Архив за месяц: Июль 2022

В АМПУ розповіли подробиці підриву лоцманського катера на Дунаї

31 липня неподалік дунайського гирла Бистре отримав пробоїну лоцманський катер «Орлик» філії «Дельта-лоцман» ДП «АМПУ».

Катер під час виконання лоцманського рейсу поза маршрутом руху суден зіткнувся з вибуховим пристроєм, повідомили в Адміністрації морських портів України.

Зі слів членів екіпажу катера, це була не морська міна, а інший вибуховий пристрій.

Наразі точний тип боєприпасу додатково визначається спеціалістами. Внаслідок вибуху утворилась пробоїна в кормовій частині нижче ватерлінії, катер винесло поза межі морського каналу гирла Бистрого з боку Чорного моря, де він й зупинився.

На допомогу екіпажу було негайно спрямовано катер Морської пошуково-рятувальної служби. У зв’язку із стрімким надходженням води у пошкоджений лоцманський катер, екіпаж евакуйовано малим катером Морської охорони Державної прикордонної служби України.

Постраждалих немає, обставини події уточнюються. Прохід гирлом Бистрим для суден тимчасово обмежено.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Одеса отримає гранти від ЮНЕСКО на майже 100 тисяч доларів

Музеї та установи Одеси отримають гранти від ЮНЕСКО на майже 100 тисяч доларів.

Про це повідомила заступниця директора з розвитку Одеського художнього музею Олександра Ковальчук.

Представники Організації об’єднаних націй з питань освіти, науки і культури підписали контракт з одеською неприбутковою організацією Museum for Change. Вони виділять 98 тис. доларів на розвиток проєктів у чотирьох установах міста.

Гроші підуть на розвиток таких об’єктів:

  • Одеський музей сучасного мистецтва;
  • Державний архів Одеської області;
  • Одеський художній музей;
  • Департамент культури Одеської облдержадміністрації.

За словами Олександри Ковальчук, перемовини тривали протягом трьох місяців.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Закон о приватизации: в правительстве назвали преимущества передачи предприятий частному бизнесу

На прошлой неделе Кабмин передал на приватизацию 420 предприятий. Под малую приватизацию попадают 66 компаний, остальные 354 – будут ликвидированы или реорганизованы.

В конце августа Фонд госимущества Украины должен объявить первые аукционы по малой приватизации объектов, на которые сейчас наблюдается наибольший спрос, – элеваторов, спиртзаводов, промышленных площадок. Это стало возможным благодаря принятию Верховной Радой законопроекта №7451 об упрощении и разблокировании процесса. В итоге государство сможет уменьшить присутствие в экономике и заработать от поступления дивидендов.

Об этом сообщила министр экономики Украины Юлия Свириденко в своей колонке для «Экономической правды».

По ее словам, в собственности государства должно остаться не более 100 предприятий, причем большинство из них будут в подчинении правительства.

«Все они должны быть превращены в акционерные общества или общества с ограниченной ответственностью. У государства останется небольшое количество активов, способных генерировать прибыль в долгосрочной перспективе», – сообщила министр.

Благодаря принятому Радой закону, «десятки приходящих в упадок предприятий» найдут новых эффективных собственников, что является главной идеей корпоративной реформы. По словам Свириденко, приватизация позволит:

  • минимизировать убытки, которые терпит государство из-за неработающих компаний;
  • возобновить работу заброшенных элеваторов, спиртзаводов, промышленных предприятий;
  • стимулировать развитие перерабатывающей промышленности;
  • увеличить поступление в бюджет Украины в виде дивидендов.

«Приватизация даст старт экономическому росту, обеспечит сохранение и создание рабочих мест, создание добавленной стоимости, рост ВВП», – добавила глава Минэкономики.

В то же время она признала, что не все граждане поддерживают продажу госкомпаний частному бизнесу. Однако демократическое государство не способно контролировать все аспекты жизни населения и хозяйственной деятельности. Тем более частные владельцы, считает министр, являются эффективнее, поскольку у них есть личный мотив – прибыль.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Аграрії Одещини вимушені продавати зерно за безцінь

Попри засуху на Одещині показники врожаю точно не призведуть до голоду в регіоні, проте проблема з експортом вплинула на ціни. Оскільки аграрії не мали де зберігати зерно, то продавали його за безцінь — 2200 грн/т, коли рік тому ціна сягала $300.

Про це розповів голова Подільської районної адміністрації Михайло Лазаренко, пише agronews.ua.

«Ті, які мають свої складські приміщення, або орендують склади, або вивезли на елеватори — вони, звичайно, чекають вищої ціни. Багато господарств, що мають транспорт — від іномарок до КамАЗів, вивозили своє збіжжя в Ізмаїл, в річкове пароплавство», — зазначив Михайло Лазаренко.

Підписання угоди щодо відновлення вивезення зерна з України дозволить здійснити експорт із портів, втім, зберігаються суттєві ризики для аграріїв.

За словами директора Департаменту аграрної політики Одеської ОВА Алли Стоянової, понад 25 млн т українського зерна з минулого року залишається на складах, 7 млн т вдалося вивезти альтернативними шляхами. Тому першочергово з одеських портів вивозитимуть торішній врожай.

Алла Стоянова зазначає, що у мирний час з акваторії портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» вивозили близько 5 млн т зерна щомісяця. Наразі через коридори планують вивезти понад 3 млн т.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Під час обстрілу Миколаєва загинув відомий агробізнесмен Олексій Вадатурський

У Миколаєві під час обстрілу 31 липня загинув відомий бізнесмен, герой України, власник найбільшої зерноторгової компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський та його дружина Раїса.

Про це повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

«Олексій Опанасович зробив багато для Миколаївщини, багато для України. Його внесок у розвиток аграрної та суднобудівної галузі, розбудову регіону неоцінений. Так багато зроблено – так багато можна було б зробити… З повагою та глибоким співчуттям. Спочивайте з миром», — йдеться у повідомленні.

Вадатурському було 74 роки. 2021 року Forbes Україна оцінював його статки в 430 мільйонів доларів. Він входив до топ-100 найбагатших українців.

Олексій Вадатурський народився у с. Бенцарі Балтського району Одеської області у родині колгоспника.

1971 р. — закінчив Одеський технологічний інститут ім. Ломоносова, спеціальність — автоматизація та комплексна механізація хіміко-технологічних процесів.

Працював головним інженером Трикратського комбінату хлібопродуктів, начальником виробничого відділу та заступником начальника Миколаївського обласного управління хлібопродуктів.

1991 р. — очолив новостворене сільськогосподарське підприємство «НІБУЛОН».

Нагадаємо, в ніч на 31 липня ворог піддав новому обстрілу житлові квартали Миколаєва, і він став наймасштабнішим за останній час.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Понад 200 тисяч мешканців Одеси отримують пенсії: кому чекати підвищення

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області, у м. Одесі станом на 1 липня 2022 року одержувачами пенсій були 212,8 тис. жителів міста, яким протягом звітного періоду було призначено 4486 пенсій і перераховано 5614.

Згідно зі статистичними даними, станом на 1 липня середній розмір призначеної пенсії з урахуванням компенсаційних виплат та цільових допомог в Україні становить 4437,45 грн, в Одеській області – 3479,37 грн, в місті Одесі – 4502,62 грн (станом на 1 січня 2022 року – 4053,83 грн).

Розмір мінімальної пенсії в Україні становить 2027 грн.

Незважаючи на воєнний стан, впродовж року вже відбулося декілька етапів підвищення пенсій. Наступне очікується в жовтні.

У зв’язку зі зростанням мінімальної зарплати з 1 жовтня до 6700 грн відбудеться збільшення пенсійних виплат 65-річним непрацюючим пенсіонерам, які мають повний страховий стаж (35/30 років).

Також з жовтня особам старше 70 років із повним стажем (35/30 років) буде запроваджена доплата до пенсії в сумі 300 грн. Розмір пенсії для таких пенсіонерів становитиме не менше як 3000 грн.

З грудня у зв’язку з черговим підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, мінімальні пенсії зростуть до 2093 грн. А мінімальні виплати пенсіонерам, які мають повний стаж (35/30 років), становитимуть 2500 гривень.

При цьому всі перерахунки пенсій будуть здійснені автоматизованим способом за матеріалами пенсійних справ.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Миколаїв цієї ночі зазнав масованого обстрілу

Вночі, 31 липня, після 01:00 та вранці, близько 05:00, Миколаїв зазнав масованих обстрілів. Попередньо, одна людина загинула, дві – отримали поранення.

Про це повідомив очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Внаслідок обстрілів пошкоджено ряд об’єктів інфраструктури. Зокрема, готель, спортивний комплекс, два заклади освіти та СТО. Також пошкоджено житлові будинки. На місцях прильотів виникло кілька пожеж – зайнялася двоповерхова будівля, прибудова до житлового будинку, два гаражі та дві господарчі споруди. Детальна інформація уточнюється.

Мер Миколаєва Олександр Сенкевич назвав обстріл найбільш масованим ударом за весь час війни.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

У всіх районах Одеси пройшов суботник

Сьогодні, 30 липня департаментом міського господарства було організовано суботник, в якому взяли участь представники всіх підприємств та служб.

Головною локацією стала територія меморіалу 411 батареї — величезна зелена зона, на якій одесити дуже люблять відпочивати родинами. Було проведено покіс трави, прибирання сміття. Працівники КП «Сервісний центр» пофарбували основу пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам, відремонтували плиткове покриття поруч.

Працівники КП «Місьі дороги» прибирали під бортом вздовж вул. Орєхової. В той же час на Дальницькому шосе працівники КП «Міськзелентрест» разом з колегами з КК «Сервіс плюс» здійснили покіс трави вздовж дороги та зібрали гілля від дерев.

На вулиці Стовбовій косили працівники КП «ЖКС «Хмельницький».Працівники КП «СКБО» прибиралися на Троїцькому кладовищі, їх колеги з КП «Одесміськелектротранс» провели перевірку контактної мережі на кінцевих зупинках маршрутів №3,21.

Фактично суботник пройшов в усіх районах міста.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Десять суден в одеських портах завантажені і готові до відправлення

Десять суден в портах «Одеса» та «Чорноморськ» вже завантажені зерном і готові до відправлення.

Про це повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури, МІУ в коментарі виданню «Економічна правда«.

Зазначається, що усього в портах завантажено вже 17 суден.

«Вперше з 24 лютого у морських портах України відновлено роботу. Судна, які були завантажені зерном ще взимку, готові до виходу як тільки наші партнери, ООН та Туреччина погодять «зелений коридор» в напрямку Босфору», – зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Він зауважив, що експорт зерна розпочнеться з відправлення кількох кораблів, які були завантажені, але не змогли покинути порт через початок повномасштабного вторгнення росії.

У міністерстві повідомили, що усього в трьох розблокованих портах знаходиться 37 суден, які через початок повномасштабної війни не змогли вийти з цих портів.

У розрізі портів, найбільше продовольчих вантажів розташовано в «Чорноморську» (326,8 тис тонн) та «Південному» (169,8 тис тонн). В порті Одеси знаходиться ще 95,5 тис тонн агропродукції.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

На Одещині викрили канал переправки призовників до Придністров’я

На Одещині правоохоронці затримали групу осіб, які організували незаконний перетин кордону для військовозобов’язаних.

Встановлено, що ідея заробляти гроші у протиправний спосіб спала на думку 51-річному жителю Подільського району. Для реалізації задуму він залучив двох земляків віком 33-х та 22-х років, останній з яких родом з сусідньої країни.

Погодившись на співпрацю, чоловіки почали підшукувати громадян, яким на період дії правового режиму воєнного стану заборонено виїздити за межі України і які мають намір покинути державу поза пунктами пропуску. А підшукавши 28-річного клієнта і повідомивши йому вартість своїх послуг — 1500 доларів США, почали підготовку до реалізації його втечі.

«Поводирів» затримали на підході по Придністров’я. В якості речових доказів протиправної діяльності у фігурантів вилучили мобільні телефони з переписками між собою та замовником їхніх послуг, чорнові записи, гроші, здобуті в незаконний спосіб, автомобіль.

Зловмисників затримали в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Нині вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу. За скоєне чоловікам загрожує покарання позбавленням волі на строк від семи до дев’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa