Архив за день: 03.08.2022

Повітряна тривога

Додаток «Повітряна тривога» попереджатиме про хімічну та радіаційну небезпеку

Для кожного типу тривоги створено унікальні оповіщення.

Про це повідомляє прес-служба міністерства Цифрової трансформації України.

Тепер користувачі будуть отримувати повідомлення про початок та завершення 5 типів тривог:

  • повітряна тривога;
  • артилерійський обстріл;
  • вуличні бої;
  • хімічна загроза;
  • радіаційна небезпека.

Для кожного типу тривоги створено унікальні оповіщення. Крім звукових сигналів, програма також надсилає текстові повідомлення з рекомендаціями дій, залежно від виду загрози.

Інформацію щодо всіх видів небезпеки передають відповідальні оператори в обласних адміністраціях України. Координацію тривог забезпечують чергові ДСНС.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Петиції не вплинуть на заборону виїзду чоловіків за кордон — РНБО

Секретар ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов порадив чоловікам «не ховатись за жіночими спідницями» та допомагати фронту.

Про це він заявив в ефірі «24 каналу».

Данілов вважає, що петиції не вплинуть на заборону, а громадяни мають не шукати можливості залишити країну, а допомагати армії.

«Будь ласка, йдіть, допомагайте тим хлопцям, які є на фронті. Роботи в країні дуже, дуже багато. Нема чого ховатися за жіночими спідницями й бігти з країни. Треба допомагати. Не можете воювати, не можете тримати в руках зброю — допомагайте в інший спосіб. Знаходьте можливість допомагати», — заявив секретар РНБО.

Данілов також заявив, що навіть ті люди, що не займаються допомогою Збройним силам, всеодно приносять користь нашій країні сплатою податків. І закликав їх тримати свій — економічний — фронт.

«Вигадувати, що через петиції вас можуть відпускати, послухайте, так не можна. Роботи в нашій країні більш ніж достатньо, роботи для фронту. Не можете на фронті — на іншому фронті працюйте, допомагайте. Навіть якщо ви десь працюєте та сплачуєте податки — це так само велика допомога для нашої країни. А ви зараз хочете втекти туди й там влаштуватися на роботу і будете там платити податки? Несправедливо», — додав Данілов.

Нагадаємо,вВ Україні з початку повномасштабної війни діє заборона на виїзд за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років. Виключення є, наприклад для багатодітних батьків, проте під них потрапляє дуже незначна частка людей.

На сайті президента України вже десятки петицій про скасування цієї заборони, з яких три вже набрали необхідну кількість голосів.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Одеський загін Морської охорони викрив схему РФ з вивезення українського зерна

Оперативники Держприкордонслужби розкрили схему незаконного вивезення українського зерна російськими та сирійськими суднами.

Оперативники Морської охорони Держприкордонслужби з’ясували, як росія організувала вивезення до третіх країн вкраденого в Україні зерна.

Оперативно-розшуковим відділом Одеського загону Морської охорони було отримано інформацію щодо використання суден «Матрос Кошка», «Матрос Позинич» та «Михаил Ненашев» під прапором рф, а також «Finikia» під прапором Сирії, для транспортування через закриті порти ТОТ АР Крим викраденого українського збіжжя.

За інформацією, наданою оперативними співробітниками Держприкордонслужби, Херсонська обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження.

В рамках досудового розслідування проведено плідну роботу з Херсонською обласною прокуратурою, завдяки чому здобуто докази злочинної діяльності, які в подальшому були передані до прокуратури АР Крим та м. Севастополя. Український суд заочно наклав арешт на зазначені судна. Тепер притягнення винних до відповідальності – справа часу.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

На Одещині ворожі інформаційні агенти поширюють фейки — ОК «Південь»

На Одещині ворожі інформаційні агенти продовжують ширити фейки про розташування військових підрозділів, зокрема, й з важким озброєнням, в об’єктах соціальної та культурної інфраструктури обласного центру, інших населених пунктів області, нагнітати ситуацію із загрозами критичній інфраструктурі регіону – забезпечення електрикою, опаленням, водою.

Про це йдеться у свіжому зведенні ОК «Південь».

Ворог продовжує ведення бойових дій по займаному рубежу оборони. Створює ударне угруповання на Криворізькому напрямку, має на меті не допустити прориву наших військ, планує контрнаступальні дії для виходу на адміністративний кордон Херсонщини.

Тричі атакований за ніч Миколаїв. Двічі реактивними системами залпового вогню «Смерч», а перед світанком – зенітно-ракетними системами С-300.

В чорноморському ворожому угрупованні з 13 кораблів та катерів, що маневрують поблизу південно-західного узбережжя Кримського півострова, укриваючись від імовірних атак нашої зброї, напоготові два надводних носії ракет «Калібр» та три великих десантних кораблі.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

«Старт в IT»: в Україні запущено нову програму для навчання IT-фахівців

Постановою КМ України від 24.06.2022 №737 затверджено Порядок реалізації експерименту з організації навчання осіб за освітніми програмами у сфері інформаційних технологій «Старт в ІТ».

Умови гранту – особа, яка завершила навчання, протягом 30 календарних днів зобов’язується працевлаштуватись за отриманою кваліфікацією на умовах:

  • трудового договору (контракту), гіг-контракту за наймом;
  • укладення цивільно-правового договору про виконання робіт (надання послуг);
  • зареєструватися як ФОП чи провадити незалежну професійну діяльність за набутою кваліфікацією.

На кого розрахована програма «Старт в ІТ»?

Програма розрахована на осіб, які є громадянами України (п.п.5, 9 Порядку) та:

  • які перебувають у простої;
  • з якими зупинено дію трудового договору;
  • яким надано відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку;
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку;
  • зареєстровані безробітні, які мають право на отримання соціальних послуг з професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Хто не може бути учасником програми «Старт в ІТ»?

Дія Порядку не поширюється на осіб (п.5 Порядку), які: —

  • не мають професійної (професійно-техничної) та/або фахової перед вищої, та/або вищої освіти;
  • мають досвід роботи менше ніж 18 місяців;
  • отримали спеціалізацію у сфері ІТ та/або мають досвід роботи в ІТ-індустрії.

Як отримати грант на навчання в ІТ-сфері?

Сертифікат на навчання формується в електронній формі на «Порталі Дія» за результатами розгляду документів Центром зайнятості та видається одноразово (п.11 Порядку). Для отримання сертифіката необхідно особисто в електронній формі на «Порталі Дія» подати:

  • заяву;
  • резюме за формою, затвердженою Державним центром зайнятості;
  • підтвердження готовності суб’єкта освітньої діяльності навчати особу;
  • копію трудової книжки або відомості з реєстру застрахованих осіб щодо наявності страхового стажу;
  • копію документа про освіту (за наявності);
  • копію наказу, що підтверджує перебування особи в простої, зупинення трудового договору, укладеного з нею, або перебування у відпустці без збереження заробітної плати (за наявності).

Строк використання сертифіката – 10 робочих днів з дня його видачі, тобто протягом 10 днів особа має укласти договір із закладом освіти на навчання за обраною освітньою програмою.

Перелік закладів освіти та перелік освітніх програм у сфері ІТ, за якими можливо буде пройти навчання за сертифікатом, визначає і затверджує Мінцифри (п.6 Порядку). Після затвердження Мінцифри освітніх програм та визначення суб’єктів освітньої діяльності, які навчатимуть за затвердженими освітніми програмами, їх перелік буде оприлюднено на офіційних вебсайтах центрів зайнятості.

За додатковою інформацією звертатись до фахівців Одеського міського центру за адресою: вул. Генерала Петрова, 22 В та за тел.: 705-50-33 (36).

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одесі очікується дощ

Завтра, 4 серпня, по Одесі вдень очікується короткочасний дощ.

Про це повідомляє Гідрометцентр Чорного та Азовського морів

З 21:00 3 серпня до 21:00 4 серпня в Одесі очікується мінлива хмарність. Вдень короткочасний дощ. Вітер північно-західний, 5-10 м/с.

Температура вночі 18-20°С, вдень 26-28°С . Температура морської води 23-24°С.

По Одеській області також очікується мінлива хмарність. Вдень короткочасний дощ, місцями гроза.

Вітер північно-західний, 5-10 м/с. Температура вночі 15-20°С, вдень 25-30°С.

На автошляхах області видимість добра.

5-6 серпня

Мінлива хмарність. Без істотних опадів, лише вдень 5 серпня місцями короткочасний дощ, гроза.
Вітер північно-східний, 9-14 м/с.

Температура вночі 17-22°С, вдень 27-32°С.

7-8 серпня

Без істотних опадів. Температура вночі 18-23°С, вдень 30-35°С.

Крім того, у четвер, 4 серпня, збережеться надзвичайна пожежна небезпека (V класу), місцями відсутня (І класу) та незначна (ІІ класу), у Роздільній середня пожежна небезпека (ІІІ класу). 5-6 серпня збережеться надзвичайна пожежна небезпека (V класу), місцями незначна (ІІ класу), в Роздільній висока (IV класу).

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Ипотечное жилье под 3% будут обязательно страховать от повреждений

Подать заявку на получение льготного кредита в рамках госпрограммы «Доступная ипотека», которая по решению Кабмина заработает в Украине с 1 октября по новым условиям, можно будет через «Дію».

Запуск программы позволит частично решить проблему нехватки жилья, сообщает пресс-центр Министерства экономики Украины.

В ведомстве уточнили основные условия ипотеки:

  • основная площадь жилья – до 52,5 кв. м, плюс 21 кв. м на каждого следующего члена семьи;
  • жилье не старше 10 лет (для областных центров);
  • стоимость не должна превышать оценочную, определенную оценщиком или сотрудником банка;
  • стоимость 1 кв. м не должна превышать опосредованную стоимость сооружения, определенную Минрегионом и увеличенную в зависимости от расположения дома и количества населения города;
  • обязательная страховка жилья от рисков случайного уничтожения или повреждения на полную оценочную стоимость.

Напомним, с 1 октября получить льготный кредит под 3% на 20 лет смогут военнослужащие и работники сектора безопасности, медики, педагогические работники и ученые.

С 2023 года программу расширят на всех украинцев. В Минэкономики ждут, что такое решение вернет беженцев в страну и активизирует отрасль строительства.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Судно з розблокованим українським зерном прибуло до Босфору

Судно RAZONI, яке 1 серпня вийшло з порту «Одеса» з українською кукурудзою, прибуло до Босфору.

Про це повідомило Міністерство інфраструктури України.

Тепер судно має пройти інспекцію спільною контрольною групою. Після огляду судно доставить вантаж з 26 тисячами тонн кукурудзи в порт Тріполі в Лівані.

«Сподіваємося на експорт понад 20 млн тонн торішнього врожаю та вже зібрано понад 6 мільйонів тонн нового, загальний прогноз нового врожаю на рівні 50-60 млн тонн», — прокоментував міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Нагадаємо, перше судно RAZONI з розблокованим українським зерном вирушило 1 серпня з Одеського порту до ліванського порту Триполі. На борту суховантажника, що рухався коридором безпеки, 26 тисяч тонн української кукурудзи.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Ще одне судно підірвалося на міні при вході на Дунай

В Одеській області, на виході в Чорне море з гирла Бистре річки Дунай, плавучий кран підірвався на невідомому пристрої.

Про це повідомили у Оперативному командуванні «Південь».

«Силами екіпажу була організована боротьба за живучість. Пошкодження не критичні, постраждалих немає. За допомогою портового штовхача кран повернено до пункту основного базування», – уточнили у командуванні.

За інформацією USM, плавкран мав підняти лоцманський катер «Орлик», який також підірвався на міні вдень раніше.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa