Легендарне блюдо «Голубці по-одеськи» отримало звання елементу нематеріальної культурної спадщини України.
Про це повідомив Одеський обласний центр української культури.
У повідомленні зазначається, що страву готують на всій території Одеської області, починаючи з півночі та до крайнього півдня.
«Голубці – це одна з основних страв місцевої кухні Одещини. Знання, вміння та практики приготування та споживання голубців широко поширені як серед українців, так і серед національних спільнот болгар, молдован, гагаузів та інших народів нашого краю. Цікаво, що голубці для Одещини – це не лише «конвертик» з капусти. Це різноманіття інгредієнтів та способів подачі», — зазначають в центрі.
Рецепт “чисто одеських” голубців від ресторатора Савви Лібкіна
- Білокачанна капуста “Цукрова голова” – 3 кг
- Свиняча грудинка – 250 г
- Теляча лопатка – 500 г
- Круглозерний рис – 150 г
- Цибуля – 2 шт
- Морква – 3 шт
- Пюре з томатів – 200 г
- Яловичий бульйон – 400 мл
- Рослинна олія – за потребою
- Сік половини лимона, сіль, цукор, чорний мелений перець за смаком
- Сметана за смаком
З капусти зняти верхні листки, помити, видалити качан і грубі частини. Качан опустити в киплячу воду з додаванням лимонного соку, щоб листя не порвалися. Варити капусту поки верхні листки стануть м’якими і легко відокремляться від качана. Зняти верхні листки і покласти в крижану воду. Решту качана опустити в киплячу воду і повторювати процедуру, поки не будуть розібрані всі листя.
Вийняти капустяне листя з води. Тонким гострим ножем розрізати кожен лист на 3-4 частини і вирізати потовщення. Круглозерний рис залити окропом і залишити на 20 хвилин, відкинути на друшляк. Свинину і телятину подрібнити в м’ясорубці. Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти, обсмажити овочі до золотистого кольору.
У глибокій мисці з’єднати рис, м’ясо, половину моркви з цибулею, сіль, мелений чорний перець. На капустяний листочок покласти трохи фаршу і загорнути, як рулет, до половини, потім загнути краї всередину і докрутити рулет до кінця. Голубці повинні бути розміром з мізинець. На дно посуду з товстими стінками викласти трохи залишків капустяного листя, а зверху щільно викласти голубці.
Половину цибулі з морквою змішати з пюре з помідорів і бульйоном, додати сіль, перець і цукор, довести до кипіння і зробити густий соус. Залити голубці соусом і зверху придавити. Довести до кипіння і тушкувати 40 хвилин на маленькому вогні. Готові голубці зняти з вогню і залишити ще на 30 хвилин під закритою кришкою, а потім подати зі сметаною.
Смачного!
**
ГОЛУБЦЫ ПО-ОДЕССКИ ПРИЗНАЛИ НАЦИОНАЛЬНЫМ НАСЛЕДСТВОМ УКРАИНЫ (РЕЦЕПТ)
Легендарное блюдо «Голубцы по-одесски» получило звание элемента нематериального культурного наследия Украины.
Об этом сообщил Одесский областной центр украинской культуры.
В сообщении отмечается, что блюдо готовят по всей территории Одесской области, начиная с севера и до крайнего юга.
«Голубцы – это одно из основных блюд местной кухни Одесщины. Знания, умения и практики приготовления и употребления голубцов широко распространены как среди украинцев, так и среди национальных общин болгар, молдован, гагаузов и других народов нашего края. Интересно, что голубцы для Одесщины – это не только конвертик из капусты. Это разнообразие ингредиентов и способов подачи», — отмечают в центре.
Рецепт «чисто одесских» голубцов от ресторатора Саввы Либкина
- Белокочанная капуста «Сахарная голова» – 3 кг
- Свиная грудинка – 250 г
- Телящая лопатка – 500 г
- Круглозерный рис – 150 г
- Лук – 2 шт
- Морковь – 3 шт
- Пюре из томатов – 200 г
- Говяжий бульон – 400 мл
- Растительное масло – по необходимости
- Сок половины лимона, соль, сахар, черный молотый перец по вкусу
- Сметана по вкусу
С капусты снять верхние листья, помыть, удалить кочерыжку и грубые части. Кочан опустить в кипящую воду с добавлением лимонного сока, чтобы листья не порвались. Варить капусту пока верхние листья станут мягкими и легко отделятся от кочерыжки. Снять верхние листья и положить в ледяную воду. Остальное начало опустить в кипящую воду и повторять процедуру, пока не будут разобраны все листья.
Вынуть капустные листья из воды. Тонким острым ножом разрезать каждый лист на 3-4 части и вырезать утолщение. Круглозерный рис залить кипятком и оставить на 20 минут, откинуть на дуршлаг. Свинину и телятину измельчить в мясорубке. Лук мелко порезать, морковь натереть, обжарить овощи до золотистого цвета.
В глубокой миске соединить рис, мясо, половину моркови с луком, соль, молотый черный перец. На капустный листик положить немного фарша и завернуть, как рулет, до половины, затем загнуть края внутрь и докрутить рулет до конца. Голубцы должны быть размером с мизинец. На дно посуды с толстыми стенками выложить немного остатков капустных листьев, а сверху плотно выложить голубцы.
Половину лука с морковью смешать с пюре из помидоров и бульоном, добавить соль, перец и сахар, довести до кипения и сделать густой соус. Залить голубцы соусом и сверху придавить. Довести до кипения и тушить 40 минут на маленьком огне. Готовые голубцы снять с огня и оставить еще на 30 минут под закрытой крышкой, затем подать со сметаной.
Приятного аппетита!
📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт