Архив за день: 24.08.2022

В Одесі погасили нові марки на тему війни

В Одесі погасили нові марки на тему війни

Сьогодні, 24 серпня, в Одесі відбулося спецпогашення поштового блоку «Вільні. Незламні. Непереможні», до якого увійшла марка з українським воїном та 6 ілюстрацій війни.

Про це повідомляє пресслужба Одеської ОВА.

Автор ідеї – молодий український дизайнер з Краматорська Антон Хрупін.

Блок виконано у графічному стилі. Центральний об’єкт блоку – поштова марка з образом українського захисника, який уособлює мужність українського воїнства. Поштова марка оформлена в кольорах національного прапору України.

«Полігональний стиль, у якому виконані ілюстрації, додає блоку сучасного вигляду і використовується на поштовій продукції “Укрпошти” вперше» – розповів директор Одеської дирекції “Укрпошти” Сергій Дрозд.

Кожна з ілюстрацій – це окремі трагічні історії українців, які відбулися в різний період воєнного часу в різних регіонах України. Вони об’єднані між собою одним словом – «війна». Наклад – 1 млн примірників.

Номінальна вартість блоку – 60 грн. До блоку також випущено конверти «Перший день» і немарковані художні конверти. Придбати продукцію можна починаючи з 24 серпня у міських відділеннях “Укрпошти” по всій країні, а також на офіційному онлайн-магазині “Укрпошти”.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одесі відкрилась інсталяція на згадку про загиблих у війні дітей

В Одесі відкрилась інсталяція «Дитинство 2022» присвячена пам’яті українських дітей, які загинули від рук російських окупантів. Автор проєкту — відомий скульптор та художник Андрій Любов.

«Композиція складається з 363 воєнних касок з квітами, що розміщено на 121 протитанковому «їжаку». Кожна каска і квітка символізують дитячу душу. Розписували каски наші українські діти», — сказав автор.

За словами мера Одеси Геннадія Труханова планується відправка інсталяції до нашого міста-партнера Венеції.

«За час агресії в Україні загинуло 363 дитини. Сьогодні ми домовляємося із мером Венеції про розміщення інсталяції на Венеціанському бієнале. Ми обов’язково повинні показати всьому світові ціну, яку платить Україна у війні проти російських окупантів» — сказав Труханов.

Внаслідок війни найбільше дітей постраждало в областях: Донецькій, Харківській, Київській, Чернігівській, Луганській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Сумській. Також загинули та постраждали діти в Одесі та Одеській області.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Україна має намір розширити експорт електроенергії

Україна планує збільшити експорт електроенергії з 250 МВт до більших величин, а також заробити у серпні на продажу доступу до міждержавних перетинів 2 млрд грн.

Про це заявив голова правління компанії Володимир Кудрицький під час дискусії «Огляд економіки у серпні. Чи буде взимку тепло та світло?», пише «Укрінформ».

НЕК «Укренерго» очікує на рішення про збільшення можливостей України щодо експорту електроенергії. Відповідь має дати Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity).

«Ми плануємо розширювати експорт з 250 МВт до більших величин. І на рішення ENTSO-E з цього приводу очікуємо 2 вересня», – сказав Кудрицький.

У планах «Укренерго» – заробити на продажу доступу до міждержавних перетинів у серпні 2 млрд грн.

У червні НЕК «Укренерго» провела перший аукціон на розподіл пропускної спроможності міждержавного перетину для експорту електроенергії до Румунії.

З початку відновлення розподілу електроенергії до Європи, з 30 червня до 21 серпня, НЕК отримала близько 1,92 млрд грн.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одесі на ремонт закривають один із бюветів

25 серпня та 26 серпня у зв’язку з проведенням ремонтних робіт бюветний комплекс, розташований на вул. Просвіти, 1-Д тимчасово не працюватиме.

Про це інформує Комунальне підприємство «Сервісний центр».

З 27 серпня цей бюветний комплекс почне роботу в штатному режимі — з 8:00 до 20:00 (щоденно).

Найближчі бюветні комплекси знаходяться на пр. Ак. Глушка, 1 та на пр. Небесної сотні, 14.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Бізнес та громадян закликають не приймати пошкоджені банкноти

На дослідження до Національного банку України надійшли банкноти гривні, навмисне пошкоджені банками під час дії воєнного стану, з тимчасово окупованих територій.

Як повідомляє прес-служба НБУ, йдеться про гроші, викрадені окупантами або мародерами із захоплених відділень банків.

У разі, якщо банк не має можливості вивезти готівку, враховуючи бойові дії або їхню можливу загрозу, він повинен здійснити її пошкодження, щоб привести банкноти в неплатіжний стан.

Існує кілька методів умисного пошкодження банкнот:

  • просвердлювання кількох отворів у купюрі
  • обрізання не менш ніж 50% від загальної площі банкноти та її знищення;
  • розрізання навпіл або на три частини;
  • пошкодження спеціальними розчинами або іншими барвниками із зафарбовуванням не менш ніж 50% загальної площі банкноти.

У НБУ попередили бізнес та громадян, що таку валюту не слід приймати під час готівкових розрахунків. Оскільки вона перестала вважатися платіжним засобом. Також необхідно повідомити про її розповсюджувачів Національну поліцію України.

У разі сумніву, українці можуть звертатися до будь-якого банку.

«Пошкоджені банкноти під час воєнного стану обміну не підлягають, натомість вилучаються для проведення досліджень регулятором. Підроблені та спеціально пошкоджені купюри вилучаються без відшкодування їхньої вартості», — повідомили у НБУ.

Нагадаємо, деякі українські банки та мережі вуличних терміналів вже припинили приймати купюри по 500 грн та 1000 грн, щоб унеможливити поширення пошкодженої готівкової валюти.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одесі відбулися урочистості, присвячені 31-й річниці незалежності України

24 серпня в Одесі відбулася урочиста церемонія покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку на честь Дня Незалежності України.

На заході були присутні перші особи міста та області.

«Цього року Україна показала всьому світу своє прагнення до свободи та незалежності – наша країна півроку протистоїть військовій агресії росії. Ворог прагне знищити Україну. Проте ми сильні та нескоримі українці і ми не віддамо своєї незалежності, адже виборювали її впродовж століть та заплатили за неї вже високу ціну. Дух нашої нації загартувався в боротьбі, ми — нащадки тих, хто не зламався. То ж я вірю, що разом ми переможемо, здолаємо будь-які перешкоди на шляху зміцнення незалежності нашої держави» — сказав Начальник Одеської ОВА Максим Марченко.


З нагоди свята, за високі досягнення і професіоналізм були вручені почесні державні, регіональні та міські нагороди.

Одеський міський голова наголосив, що сьогодні Україна — це приклад для всього цивілізованого світу. Держава, яка мужньо та самовіддано захищає принципи свободи і демократії, протистоячи ворогу, для якого ці цінності нічого не значать.

«Незалежність — у ДНК кожного українця. Її неможливо викоренити зброєю чи ракетами. Думаю, що російські окупанти мали достатньо нагод у цьому переконатися. Як і в тому, що Одеса — це українське місто, в якому ніколи не буде місця їхньому «русскому миру». Тож я точно знаю: попереду лише Перемога. Тримаємо стрій, віримо у ЗСУ та працюємо на благо нашого рідного міста та рідної держави!» — сказав Геннадій Труханов.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Україні будують скляний завод

Група компаній City One Development розпочала будівництво заводу з випуску скла у Березані Київської області. Передбачувана сума інвестицій становитиме €100 млн.

Про це повідомив президент City One Development Валерій Кодецький в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

За його словами, компанія планує будівництво ще одного скляного заводу в одній із центральних областей України. Зокрема, вже є майданчик, готуються технічні документи. Підприємство вироблятиме скло з різним напиленням.

Крім того, група має намір інвестувати у завод із виробництва склопакетів у Румунії, який доповнить скляні виробництва в Україні.

«Склозавод у Березані запрацює через два роки, другий – ще через рік. А завод у Румунії доповнить наші скляні виробництва. Планується, що всі ці три заводи створять єдиний пов’язаний цикл, а наша продукція буде і в Україні, і в Європі.», – повідомив Кодецький.

Також він додав, що до війни в Україні близько 80% скла було імпортним. З урахуванням, що найближчим часом прогнозується «колосальний брак будівельних матеріалів».

Гаряча стрічка новин IVASI.NEWS у телеграмі. Підписуйся: https://t.me/ivasinews

В Одеській області настоятель храму намагався переправити призовників через кордон

Настоятеля храму з Одеської області засудили до п’яти років позбавлення волі з випробувальним терміном в один рік за спробу вивезти до Молдови трьох українців призовного віку.

Як випливає із вироку Болградського райсуду, на лаві підсудних опинився настоятель храму села Василівка Болградського району. Він збирався таємно перевезти ухилістів через кордон своїм мікроавтобусом за 2500$. За словами священика, все було виключно з православною метою.

Спершу чоловік розмістив у сільському будинку одного чоловіка і той жив там три дні. Ще двох клієнтів він підібрав наступного дня.

За свою допомогу він отримував грошову винагороду — з одного чоловіка 2500 $, з іншого — 1900 $ та 600 євро, з третього — 1500 $ та 500 євро.

Перетин мав відбуватися в районі сіл Кубей (Україна) та Кайраклія (Республіка Молдова).

Суд призначив 5 років позбавлення волі, звільнивши чоловіка від відбування покарання з випробувальним терміном на 1 рік.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa