Архив за день: 13.09.2022

Доля пам’ятника Катерині ІІ: в Одесі проведуть консультації із громадськістю

За розпорядженням міського голови 19 вересня о 12:00 відбудуться консультації з громадськістю шляхом електронного обговорення у форматі інтернет-конференції з питання вирішення долі пам’ятника «Засновникам Одеси», розташованого на Катерининській площі в Одесі.

Посилання на Zoom-конференцію буде надіслано зареєстрованим учасникам на e-mail, телефон за одну годину до початку, повідомляє прес-служба Одеської міськради.

З урахуванням пропозицій, отриманих за результатами обговорення на інтернет-конференції, у період з 20 вересня до 20 жовтня 2022 року включно буде проведено електронне опитування.
Електронне опитування проходитиме у спеціальному сервісі «Громадське обговорення» на вебпорталі «Соціально активний громадянин»: citizen.omr.gov.ua.

Уповноваженим органом, відповідальним за проведення консультацій з громадськістю, визначено Управління з питань охорони об’єктів культурної спадщини Одеської міської ради.

«Остаточне рішення щодо долі пам’ятника «Засновникам Одеси» прийматиметься Одеською міською радою», — уточнили у мерії.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Одеситів запрошують безкоштовно перевірити слух

Обстеження можуть пройти усі бажаючі.

Про це повідомляє прес-служба Одеської міської ради.

15 – 16 вересня з 9:00 до 17:00 у Консультативно-діагностичному центрі (поліклініці) №6 проведуть Дні перевірки слуху.

Дослідження втрати слуху можуть пройти усі бажаючі віком до 60 років.

Відвідувачі поліклініки №6 (вул. Маршала Говорова, 26а) можуть безкоштовно пройти аудіометрію та отримати консультації фахівців.

Для зручності здійснюється попередній запис за телефоном: (048) 797 28 88.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

В Одесі запущено найдовший у Європі пасажирський маршрут «Північ-Південь»

Маршрут довжиною 29 кілометрів поєднав між собою два найбільших спальних мікрорайони — Таїрова та Котовсього. Час руху — 2 години 2 хвилини.

Відсьогодні 40 вагонів маршруту №7 курсуватимуть між вулицею Паустовського та 11-ю станцією Люстдорфської дороги через Лузанівку, Пересип, центр міста, залізничний вокзал та Південно-Західний масив.

«Про те, щоб поєднати Київський та Суворовський райони, говорили останні 30 років. З 2015 року ми почали реалізацію проєкту трамвайного сполучення «Північ- Південь». Для цього була проведена титанічна робота: капітальний ремонт на вулицях Софіївській, Преображенській, Новощепному ряді, узвозі Маринеска, Тираспольській площі тощо. І ось цей урочистий день настав», — зауважив мер Одеси Геннадій Труханов.

Реалізація проєкту «Північ-Південь» дозволить жителям спальних мікрорайонів добиратися громадським електричним транспортом до центральної частини міста, районів «Привозу» та залізничного вокзалу.

Трамвайне сполучення має суттєві переваги перед автобусним, адже тариф на проїзд вдвічі менший, а рівень комфорту вищий. На лінії працюють у тому числі чотири трисекційні вагони «Одіссей МАХ». Інтервал руху — 5-6 хвилин.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Українські роботодавці стали менше пропонувати роботи у віддаленому форматі

В Україні стало менше пропозицій віддаленої роботи. Лише 7% актуальних вакансій передбачають роботу на відстані. Рік тому цей показник знаходився на рівні 10%.

Про це повідомляє кадровий портал grc.ua.

Якщо керуватися логікою, сьогодні віддалений формат роботи мав би бути вельми популярним на українському ринку праці, адже багато фахівців наразі «розкидані» по світу у зв’язку з повномасштабною війною. Насправді ж сегмент віддаленої роботи, або ремоуту, на початку осені є не таким активним: за даними кадрового порталу grc.ua, лише 7% актуальних вакансій передбачають роботу на відстані.

Наприклад, у березні 2021 року цей показник знаходився на рівні 10%. Як можна це пояснити? Можна припустити, що позначилося послаблення ковідних обмежень, які «самоусунулися» після початку війни. Також, можливо, роботодавці шукають надійний варіант, тобто фахівця, який у воєнний час знаходиться на одному місці, а не часто зайнятий переїздами, жертвуючи якістю роботи.

Ситуація у регіонах

Як це часто буває, лідером у рейтингу активності є столиця: на Київ припадає 60% усіх актуальних вакансій віддаленої роботи. Другу позицію з великим відривом посів інший порівняно безпечний регіон – Львівська область (11%). Трійку лідерів замикає Дніпропетровська область, ринок праці якої знаходиться на перших позиціях у багатьох рейтингах, попри близькість до активних бойових дій, – 6%. Четверту-п’яту сходинку з однаковим показником 4% зайняли Харківська та Одеська області. До війни у цьому рейтингу була Донецька область, але через очевидні причини сьогодні ринок праці там переживає не найкращі часи.

Кого найчастіше шукають роботодавці у ремоут форматі

Найбільша потреба є у «айтішниках»: на сферу «IT, інтернет, телекомунікації» припадає 37% вакансій. Приблизно удвічі рідше шукають на віддалений формат роботи фахівців з продажів – 18%. Третю сходинку посіла категорія «маркетинг, реклама, PR» – 13%. Серед цікавого відзначимо, що адміністративному персоналу у 6% випадків дозволяють працювати віддалено, а представникам вищого менеджменту – у 2%.

У роботодавців найчастіше немає жорстких вимог щодо досвіду. У 16% вакансій не потребують навіть мінімального досвіду. Лідером є проміжок від 1 до 3 років – 62%. Досвід від 3 до 6 років вимагають 21% роботодавців, а понад 6 років потрібен лише 1% компаній. Якщо порівняти показники з довоєнним періодом, побачимо, що працедавці стали рідше звертати увагу на пошукачів без досвіду для позицій з віддаленим форматом роботи: наприклад, навесні 2021 року таких вакансій було 30-40%.

Розгляньмо питання заробітної плати. Нікого не здивує, що найбільше заробляють «айтішники» – 77 300 грн. Ці фахівці заробляють майже вдвічі більше, ніж представники категорії «вищий менеджмент» (40 000 грн). Трійку лідерів замикає маркетинг, реклама, PR – 26 800 грн.

Яку віддалену роботу шукають спеціалісти

Працівники більш схильні до ремоуту, аніж роботодавці. У відсотковому співвідношенні на віддалену роботу припадає значно більше резюме, ніж вакансій: 28% проти 9%.

Цікава ситуація склалася з досвідом. Попри те, що роботодавці рідко шукають дуже досвідчених пошукачів для віддаленої роботи, більшість резюме саме від таких працівників: досвід понад 6 років мають 61% кандидатів. Не мають досвіду лише 13% спеціалістів. Досвід від 1 до 3 років мають 10% фахівців, від 3 до 6 років – 16%.

Фактор статі має незначний вплив: серед пошукачів віддаленої роботи 55% є чоловіками і 45% – жінками. Найбільш активна вікова група – від 18 до 30 років (37% вакансій). Очікувано, з віком активність до віддаленої роботи знижується, а прихильність до класичного варіанту працевлаштування зростає. На категорію 50-60 років припадає всього 7% резюме.

Що ж до найбільш популярних професій: тут у пошукачів гармонія з працедавцями, адже найбільше резюме з бажаним віддаленим форматом роботи від програмістів та розробників – 9%. Щоправда, у менеджерів з продажу та менеджерів по роботі з клієнтами показник такий самий. На третій позиції з 6% розташувалися дизайнери та художники.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

В Одесі колишній поліцейський передавав ворогові персональні дані співробітників СБУ

Експоліцейського підозрюють у держзраді: чоловік передавав спецслужбам рф персональні дані співробітників Служби безпеки України.

Про це повідомляє прес-служба Одеської обласної прокуратури.

За даними слідства, з березня по серпень 2022 року експоліцейський для представників спецслужби держави-окупанта збирав та передавав інформацію щодо обстановки в Україні та її сил правопорядку та безпеки.

Так, колишній правоохоронець збирав відомості щодо співробітників СБУ в якості потенційних джерел інформації та з метою створення у подальшому інформаторської мережі російських спецслужб на території України. Зокрема, він передавав персональні дані колишніх та діючих працівників СБУ:

  • прізвища,
  • дати народження,
  • місця реєстрації (проживання),
  • номера мобільних телефонів,
  • дані щодо родин,
  • фотографії,
  • місця служб,
  • посади і лінії роботи,
  • характеризуючі дані.

Отримані відомості спецслужби держави-агресора намагались використовувати для розвідувально-підривної діяльності проти України.

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури колишньому співробітнику МВС України повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Ринок землі: яка середня вартість гектара в Україні

Середня ціна за 1 га землі для ведення сільгоспвиробництва на сьогодні становить 38 211 грн. Найдорожча земля у Київській області.

Про це свідчать дані дашборду про роботу ринку землі в Україні, опублікованого на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Середня ціна за 1 га землі у лютому 2022 року становила 33 429 грн за 1 га. За результатами травня, коли угоди на ринку землі знову почали укладатися, вона була зафіксована на рівні 37,4 грн і до серпня показала позитивну динаміку, досягнувши позначки в 43,9 тис. грн, за 12 днів вересня середня ціна становить 38 722 грн за 1 га.

Наприклад, в липні минулого 2021 року, у перший місяць відкриття ринку землі, найвища середня ціна за 1 га зафіксована на Київщині – 445 445 грн за 1 га.

Далі у рейтингу 2021 року йшли такі області:

  • Івано-Франківська – 349 614 грн;
  • Одеська – 166 088 грн;
  • Рівненська – 162 252 грн;
  • Львівська – 100 672 грн;
  • Житомирська – 67 389 грн;
  • Закарпатська – 67 315 грн;
  • Чернівецька – 62 681 грн.

Водночас кількість правочинів за місяць хоч і демонструє динаміку до зростання, але все ще далека від показників до 24 лютого. Так, якщо в лютому уклали 12,5 тис. угод купівлі-продажу, то з початку вторгнення найбільший показник був у серпні – це 4,7 тис. правочинів у серпні.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

«Нова пошта» відновлює роботу у деокупованих містах Харківської області

Нова пошта відновлює роботу у колишніх зонах активних бойових дій та деокупованих містах Харківської області.

З 12 вересня Нова пошта вже почала роботу в Чугуєві Харківської області, повідомили у компанії.

В Чугуєві відкрито для обслуговування стаціонарне відділення Нової пошти №1 за адресою вул. Героїв Чорнобильців, 50А. Воно працюватиме щодня з 9 до 17. У відділенні доступні усі фінансові послуги та доставка.

Тепер мешканці Чугуєва і околиць можуть отримувати посилки та гуманітарну допомогу від близьких та рідних. Також вони можуть замовляти найнеобхідніше в  інтернеті – їжу, ліки, речі першої необхідності або ті товари, яких ще немає у місцевих магазинах, а Нова пошта їх швидко доставить. 

По всім деокупованим населеним пунктам Харківської області Нова пошта якнайшвидше відремонтує стаціонарні відділення та у найближчий час відкриє мобільні відділення для доставки посилок в ці місця.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

На Одещині нетвереза жінка смертельно поранила чоловіка

Потерпілий помер до приїзду «швидкої».

Інцидент трапився у Біляївській ОТГ.

До поліції надійшло повідомлення від сусідів 34-річного чоловіка про те, що той стікає кров’ю і не подає ознак життя. На місце події виїхали правоохоронці.

Правоохоронці встановили: громадянина вдарила ножем у спину дружина під час сімейної сварки. 32-річна жінка була у стані алкогольного сп’яніння. Лезо пошкодило легені і потерпілий помер від гострої крововтрати до приїзду медиків.

Ніж з місця події поліцейські вилучили. Жінку затримали. Спочатку вона заперечувала свою провину, а коли протверезіла, згадала, що сталося, і зізналася, звинувачуючи у всьому оковиту.

Правопорушниці повідомлено про підозру в умисному вбивстві, передбаченому ч.1 ст.115 Кримінального кодексу України. Її санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до п’ятнадцяти років.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!