Архив за день: 20.08.2022

Компанія Samsung передала техніку установам соцзахисту та системи охорони здоров’я Одеської області

57 пральних машин, 29 холодильників та 42 мікрохвильових пічок отримали заклади системи соціального захисту та охорони здоров’я Одеської області.

«Завдяки благодійному проекту ТОВ «Самсунг Електронікс Україна Компані», таку гуманітарну допомогу у вигляді побутової техніки, в рамках співпраці Одеської обласної військової адміністрації та Одеської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, отримали 11 інтернатних закладів системи соціального захисту, Спеціалізований будинок дитини №1, Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від насильства, та територіальний центр соціального обслуговування Роздільнянської міської ради. Таку ж допомогу отримав і Обласний центр соціально- психологічної допомоги, в якому на сьогодні проживає близько 50 внутрішньо переміщених осіб» — розповідає Директор департаменту соціальної та сімейної політики Одеської ОВА Тетяна Демент’єва.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одесі розбійники напали на жінку через неіснуючий борг

Двоє зловмисників вигадали 33-річній потерпілій борг і прийшли по нього до неї додому. Правоохоронці затримали їх «на гарячому».

Про це повідомляє прес-служба ГУНП в Одеській області.

Встановлено, що двоє місцевих жителів віком 27-ми та 39-ти років хотіли збагатитися за рахунок жительки Арцизу і вимагали, щоб вона сплатила їм гроші – нібито борг. Жінку залякували, погрожували розправою над рідними. Коли ж вона відмовилася платити, зловмисники прийшли до неї в орендоване в Одесі житло, почали душити і шукати цінності.

Правопорушників затримали «на гарячому». Слідчі вилучили з місця події речові докази розбійного нападу і помістили правопорушників до ізолятора тимчасового тримання. Поліцейські повідомили фігурантам про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч.4 ст.187 Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання затриманим запобіжного заходу.

Розбій, вчинений в умовах воєнного стану, карається позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років із конфіскацією майна.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Берлине появится Одесская площадь

У Берліні на честь Одеси назвуть площу, щоб висловити підтримку українському місту.

Про це повідомили на офіційному порталі Берліну.

Реконструйовану ринкову площу в одному з районів Берліна Ліхтенбергу назвуть на честь Одеси – «Odessa-Platz».

«Російська війна проти України також дуже зворушує нас у Ліхтенберзі. Назвавши площу в центрі Карлсхорста, ми хочемо встановити ще один видимий знак солідарності з Україною з Ліхтенберга. Я хотів би подякувати всім за вже виявлену солідарність і конкретну підтримку народу України», — підкреслив мер округу Міхаель Грюнст.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Росія вдарила по житловому будинку у Вознесенську. Серед поранених є діти

Сьогодні об 11.30 год у Вознесенську Миколаївської області російська ракета потрапила до п’ятиповерхового житлового будинку, а також приватних будинків.

Ворожа ракета влучила у п’ятиповерховий житловий будинок, пошкоджено 2 під’їзди будинку, а також розташовані поряд приватні будинки, транспортні засоби.

За попередньою інформацією дванадцять людей поранено, серед них троє дітей. Двоє дітей у важкому стані.

Наразі розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, будь-які військові об’єкти на даній території відсутні. Першочергові слідчі дії здійснюються прокурорами Вознесенської окружної прокуратури, слідчими поліції та СБУ, експертами. Вилучено уламки боєприпасів.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Відрядження за $5000: в уряді пояснили важливу умову виїзду бізнесменів за кордон

ФОПам та юридичним особам приватної форми власності дозволили з 1 вересня виїжджати з України за умови внесення застави, але лише на 7 днів.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів про подробиці нової опції, яка дозволить виїжджати представникам бізнесу за кордон. Найцікавіше, що влада фактично легалізує для чоловіків платний виїзд за кордон, вимагаючи заставу у 200 тисяч гривень (за нинішнім курсом – близько 5 тисяч доларів).

Міністр зазначає, що послуга запускається в експериментальному форматі та називатиметься «єВідрядження». Нею зможуть скористатися ФОПи та юрособи.

Виїжджати можна буде не довше, ніж на 7 днів, а за 7 днів до відрядження потрібно внести 200 тисяч гривень на рахунок Ощадбанку. Якщо протягом 7 днів людина не повертається, ця сума вилучається на користь держави.

Нардеп Ярослав Железняк уточнює, що ці гроші потрібно буде внести на власний ескроу рахунок у Ощадбанку. Такий рахунок ще називають «умовним», він застосовується для безпечного проведення розрахунків та автоматично переходить від одного власника до іншого при настанні певних умов.

У разі конфіскації коштів за неповернення людини з-за кордону після 7 днів ці гроші будуть передані на потреби Міноборони, а підприємство не зможе більше ніколи оформити нові дозволи на виїзд співробітників за кордон, а чинних буде скасовано. Тобто людина підставить колег та всю компанію.

Нагадаємо, щоб відправити свого співробітника за кордон, середня зарплата в компанії має бути не менше 20 тис. грн на місяць, має бути своєчасно надано податкову звітність, не має бути заборгованості зі сплати ЄСВ.

Одночасно у відрядження можуть їхати не більше 10% працівників, але не більше ніж 10 осіб. Подати заявку на «еВідрядження» можна буде через «Дію».

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Генсек ООН Антоніу Гуттереш ознайомився з роботою Одеського порту

19 серпня 2022 року Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш вперше в історії відвідав Україну та Одесу.

Під час візиту до Одеси Генсек ООН Антоніу Гуттереш разом з Міністром інфраструктури України Олександром Кубраковим та мером Одеси Геннадієм Трухановим відвідали Одеський торговий порт, де ознайомились із процесом завантаження українською пшеницею балкера KUBROSLI Y.

Незважаючи на період воєнних дій, у рамках «Зернової ініціативи» із трьох портів Великої Одеси вже відправлено 25 суден із 630 тисячами тонн агропродукції.

Генсекретар ООН зазначив, що ця робота є важливою для України та всього світу, висловивши сподівання, що вже скоро потужності Одеського порту будуть використовуватися в повному обсязі.

«Сподіваюся, що незабаром зможу повернутися у ваше місто та побачити, що Одеса живе насиченим життям, а на всіх терміналах триває процес завантаження», — сказав Антоніу Гуттереш.

Крім того, пан Антоніу Гуттереш разом з мером Одеси Геннадієм Трухановим відвідав всесвітньо відомий Одеський національний театр опери та балету.

«Одеська опера працює під час війни як символ незламності нашого народу і нашого прагнення жити в мирі. Ми сильні, незалежні та хочемо дихати на повні груди», — сказав Геннадій Труханов.

Міський голова подякував пану Гуттерешу за візит та підтримку України, а на згадку про Одесу подарував символ міста — перлину.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Банкам дозволили продавати населенню золоті та срібні зливки

Сьогодні, 20 серпня, набирає чинності постанова Національного банку України, яка дозволяє банкам продавати банківські метали.

Це стане альтернативою зберіганню грошей у валюті, повідомляють у НБУ.

Рішення регулятора передбачає, що банки здійснюють продаж злитків у межах залишку у касі станом на 19 серпня 2022 року.

Додатково до цього залишку включається обсяг перевищення купівлі банківських металів з фізичним постачанням над обсягом їх продажу за всіма банківськими металами з фізичним постачанням, що розраховується в тройських унціях по кожному з металів окремо, починаючи з 19 серпня 2022 року та протягом наступних операційних/робочих днів.

«Рішення сприятиме стабілізації ситуації у готівковому сегменті валютного ринку. Адже українці матимуть додаткову альтернативу зберігати гроші в банківських металах, замість придбання валюти», – вважають у НБУ.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

У одесита вилучили понад 100 кг риби без документів

Вантаж із живих коропів правоохоронці виявили в автомобілі «Ford Transit» під час перевірки на блокпосту. 42-річний водій не зміг надати документів на вилов.

Зі слів чоловіка, рибу він планував роздати родичам і знайомим. На місце події викликали працівників водної поліції, які задокументували подію і вилучили 104 кілограми риби. До рішення суду її передали на зберігання до відповідного підприємства, повідомили у поліції.

За порушення порядку придбання об’єктів тваринного світу відносно громадянина склали адміністративні матеріали за частиною 1 статті 88-1 КУпАП. Її санкція передбачає покарання у вигляді штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією товару чи без такої.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

З серпня в Одесі змінився термін передачі показників лічильників води

Одесити повинні з 1 по 4 вересня надати водоканалу показники лічильників води за серпень.

Про це повідомили в «Інфоксводоканалі».

Раніше клієнти компанії передавали показники води щомісячно до 28 числа, а вже з серпня буде як і по інших комунальних послугах — з 01 по 04 число місяця, наступного за звітним. В інші дні передача показників буде неможлива.

Аби уникнути навантаження на телефонні лінії контакт-центру та черг, радимо передавати показники через:

  • особистий кабінет на сайті http://infoxvod.com.ua,
  • чат-бот Вайбер (viber://pa?chatURI=infoxvodokanal) ,
  • Телеграм https://t.me/InfoxvodokanalBot,
  • автовідповідач контакт-центру.

Щомісячна передача показників лічильників води гарантує коректність нарахувань за спожиті послуги.

Якщо споживач не передає показники лічильників води, то нарахування здійснюється за середнім обсягом споживання вказаного домоволодіння з урахуванням останніх 12 місяців.

Отримані рахунки повинні бути сплаченими до 20 числа, інакше виникає заборгованість за послуги водокористування.

Нагадаємо, що борги одеситів за воду вже перевищили рекордні 400 млн грн.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa