських окупантів свідчать про те, що вони планують від’єднати атомну електростанцію від української енергосистеми і почати красти електроенергію. Представники окупантів заявили, що з 1 вересня станція перейде під контроль «Росатома», а українські фахівці повинні готуватися до «роботи за новими правилами».

Президент «Енергоатому» Петро Котін розкрив план перепідключення ЗАЕС на окупований Крим. Перший пункт – повне знеструмлення Херсонської та Запорізької областей. Тобто росіяни «через небезпеку» знеструмлюють дві українські області. Потім підключають їх знову, але так, щоб ЗАЕС вже не повернулась до України.

Як зазначає голова «Енергоатома», реалізувати цей план буде складно, але можливо. За найбільш негативним сценарієм, втрата станції напередодні найважчої в історії України зими мала б тяжкі наслідки. Минулий опалювальний сезон виявився складним. Уникнути віялових відключень узимку вдалося не в останню чергу завдяки ЗАЕС.

Петро Котін додав, що у разі, якщо Росія почне відключати станцію від української енергосистеми, ЗСУ можуть перебити лінії електропередач на АЕС.

Проте у Міненерго не раз наголошували: навіть якщо Запорізька АЕС буде вимкнена, Україна пройде зиму завдяки збільшенню виробництва електроенергії на вугільних станціях. Додаткова опція – купівля електроенергії в ЄС. Щоправда, тоді доведеться зупинити експорт електроенергії, і держбюджет втратить мільярди доларів.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Верховна Рада збільшила витрати на оборону

Верховна рада схвалила виділення додаткових витрат на 270 млрд. гривень за рахунок внутрішніх запозичень.

Депутати Верховної Ради підтримали законопроєкт №7644 про збільшення видатків державного бюджету на 270 млрд грн. «За» проголосували 287 народних обранців.

Про це повідомив перший заступник голови податкового комітету ВРУ Ярослав Железняк.

Основні кошти держава планує перерахувати на військові потреби, зокрема:

  • Міністерству оборони — +241 млрд грн (з них на оплату праці — 145,3 млрд грн);
  • Міністерству внутрішніх справ — +23 млрд грн;
  • Головному управлінню розвідки — +2,2 млрд грн;
  • Службі безпеки України — +2,5 млрд грн;
  • Управлінню держохорони — +197 млн ​​грн;
  • Службі зовнішньої розвідки — +139 млн грн;
  • Держспецзв’язку — +425 млн грн.

Витрати на мобілізаційну підготовку галузей національної економіки України для Міністерства економіки збільшено на 10,3 млн грн.

Джерелами покриття цих витрат мають стати залучення на внутрішньому ринку через продаж облігацій внутрішньої державної позики.

Міністерство фінансів отримає 715,7 млн грн на поповнення резервного фонду.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Права інвесторів нерухомості відтепер захищено: ВР ухвалила законопроєкт №5091

Важливий для містобудівної сфери законопроєкт №5091 сьогодні ухвалено Верховною Радою в другому читанні. Захистити права покупців майбутніх об‘єктів нерухомості — головна мета документа, розробленого за участі експертів BRDO.

Ідеться про фізичних та юридичних осіб, які купують об’єкти незавершеного будівництва (наприклад, котеджі), житлові та нежитлові приміщення в об’єктах, що перебувають на етапі будівництва. Відтепер покупець майбутньої нерухомості набагато краще захищений й отримує гарантії захисту своїх прав у разі, наприклад, недобудови.

Що змінюється?

Законопроєкт №5091 створює дієві правові механізми для гарантування державою речових прав на об’єкти незавершеного будівництва та майбутні об’єкти нерухомості. Зокрема:

Кошти на придбання майбутнього об’єкта нерухомості (квартири, паркомісця тощо) залучаються одним з таких способів:
шляхом укладення за договору купівлі-продажу майбутнього об’єкта нерухомості;
шляхом укладення договору про участь в фонді фінансування будівництва з управителем фонду фінансування будівництва;
шляхом емісії цільових корпоративних облігацій, погашення яких здійснюється шляхом передачі об’єкта (частини об’єкта) житлового будівництва відповідно до Закону України “Про ринки капіталу та організовані товарні ринки” з умовою передачі об’єкту (частини об’єкту) житлового будівництва відповідно до укладеного нотаріального договору між замовником будівництва та власником таких облігацій про резервування (бронювання) об’єкту (частини об’єкту) житлового будівництва.
Покупець захищається законами про захист прав споживача (для фізичних осіб) та право власності;

  • На об’єкт незавершеного будівництва, майбутній об’єкт нерухомості реєструються спеціальні майнові права, що унеможливлює повторний продаж;
  • Продаж майбутніх об’єктів нерухомості замовник будівництва/девелопер може розпочати лише після реєстрації спеціальних майнових прав, окремо на всі квартири або інші об’єкти, що також унеможливлює придбання житлового або нежитлового приміщення в об’єкті незаконного будівництва;
  • Запровадження гарантійної частки будівництва — частини об’єкта, яку забудовник не може продати до закінчення будівництва, що є дієвим джерелом для покриття витрат у разі добудови іншим замовником будівництва об’єкта незавершеного будівництва;
  • Замовник будівництва/девелопер зобов’язаний погоджувати коригування в проектній документації із покупцем, якщо такі коригування впливають на інтереси покупця;
  • Законом встановлюються обов’язкові вимоги до розкриття інформації про замовника/девелопера будівництва та майбутній багатоквартирний будинок.

Детальніше про те, які проблемні кейси раніше траплялися на українському ринку містобудівництва, та як їх повторенню в майбутньому зможе завадити ухвалений законопроєкт, читайте в інтерв‘ю керівниці сектору «Будівництво» BRDO Таїсії Барингольц виданню ФАКТИ з, а також — дивіться в інфографіці:

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Флот Росії не може ефективно контролювати Чорне море

Сьогодні кораблі Росії займають «вкрай» оборонну позицію. Патрулювання зазвичай обмежується акваторією, у межах видимості узбережжя Криму.

Про це повідомили у звіті міноборони Великобританії.

Через втрату «Москви», значну частину морської авіації та звільнення Зміїного, діяльність флоту зараз обмежена запуском ракет.

«Чорноморський флот продовжує використовувати крилаті ракети великої дальності для підтримки наземних наступів, але в даний час зазнає труднощів із здійсненням ефективного контролю над морем. Він втратив свій флагман, «Москва», значну частину бойових літаків морської авіації; і контроль Зміїного острова», — йдеться у звіті.

Це суттєво підриває початкові плани. Британські військові переконані, що загрозу висадження десанту в Одесі нейтралізовано.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одесі затримали чергового інтернет-агітатора за «русский мир»

56-річний одесит підтримував повномасштабне вторгнення рф на територію України та виправдовував дії окупантів.

Такі новини у поліції регіону повідомляють практично щодня.

Прихильник «руського міра» публічно вихваляв владу країни-агресора та закликав захопити українські міста. Відповідні публікації чоловік поширював на своїй сторінці у забороненій соціальній мережі «ВКонтакте».

Проросійськи налаштованого пропагандиста викрили співробітники Одеського районного управління поліції № 1. За місцем мешкання правопорушника поліцейські провели санкціоновані обшуки, в ході яких вилучили мобільні телефони та комп’ютерну техніку.

Правоохоронці провели ряд експертиз та встановили, що розміщений фігурантом контент є таким, що підтримує та виправдовує збройну агресію рф проти України. Чоловіку оголосили підозру в колабораційній діяльності, передбаченій ч.1 ст. 111-1 Кримінального кодексу України, – повідомив старший дізнавач райуправління поліції Олег Тимощук.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Рада продовжила податкову амністію на півроку

«Податкову амністію» в Україні продовжили до 1 березня 2023 року. Спочатку планувалося, що вона діятиме до вересня 2022 року.

Про це депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк написав у своєму Telegram-каналі.

Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу України, якими продовжується процедура одноразового добровільного декларування, відома також як «податкова амністія», до 1 березня 2023 року.

Міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що її пролонгування дозволить «ще більшій кількості громадян вивести на світ свої активи і надалі спокійно ними розпоряджатися».

Законопроект №7506-1 внесли до парламенту 6 липня, 27 липня – схвалили за основу, а 15 серпня – в цілому.

«Податкова амністія» стартувала 1 вересня 2021 року з терміном дії до 1 вересня 2022 року.

Закони про податкову амністію стосуються стимулювання детінізації доходів і підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами активів, що їм належать, і сплати одноразового збору до бюджету.

Також під амністію можуть підпадати активи в Україні або за кордоном, придбані за рахунок доходів, які не було задекларовано за будь-який податковий період станом на 1 січня 2021 року.

За даними Державної податкової служби, станом на липень українці задекларували 3,7 млрд грн, включно з понад 1 млрд грн з березня до травня, коли вже діяв військовий стан в країні. Сума до сплати збору становила 225,1 млн грн.

Зазначимо, що закон ще мають підписати спікер парламенту та президент.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa