Архив за месяц: Сентябрь 2022

Змінити офіс на роботу біля станка готові 35% українських спеціалістів

Від початку війни більше 40% українців втратило роботу або через припинення діяльності їх компанії, або через переїзд, або через скорочення їх посад. Ще 22,5% працюють, але отримують неповну заробітну плату. Отже питання пошуку роботи для переважної більшості працівників стоїть доволі гостро.

Як показало дослідження кадрового порталу grc.ua, більшість українських спеціалістів, не знаходячи роботу у своїй професії, або вже здобувають нову професію, або планують це зробити найближчим часом.

Останнє дослідження показало, що сьогодні готові перепрофілюватися більше половини (51%) українських спеціалістів для того, аби мати роботу та отримувати зарплату. Вже здобувають нову професію 9,4% опитаних. Кожен десятий має намір здобути ту професію, про яку давно мріяв, але продовжував працювати за іншим профілем заради зарплати. Менше третини опитаних (29%) не планує перекваліфікацію найближчим часом.

Спеціалісти робітничих професій затребувані на ринку праці та входять до десятки професійних сфер з найбільшою кількістю вакансій. Отже, стикаючись з проблемами працевлаштування, багато офісних співробітників готові перейти у робітничу професію, аби мати роботу та отримувати зарплату. Про такий намір заявила третина (35%) опитаних. Ще чверть опитаних (26,1%) готова працювати «руками» в якості підробітку, не змінюючи основну професію. Вже змінили професію через те, що не змогли знайти роботу за спеціальністю, 4,3% українців.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

В Одеській області до лікарні госпіталізували двох дітей з отруєнням грибами

Поліцейські встановлюють обставини отруєння двох маленьких жителів Одещини та Миколаївщини.

Про це повідомляє пресслужба ГУНП в Одеській області.

29 вересня ввечері до Южненської міської лікарні госпіталізували хлопчика та дівчинку віком семи і п’яти років з підозрою на отруєння грибами.

Правоохоронці попередньо встановили, що місцевий хлопчик був у гостях у бабусі в Миколаївській області, де грався з сусідською дівчинкою. Діти знайшли гриби біля дому, позривали їх, а згодом обом стало зле. Дорослі подзвонили на спецлінію «103», і малечу ушпиталили до найближчого медичного закладу. Маленьким пацієнтам попередньо діагностували «гостре отруєння невідомими грибами».

Повні обставини події встановлюють правоохоронці.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Малюків з одеських будинків дитини евакуювали до Чернівців

Діти будуть розміщені у Міжнародному кризовому центрі для матері та дитини «Місто добра», де будуть забезпечені всім необхідним.

Про це повідомляє пресслужба Одеської міської ради.

У п’ятницю, 30 вересня, з Одеси відправили чергову групу малюків із міських спеціалізованих будинків дитини №1 та №3. Загалом 43 дитини віком від 5 місяців до 6 років разом з 23 супроводжуючими.

«Діти тимчасово переміщені на іншу територію України, де не ведуться бойові дії. Висловлюю слова вдячності всім працівникам Благодійного фонду «Місто добра» та особисто його керівнику – Марті Левченко, а також дякую Чернівецькій міській раді», – сказав мер Одеси Геннадій Труханов.

Наразі вирішується питання щодо евакуації найближчим часом ще 62 дітей, які поки залишаються в міських будинках дитини.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

У «Дії» знову можна сплачувати штрафи за порушення правил дорожнього руху

З 24 лютого послуга була недоступною і тепер знову у Дії. Як тільки камери фіксують порушення, водію прийде push-повідомлення про це. Штраф можна буде сплатити в кілька кліків.

Про це повідомили у Мінцифри.

Завдяки оперативним повідомленням у застосунку ви зможете вчасно сплатити штраф та уникнути адміністративних покарань.

Також у «Дії» можна переглянути історію штрафів за період, коли послуга була недоступна.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Фахівці радять підприємствам та організаціям терміново посилити кіберзахист

Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку, оприлюднила рекомендації щодо дослідження десятків цільових атак, спрямованих на виведення з ладу інформаційно-комунікаційних систем та порушення конфіденційності інформації, що в них обробляється.

Фахівці команди визначили слабкі місця у використанні програмного забезпечення, які є найбільш вразливими для компрометації та можуть призвести до атак «вглиб» комп’ютерної мережі, викрадення паролів привілейованих облікових записів та порушення штатного режиму функціонування елементів інформаційно-комунікаційної системи.

Враховуючи результати досліджень, CERT-UA звертається до керівників установ із рекомендацією проведення відповідних безпекових заходів: перевірка доступних із мережі інформаційних систем, перевірка IP-адрес щодо асоційованих вразливостей.

Детальні рекомендації доступні на порталі CERT-UA, до команди також можна звертатися за консультативно-методичною та практичною допомогою, зокрема з перевірки вебресурсів на наявність вразливостей.

«Дотримання цих рекомендацій критично важливе у період воєнного стану, оскільки кордон безпеки у протистоянні злочинним діям агресора пролягає в кожному комп’ютері, кожному смартфоні та за кожним безпековим контуром підприємства чи організації. Дотримання правил і стандартів є внеском кожного з нас в безпеку країни. А ризик нових атак залишається надзвичайно високим від 14 січня, першої масованої кібератаки на Україну з боку агресора», – зазначив речник ДССЗЗІ Володимир Кондрашов.

CERT-UA нагадує, що відповідальність за забезпечення захисту інформації в системі покладається на власника системи. Та рекомендує керівникам підприємств, установ і організацій взяти питання щодо впровадження зазначених невідкладних заходів під особистий контроль.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

З 1 жовтня підвищиться розмір мінімальної зарплати: що зміниться для бізнесу

Відповідно до Закону про Держбюджет на 2022 рік з 1 жовтня розмір мінімальної зарплати збільшиться та становитиме 6700 гривень.

Фахівці Головного управління ДПС в Одеській області роз’яснили, що зміниться для бізнесу:

Нові розміри

З 1 жовтня 2022 року розмір мінімальної зарплати становитиме:

у місячному розмірі — 6700 гривень;

у погодинному розмірі — 40,46 гривень.

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб поки що не зміниться і становитиме 2600 гривень. З 1 грудня 2022 року він зросте і становитиме — 2684 гривні.

Для роботодавців

Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Тож у жовтні 2022 року зарплату слід буде нараховувати не нижче 6700 гривень.

Мінімальний страховий внесок з ЄСВ за основного працівника, який не є особою з інвалідністю, за жовтень — 1474 гривень.

Максимальна база для нарахування ЄСВ у жовтні — 100 500 гривень.

Для ФОПів

Для всіх фізичних осіб — підприємців, незалежно від обраної системи оподаткування, мінімальний страховий внесок з ЄСВ за жовтень становитиме 1474 гривень.

Максимальна база для нарахування ЄСВ у жовтні — 100 500 гривень.

Однак максимальні ставки єдиного податку з 1 жовтня не зміняться.

Максимальні ставки єдиного податку протягом 2022 року:

  • для платників І групи — 248,10 грн/міс.;
  • для платників ІІ групи — 1300 грн/міс.

Податківці звертають увагу, що це розміри максимальної ставки, а реальну для кожної адміністративно-територіальної одиниці мають встановити органи місцевого самоврядування.

Розмір місцевих податків та деякі правила оподаткування податком на прибуток прив’язані до мінімальної зарплати станом на 1 січня. Вони залишаються незмінними до кінця 2022 року.

Проте розміри фінансових штрафів за порушення трудового законодавства з 1 жовтня збільшено. Зокрема, за неоформлених працівників та зарплату у «конвертах» фінансовий штраф буде становити 67000 грн за кожного працівника.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Ворог атакував південь України дронами-камікадзе: 5 із 7 знищено силами ППО

Ворог атакував південні області, спрямувавши 5 дронів-камікадзе по Миколаївщині та 2 по Одещині.

Про це йдеться в офіційному повідомленні ОК «Південь».

Над Миколаївщиною 3 «Шахеди-136» збито, один атакував адмінбудівлю в обласному центрі і ще один – об’єкт критичної інфраструктури в районі. Працюють рятувальні та екстрені служби. Інформація про постраждалих не надходила.

Над Одеською затокою силами протиповітряної оборони збито 2 летючих камікадзе на підльоті до міста.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Південноукраїнську АЕС остаточно перейменували

Кабінет Міністрів схвалив зміну назви Южно-Української атомної електростанції на Південноукраїнську АЕС (ПАЕС).

Про це повідомляє пресслужба НАЕК «Енергоатом».

«Відповідно до постанови Кабміну № 1061 від 27 вересня 2022 року «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань діяльності державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом»» уряд остаточно затвердив перейменування Южно-Української атомної електростанції на Південноукраїнську», – йдеться у повідомленні.

«Енергоатом» затвердив зміну назви АЕС своїм наказом ще у квітні цього року.

Південноукраїнська АЕС розташована у Миколаївській області. АЕС має три працюючі енергоблоки та входить до Південноукраїнського енергокомплексу.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

На Одещині посадовець закупив товари для захисників за втричі завищеними цінами

З місцевого бюджету було сплачено зайвих 715 тис гривень.

Про це повідомляє пресслужба Одеської обласної прокуратури.

Прокурори Суворовської окружної прокуратури м. Одеси скерували до суду обвинувальний акт стосовно голови однієї із районних адміністрацій Одеси за фактом зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК України).

Встановлено, що посадовець на виконання заявки військової частини закупив у підприємства спальні мішки, каремати і термобілизну для територіальної оборони та добровольчих формувань Одеси за втричі завищеною ціною. З місцевого бюджету було сплачено зайвих 715 тис гривень.

В рамках кримінального провадження з метою відшкодування збитків прокурором пред’явлено цивільний позов.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

В Одесі викрили двох прихильників окупантів

Чоловік та жінка публічно підтримували дії росії на території України.

Про це повідомляє пресслужба ГУНП в Одеській області.

Встановлено, що двоє жителів Одеси – жінка й чоловік віком 34-х і 39-ти років – публічно в громадських місцях заперечували збройну агресію рф проти України та підтримували рішення й дії країни-агресора на території нашої держави.

Зокрема, чоловік у своїх висловлюваннях запевняв людей, що війни в Україні немає, а проходить «визвольна спецоперація». Жінка, в свою чергу, вихваляла окупантів і запевняла, що з настанням в Одесі «русского міра» покращиться життя.

Прихильникам «русского міра» повідомили про підозру за ч.1 ст.111-1 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 15 років.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!