Архив за день: 27.08.2022

47 дітей з Одеської області прибули до Туреччини

Сьогодні 47 дітей з Одеської області прибули до Туреччини. Разом з дітьми у подорож вирушили 5 супроводжуючих осіб.

«Подорож до Стамбулу триватиме до 5 вересня. Це прекрасна можливість провести реабілітацію дітям, мінімізувати наслідки емоційних ризиків, пов’язаних із воєнними діями, спричиненими воєнним вторгненням росії на територію України. Протягом усього періоду перебування діти безоплатно будуть забезпечені розміщенням, харчуванням, для них будуть проводити екскурсії» — говорить директор Департаменту соціальної та сімейної політики Одеської ОВА Тетяна Демент’єва.

Програма відповідної подорожі для дітей дуже різноманітна, зокрема діти відвідають: історичний півострів в районі провінції Стамбул, музеї, фортеці, палаци, парки, аквапарки. Також, діти здійснять тур по Босфору, відвідають острів Хейбеліада, Принцеві острови та острів Бююкада.

Витрати на страхування дітей, супроводжуючих осіб, водіїв, а також на перевезення дітей за напрямком Одеса –Стамбул та у зворотному напрямку взяла на себе Одеська ОВА спільно із Одеською обласною радою за підтримки підприємців Одещини.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В полиции рассказали о причинах ночной драки в Аркадии

В пресс-службе полиции рассказали о настоящих причинах вчерашней массовой драки в Аркадии.

Нетрезвый 27-летний мужчина во время прогулки начал лезть в драку к знакомым. Увидевшие это правоохранители обратились к нему с просьбой прекратить, но вместо этого мужчина с нецензурной бранью бросился толкаться и к стражам порядка.

Полицейские задержали одессита и теперь ему грозит штраф, исправительная работа или административный арест.

В полиции отмечают, что информация, распространяющаяся в интернете по поводу конфликта между полицейскими и горожанином из-за вручения ему повестки, не соответствует действительности.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

За антиукраїнські пости у мережі мешканця Одеської області зобов’язали читати історичну літературу

Чоловік, який публікував у соцмережах антиукраїнські пости, підписав угоду щодо визнання провини та уникнув в’язниці.

Винним у зазіханні на територіальну цілісність та недоторканність України, а також у закликах до насильницького повалення державної влади (частини 1 ст. 109 та 110 КК України) визнав Приморський районний суд Одеси мешканця області.

Суддя Віктор Попревич звільнив громадянина від покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі, замінивши його на трирічний випробувальний термін. Крім того, служитель Феміди зобов’язав порушника прочитати твори Сергія Плохія «Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності» та Романа Іваничука «Орда».

Зазначимо, що це не вперше, коли одеські судді змушують людей, які вчинили незначні провини, читати різну літературу. Першим таку практику запровадив суддя Малиновського райсуду Олександр Гарський.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Морякам дозволили виїжджати за кордон: умови

Уряд дозволив морякам перетинати кордон виключно за погодженням територіального центру.

Про це повідомив прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль.

Відповідне рішення ухвалили на сьогоднішньому засіданні.

Виїжджати за кордон буде дозволено чоловікам, які є членами екіпажів морських і річкових суден та продовжують працювати на суднах. А також студентам (курсантам) закладів освіти, які мають пройти практичну підготовку на судні.

«Україна — один зі світових лідерів за кількістю висококваліфікованих моряків. У світовому торговельному мореплавстві працює більш ніж 100 тисяч українців. Тож таке рішення дозволить забезпечити роботою тисячі моряків та збільшити надходження до бюджету», – зазначив Шмигаль.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Одесити запустили проект мобільних укриттів для українських міст

Одеська компанія планує ставити мобільні бетонні укриття містами України. Проєкт має на меті створити тисячу малогабаритних конструкцій, які захищатимуть людей від ворожих обстрілів, уламків збитих ракет, снарядів та інше.

На вулицях Одеси та інших міст України з’являться мобільні укриття з армованого бетону із броньованими дверима. Товщина стін – 25 см, стелі – 40 см. У прихистку передбачено до 18 сидячих місць, є місця для колясок, освітлення та вентиляція.

Виготовлення одного такого укриття коштує близько 400 тисяч гривень та триває приблизно 25 днів. Розмістять їх у місцях найбільшого скупчення людей: у парках та на зупинках. Встановлюватимуть конструкцію за допомогою кранів.

Перше таке укриття в Одесі може з’явитись у середині вересня, у парку Перемоги, біля дитячого майданчика. Загалом планується створення 1000 сховищ для різних міст України. Кожна з них буде прикрашена художниками.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Українці нагромадили величезні борги за комунальні послуги

Ще до вторгнення рф українці нагромадили величезну заборгованість за комунальні послуги. За даними Держстату, борги за комуналку станом на 1 січня 2022 досягли 81,4 млрд. грн.

Наслідком цієї ситуації стала неможливість проведення капітальних ремонтів тепломереж, 85% (14,8 тис. км) з яких потребують негайного капремонту, тоді як за рік в Україні ремонтують не більше 200-250 км труб.

Примітно, що люди з низькими та середніми доходами часто відповідальніше ставляться до своїх зобов’язань, тоді як є чимало прикладів накопичення великих боргів цілком платоспроможними власниками дорогої нерухомості з великою площею. Існують випадки, коли за комунальні послуги не платять роками, а сума боргу обчислюється сотнями тисяч або навіть мільйонами гривень.

Після вторгнення рф українці передбачувано стали ще гірше платити за комуналку, ніж до війни. Тому на даний момент заборгованість за житлово-комунальні послуги, ймовірно, становить набагато більше 100 млрд грн.

За словами експертів, такий рівень платежів є критичним для комунального сектора. Очевидно, погіршення викликане тим, що люди, рятуючись від війни, покинули будинки і забули про свої платіжки.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Одеський університет внутрішніх справ відзначив 100-річчя

Сто років університету виповнилось ще 27 лютого. Адже саме з цієї дати починається славетна історія вишу, який був заснований 27 лютого 1922 року як школа з підготовки старших і молодших міліціонерів. Проте цьогоріч, через повномасштабну військову агресію росії проти України, відзначення ювілейної дати було не просто перенесене – а й суттєво змінене.

Втім, ювілей дуже визначний, і заслуговував на те, аби віддати шану та висловити вдячність всім тим, хто творив і продовжує творити історію закладу, який століття готує правоохоронців, що захищають правопорядок в державі.

Звертаючись до колективу вишу, заступниця міністра внутрішніх справ відзначила блискучу роботу керівництва університету, викладачів та курсантів, які знаходять в собі сили і рішучість працювати в умовах війни.

Особовий склад університету отримав відзнаки та нагороди від поважних гостей, а гості отримали на згадку про визначну дату – ювілейну відзнаку «100 років Одеському державному університету внутрішніх справ».

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

З початку роботи «зернового коридору» з портів Одещини вивезли мільйон тонн агропродукції

За період з 1 серпня, коли було відправлено перше судно «зерновим коридором», з розблокованих українських портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» уже експортовано 1 млн тонн агропродукції.

Про це повідомили у Міністерстві інфраструктури України.

За цей період з 3-х портів вийшли 44 судна, пунктами призначення яких є 15 країн світу.

«Менше ніж за місяць перший мільйон тонн українського продовольства в рамках «зернової ініціативи» відправлено на експорт. Для порівняння, практично стільки ж агропродукції сумарно було експортовано автотранспортом за період з березня цього року. Відзначу, що для експорту минулорічного та цьогорічного врожаю нам потрібно вийти на перевалку не менше ніж 3 мільйони тонн на місяць з трьох портів Великої Одеси», — прокоментував Олександр Кубраков, міністр інфраструктури України.

Нагадаємо, 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний».

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Постраждалим мешканцям ЖК «Тірас» допоможуть побутовою технікою

17 сім’ям, що проживають у ЖК «Тірас», який постраждав внаслідок ворожого ракетного удару, вручили сертифікати на отримання побутової техніки – холодильників, мікрохвильових печей та пральних машин.

Передача сертифікатів відбулася в рамках гуманітарної акції, яку проводить компанія Samsung разом із Національним комітетом Червоного Хреста за заявками самих жителів, які опрацьовувала Київська районна адміністрація.

«Червоний Хрест — це організація, яка має в унісон допомагати, надавати допомогу і підтримку і співпрацювати із органами місцевого самоврядування. Згуртувавшись, ми завжди виконуємо одну місію — допомагаємо людям», — сказала голова Київської районної організації «Червоний Хрест України» Тетяна Волошина.

Наразі в ЖК продовжуються будівельні роботи.

Нагадаємо, 23 квітня 2022 року внаслідок ракетного обстрілу Одеси житловий будинок ЖК «Тірас» зазнав серйозних пошкоджень. Зруйновано понад 400 кв.м несучих конструкцій на чотирьох поверхах, 30 квартир одеситів було знищено повністю, ще 62 отримали руйнування різного ступеня.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa