Нацбанк заборонив обмінкам демонструвати курс валют на табло
Економіка

Нацбанк заборонив обмінкам демонструвати курс валют на табло

Національний банк України заборонив обмінникам інформувати про курси валют поза межами кас і привертати надмірну увагу до цифр. Тобто, тепер заборонено виставляти табло з курсом валют.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«Небанківські установи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, розпочали штучно підвищувати курс у готівковому сегменті валютного ринку, підтримуючи цим фактично існування «банкоматного туризму». Національний банк вважає, що розхитування ситуації з готівковим курсом під час війни є неприпустимим», — йдеться в повідомленні НБУ.

Тепер інформацію про курси валют надаватимуть у вигляді розпорядження в касах установ.

Також обмінники знову будуть подавати інформацію до «Реєстру приміщень», у яких здійснюються валютні операції, а процес купівлі-продажу валют має відбуватися з обов’язковим веденням відеоспостереження.

Такі нововведення дадуть змогу підсилити податкову дисципліну. Обмінники ухиляються і практично не сплачують податки. Так, сплачений податок на прибуток таких компаній становить всього 0,00185 % від обсягу купленої ними валюти або близько 7 млн грн за рік на весь ринок.

До слова, ці зміни не стосуються банків: сьогодні поміж них практично не фіксують зловживань під час торгівлі готівкою валютою.

«Проте в разі виявлення таких зловживань аналогічне регулювання буде запроваджено і для банківських установ», — йдеться в рішенні.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Консультация специалиста

Календар

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930