Архив за день: 22.08.2022

Суд

В Одеській області екс-поліцейський отримав вирок як корупціонер

Комінтернівський районний суд Одеської області засудив до двох років позбавлення волі колишнього оперуповноваженого поліції.

Як зазначається у вироку суду, 31 липня 2020 року правоохоронець, перебуваючи на стоянці ТРЦ «Рів’єра» у Фонтанці, отримав 1500 доларів США від родича чоловіка, якому інкримінували пограбування. Взамін він мав зробити так, щоб суд не взяв його під варту на час слідства.

Свою провину за вказаною статтею екс-оперуповноважений сектору кримінальної поліції Лиманського відділу ГУНП не визнав, заявивши, що ніяк не міг вплинути на суддю, а, вимагаючи гроші, обманював родича підозрюваного. Тобто йдеться про шахрайство, за яке передбачено м’якше покарання.

Однак суд йому не повірив і засудив до двох років за статтею 369-2 «Зловживання впливом».

До набуття чинності вирок колишній поліцейський залишається на волі: запобіжний захід йому не обирали.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

На Одещині не змінюватимуть тривалість комендантської години до Дня Незалежності

Змін у часі та терміні дії комендантської години у найближчий період на території Одеси та Одеської області не відбудеться.

Про це повідомляє Одеська обласна військова адміністрація.

Проте Одеська обласна військова адміністрація закликає усіх, цього тижня бути особливо пильними: дотримуватися заходів безпеки і за сигналу повітряної тривоги одразу йти в укриття.

Проведення масових заходів, з нагоди Дня Незалежності буде заборонено адже ворог — непередбачуваний. Пам’ятайте: прості правила та заходи безпеки допоможуть зберегти життя вам та вашим близьким!

Нагадаємо, комендантська година діє на території Одеси і Одеської області з 23:00 до 5:00.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

На Одещині відбувся запуск залізничного сполучення з Молдовою

Сьогодні в Одеській області відбулась знакова подія — запуск повністю оновленої залізничної ділянки Березине-Басарабяска протяжністю 20,9 км, яка з’єднала Україну та Молдову.

Вперше за минулі 25 років запрацював цей маршрут. І за словами Міністра інфраструктури України Олександра Кубракова, об’єм вантажоперевезень на цій ділянці, в середньому на рік, можна досягнути до 10 млн тонн.

«Відтепер з’явилась альтернатива – головний залізничний маршрут для сполучення Одеси та Дунайських портів – Ренійського та Ізмаїльського, що надійно підключений до залізничного сполучення» — сказав Олександр Кубраков.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

На Одещині викрили черговий канал нелегального виїзду військовозобов’язаних

На Одещині СБУ блокувала черговий канал нелегального виїзду військовозобов’язаних. На цей раз організатором схеми виявився інспектор Білгород-Дністровського прикордонного загону.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Вартість безперешкодного перетину держкордону чоловіками призовного віку організатор схеми оцінив у 2,5 тис. доларів США за особу. За ці гроші прикордонник забезпечував клієнтам перехід кордону поза контрольно-пропускними пунктами.

Співробітники СБУ затримали ділка у порядку ст. 208 КПК України, одразу після отримання неправомірної вигоди від чергового втікача при спробі його незаконного переправлення через держкордон.

Зловмиснику вже повідомлено про підозру за ч.3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Мерія Одеси за 4 млн грн продає горище в історичному будинку на Фонтані

Мерія продає горище площею 1651,9 кв. м. Приміщення розташоване у трьохповерховому фасадному угловому флігелі житлового будинку на вулиці Артилерійській,1. Вхід організований через парадну дому.

Будинок, в якому розташоване приміщення, є пам’яткою містобудування і архітектури місцевого значення.

Аукціон заплановано на 19 вересня 2022 року. Наразі ціну значно зменшили — до 4,6 млн грн.

Відзначимо, що у 2019 році нерухомість громади департамент комунальної власності Одеської міської ради намагався продати за 9,2 млн грн. Проте аукціон не відбувся.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Не намагайтеся зупинити судоми: поради при епілептичному нападі

Епілепсія — це хронічний розлад мозкової діяльності, для якого характерні напади, що повторюються. Частіше за все вони проявляються в вигляді неконтрольованих судом різної інтенсивності, іноді — втрати свідомості.

Якщо ви опинилися поруч з людиною, у якої стався напад епілепсії, пам’ятайте, що ваша головна задача – не панікувати, а полегшити стан потерпілого/ої, залишатися поруч та подбати про його/її безпеку. Як діяти при епілептичному нападі розповіли у МОЗ України.

Алгоритм дій при епілептичному нападі дуже простий:

• переверніть людину на бік;
• послабте тугий одяг;
• підкладіть щось м’яке під голову (куртку, светр, рюкзак тощо), щоб уникнути травм.

Але є ще кілька досить важливих порад щодо того, чого робити не можна:

• Не кладіть нічого у рот потерпілого. Тверді предмети можуть травмувати ротову порожнину чи навіть призвести до переломів щелепи. Проковтнути язик фізично неможливо, проте він може перекрити дихальні шляхи – і тому радять повернути потерпілого на бік.
• Дозвольте нападу пройти самостійно – не намагайтеся його зупинити. Ви все одно не зможете припинити судоми – вони будуть продовжуватися. Більшість нападів тривають менше 2 хвилин, тому не зволікайте, якщо стан людини не покращується довше 5 хвилин – телефонуйте 103.

Чек-лист: 6 випадків, коли потрібно терміново викликати швидку під час нападу

  1. це перший напад у житті людини;
  2. напади трапляються надто часто: коли людина навіть не встигає прийти до тями у проміжку;
  3. через напад людина травмувалася;
  4. напад стався в воді;
  5. жінка – вагітна;
  6. людина має цукровий діабет.

Що ще треба знати про епілепсію?

Іноді епілептичні напади супроводжуються незначними провалами в пам’яті, втратою свідомості або контролю за функціями кишківника чи сечового міхура. Вони також різняться за частотою: від декількох випадків на день (інтенсивні) до декількох епізодів на рік чи рідше. Загалом, більше 70% людей з епілепсією контролюють напади за допомогою ліків.

Якщо напад стався лише один раз, це ще не свідчить про епілепсію: 5-10% людей переживали це одноразово протягом життя.

Причини виникнення в людей епілепсії, на жаль, не завжди вдається встановити. Але серед відомих визначають пошкодження мозку в передпологовий та післяпологовий періоди внаслідок травми, генетичні стани, важкі травми голови, пухлини та інфекції мозку та мозкових оболонок.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

З портів Одещини вийшов черговий караван з продовольством

У понеділок, 22 серпня, з українських портів вийшли ще два судна з продовольством.

Про це повідомляє Міноборони Туреччини у Twitter.

«Відвантаження зерна в портах України триває в плановому порядку під контролем спільного координаційного центру. Станом на ранок з українських портів на відвантаження вийшли ще 2 кораблі», — зазначили у відомстві.

Одне з суден перевозить 25 тисяч тонн пшениці до Єгипту, інше — 5,3 тисячі тонн кукурудзи до Греції.

Також повідомляється, що у неділю українські порти залишили ще чотири кораблі із продовольством.

«У рамках відвантаження зерна з українського порту Чорноморськ вийшло два кораблі, з Одеси – один, із Південного – один», – йдеться у повідомленні.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Україні почали надавати медичну допомогу через гаджети та робота

В Україні почали працювати перші телемедичні платформи, завдяки яким медична допомога в країні вийшла на новий рівень. Тепер є можливість допомагати віртуально, а ще комплексно лікувати пацієнтів з пошкодженням мозку та опорно-рухового апарату через гаджети. Для цього було проведено успішні випробування двох телемедичних проєктів: система Teledoc Health та платформа нейросенсорної реабілітації Rehabilitation Gaming System.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

«Впровадження телемедичних інновацій в Україні змінює філософію української медицини – стиль роботи лікарів і їхні взаємовідносини з пацієнтом. Тепер це консультативні можливості від кращих медичних спеціалістів світу. Телемедицина надає лікарям нові унікальні можливості особистісного розвитку», – розповідають у МОЗ.

Платформа Teledoc Health

Її основні функції виконує робот Litev3, що максимально наближає віртуальні відвідування пацієнта до реальних. У девайсі облаштована камера високої роздільної здатності, тому лікар може дистанційно ретельно обстежити пацієнта в той час, як девайс, що рухається, виміряє температуру, тиск, підключить діагностичне обладнання та зробить багато іншого. Насправді, ця система може замінити роботу медичного персоналу в деяких випадках. Наразі в Україні працюють вісім таких пристроїв у п’яти містах України, але у планах збільшити їхню кількість до 30.

Платформа Rehabilitation Gaming System

Телереабілітація для підвищення якості життя людей із пошкодженням мозку та опорно-рухового апарату. Проєкт адаптований до конкретних потреб кожного окремого пацієнта від гострої до хронічної фази після пошкодження мозку. Завдяки гаджету пацієнт може виконувати прості вправи в ігровій формі, а самі рухи програмуються за спеціальною програмою, яка фіксує динаміку та враховує помилки. Подібне лікування стане проривом для хворих з дитячим церебральним паралічем, хворобою Альцгеймера, травмами, контузією, порушеннями мозкової діяльності тощо.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одесі молодик зірвав з шиї літньої жінки ланцюжок

Пограбування сталося на вулиці Черняховського.

Про це повідомляє прес-служба ГУНП в Одеській області.

23-річний зловмисник накинувся на 81-річну жінку, яка разом із чоловіком поверталась з крамниці додому, повалив її на тротуар, зірвав із шиї золотий ланцюжок і втік.

Про це одеситка повідомила до поліції. Менш ніж за годину оперативники по гарячих слідах затримали правопорушника на Адміральському проспекті. Той зізнався: хотів продати чужу прикрасу.

«Майно потерпілої вилучили у фігуранта, а його самого помістили до ізолятора тимчасового тримання. Чоловіку повідомили про підозру за ч.4 ст.186 Кримінального кодексу України. За грабіж, вчинений в умовах воєнного стану, передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до десяти років», – повідомила заступниця начальника слідчого відділення територіального підрозділу поліції Альона Кумайгородська.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Україні запрацює єдиний номер екстреної допомоги 112

В Україні створюють систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112.

Про це йдеться у повідомленні МВС.

“Це одне із євроінтергаційних зобов’язань нашої держави у рамках угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Верховна Рада Україна у першому читанні прийняла відповідний законопроект”, – зазначають у відомстві.

“Наприклад, у разі ДТП, щоб звернутися до служб екстреної допомоги не потрібно буде телефонувати за різними номерами телефонів, такими, як 101, 102 чи 103 –достатньо буде набрати єдиний номер 112”, – йдеться у повідомленні.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa