Архив за день: 12.08.2022

У порту Одеської області пришвартувалося судно під прапором Лівану

У порту Одеської області пришвартувалося судно під прапором Лівану

У порту «Південний» пришвартувалося судно BRAVE COMMANDER під прапором Лівану.

Вже найближчим часом на судно завантажать 23 тисячі тонн зерна, після чого зерновоз вирушить до Ефіопії. Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Це буде перша партія зерна з початку роботи зернового коридору, яка вирушить до Африки.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

З портів «Великої Одеси» вийшов п’ятий зерновий конвой

Вранці 12 серпня з портів Південний та Чорноморськ Одеської області вийшли по одному судну з українською агропродукцією. Вони сформували сформували вже п’ятий конвой, який пройде по «зерновому коридору» через Чорне море.

До складу конвою увійшли суховантаж класу «ріка-море» «Sormovskiy 12», який вийшов з порту Чорноморськ з 3050 тон пшениці, та балкер «Star Laura» з порту Південний з понад 60 тисяч тон кукурудзи. «Sormovskiy 12» йде до турецкького порту Текірдаг, «Star Laura» — до Ірану.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Україні з’явився новий калькулятор для водіїв

Власники транспортних засобів можуть розрахувати орієнтовну вартість їх реєстрації онлайн.

Для цього стане у нагоді сервіс «Калькулятор орієнтовної вартості реєстрації транспортного засобу». Він допоможе не хвилюватися за кошти під час реєстрації авто, пише сайт СТО X АВТО ОДЕСА посилаючись на повідомлення Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Одеській області.

Ніяких несподіванок — рахуйте вартість онлайн.

За допомогою сервісу автовласники не лише дізнаються скільки обійдеться реєстраційна послуга сервісного центру МВС для будь-якого типу транспортного засобу, а й про те, які саме податки та збори та в якому розмірі сплачуються у кожному конкретному випадку.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одеській області буде змішана форма роботи закладів освіти

Вона передбачає поєднання очного і дистанційного режимів.

Заклади освіти перед початком навчального року мають провести інформаційну роботу з батьками. Показати укриття, де під час повітряної тривоги будуть перебувати діти, розробити та донести до відома дітей, батьків, вчителів правила перебування в укритті, правила передачі дитини батькам після завершення тривоги та інші безпекові питання.

Про це заявив директор Департаменту освіти і науки Одеської ОВА Олександр Лончак.

«Ми запрошуємо і закликаємо всіх батьків особисто побувати в тих школах, які відвідують ваші діти та ознайомитися з умовами в укриттях, які створено у школах Одеської області для учнів аби самим визначитись, який формат навчання ви оберете для своєї дитини. В укриттях мають бути тепло, світло, вентиляція, вода й усе для комфортного перебування під час тривалої повітряної тривоги», — наголошує Олександр Лончак.

Форматом освітньої діяльності в Одеській області буде обрано змішану форму роботи освітніх закладів, яка поєднує очний і дистанційний режими. За словами Олександра Лончака, реалізація такого поєднання стане можливим через практичні та лабораторні заняття, які можуть проводитися в очному режимі та лекційні – дистанційно.

«В закладах загальної середньої освіти області, за заявами батьків або осіб, які їх замінюють і виключно у тих приміщеннях закладів освіти, що мають якісні укриття та захисні споруди необхідної потужності, будуть працювати по-перше групи та класи з очною формою здобуття освіти, по-друге з індивідуальною формою роз’яснення матеріалу. Також будуть сформовані групи та класи з використанням електронних підручників, матеріалів освітньої платформи «Всеукраїнська школа онлайн», — уточнив Лончак.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

В Одесі декомунізують Театральну площу: оголошено конкурс проектів

Міська влада оголосила відкритий архітектурний конкурс на кращий проект з благоустрою Театральної площі. Учасникам пропонують висловити своє бачення гармонійного ансамблю одеської Опери.

Таке рішення прийняли на засіданні міськвиконкому.

«При проєктуванні прагнути відновлення архітектурного середовища, використання стилістики, притаманної періоду кінця ХІХ сторіччя, усунення елементів соціалістичного реалізму. Необхідно уникати застосування сучасних малих архітектурних форм, матеріалів оздоблення та об’єктів монументально-прикладного мистецтва. Необхідно надати пропозиції з переміщення Дошки Пошани Героїв Соціалістичної Праці Одещини та Дошки Пошани Героїв Радянського Союзу Одещини на інше місце», – говориться в умовах конкурсу.

Конкурс розпочнеться 19 вересня 2022 року і триватиме до 27 січня 2023 року. Переможець отримає 125 тис. грн, друга і третя премії складатимуть, відповідно, 60 тис. і 40 тис. грн. Також журі конкурсу має право на свій розсуд розподілити між учасниками заохочувальні премії на загальну суму 25 тис. грн.

Відзначимо, що до журі конкурсу, крім чиновників, пропонують за згодою включити директора архітектурно-художнього інституту ОДАБА Валерія Уреньова, архітектора Юрія Белікова, художника Михайла Реву і краєзнавця Михайла Пойзнера.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

На Одещині зафіксовано два випадки зараження лептоспірозом: чим небезпечна хвороба

За 6 місяців 2022 року в Одеській області з початку року зареєстровано два випадки захворювання лептоспірозом у Роздільнянському районі. В Україні зареєстрували 32 випадки, зокрема 13 – у червні.

Про це повідомили у ГУ Держспоживслужби на Одещині.

Лептоспіроз (водяна гарячка, лугова гарячка, болотна гарячка, собача гарячка, хвороба свинопасів) – це гостре інфекційне захворювання. Характеризується ураженням м’язів, печінки і нирок та супроводжується хвилеподібною гарячкою. При відсутності вчасного звернення за медичною допомогою та належного лікування можливі важкі ураження нирок, менінгіт і навіть смерть пацієнта. Ця недуга вражає як людей, так і тварин.

Держспоживслужба наводить кілька прикладів, що підтверджують небезпеку захворювання лептоспірозом. В київській лікарні «Охматдит» помер 15-річний хлопчик з Броварів, який захворів на лептоспіроз після купання в одному із ставків на Черкащині. Через два тижні у хлопця з’явилися перші ознаки хвороби, батьки хлопця звернулися до приватної клініки, де пацієнту було призначено амбулаторне лікування. Батьки лікували сина вдома. Коли через чотири дні йому погіршало, батьки вже звернулися до амбулаторії №2 в Броварах, і підлітка звідти перевели до інфекційного відділення дитячої лікарні. У хлопця стали відмовляти ноги, і пацієнта в терміновому порядку транспортували до спеціалізованої дитячої лікарні «Охматдит». На жаль, врятувати хлопця не вдалося.

Підтверджений випадок лептоспірозу й на Волині. Епідрозслідуванням встановлено, що чоловік захворів після чищення копанки на присадибній ділянці. На шосту добу в нього значно підвищилася температура тіла до +40 °С, з’явилися загальна слабкість, сильна втомлюваність, болі в литкових м’язах. Три доби чоловік лікувався самостійно, а коли помітив пожовтіння склер, звернувся до лікувальної установи за місцем проживання. Підозра на захворювання на лептоспіроз згодом була підтверджена лабораторними дослідженнями. Хворий отримав відповідне лікування.

Захворіти на лептоспіроз можна під час купання в заражених водоймах, риболовлі, сінокосу на зволожених і заболочених територіях, при догляді за хворими та інфікованими тваринами тощо. Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше гризунів, також це можуть бути худоба, собаки, дикі тварини. У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі, а також слизові оболонки (очі, ніс, рот). Людина може захворіти в період від двох днів до чотирьох тижнів після інфікування.

Основні симптоми лептоспірозу:

  • висока температура тіла;
  • головний біль;
  • озноб;
  • біль у м’язах;
  • блювання та діарея;
  • жовтяниця, почервоніння очей;
  • висип на шкірі.

Лептоспіроз буває складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань. До того ж, інколи недуга може мати безсимптомний перебіг. Однак, характерним проявом захворювання є різка болючість у литкових м’язах.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

З Одеси до Казахстану відправили наркотики, заховані у дитячому харчуванні

Відправлення з незаконним вмістом прямувало до міста Алмати.

У посилці з дитячим харчуванням, яка була відправлена з Одеси до Алмати (Казахстан), алматинські митники виявили 200 таблеток різних кольорів, форм та маркувань, зокрема red bull, 69, TESLA, duplo, NASA, а також пакет із білим порошком «Кокос, 5 г».

Про це повідомили у прес-службі Одеської митниці.

Довідка: портативний аналізатор наркотиків TruNarc ідентифікував білий порошок як гідрохлорид кокаїну, а таблетки як MDMA — синтетичний наркотик, так званий екстазі.

Слідчі дії продовжуються.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Мешканців Одеської області попереджають про фейк, що поширюється від імені ОВА

В особисті повідомлення багатьох керівників підприємств, приватним особам та на електронну адресу компаній і організацій, в чергове, надходить фейковий лист-звернення ніби-то від Одеської обласної військової адміністрації (на фото) за підписом Максима Марченка, з проханням взяти участь у програмі гуманітарної допомоги Збройним Силам України.

Про це повідомили у прес-служба Одеської ОВА.

«Офіційно заявляємо, що цей документ — фейк! Ні Максим Марченко, ні Одеська ОВА не беруть участі в жодних програмах зі збору коштів і не надсилають подібних листів.

Просимо про всі виявленні подібні випадки оперативно повідомляти в поліцію», — йдеться у повідомленні.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Понад 1 мільярд гривень заборгували одесити за тепло

Заборгованість населення Одеси з оплати послуг теплопостачання сягнула рекордних показників — 1 089,9 млн грн.

Про це повідомили у мерії Одеси.

Напередодні нового опалювального сезону Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси» звертається до одеситів та нагадує про необхідність сплати боргів за спожите опалення до настання опалювального сезону.

Своєчасна сплата за тепло дозволяє проводити закупівлю необхідних матеріалів для підготовки до опалювального сезону та своєчасне погашення заборгованостей по заробітній платі працівникам підприємства.

Дистанційно сплатити можна в особистому кабінеті на офіційному сайті КП «ТМО» — або через додаток банківського рахунку.
Крім того, як і раніше, існує можливість сплатити за тепло безпосередньо в касах банків та відділеннях Укрпошти.

КП «ТМО» нагадує, що на українців чекає насправді непроста зима, коли відповідальність кожного та всіх разом стане вирішальною.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa

Банкіри розділили територію України на кольорові зони за рівнем кредитного ризику

Банкіри розробили оцінку ризиків для видачі кредитів в Україні залежно від територіальної ознаки – щодо безпечні регіони та регіони бойових дій – та користуються цим показником у прийнятті рішень.

Про це банкіри розповіли під час круглого столу «Кредити бізнесу: хто та кому може видавати фінансування під час війни», пише «Фінансовий клуб».

«У нас є регіональне зонування. Є червона зона – окуповані території та зони активних бойових дій. Там кредитування просто неможливе», – каже начальник управління розвитку кредитного бізнесу ПУМБ Віктор Харковець.

Він додав, що як тільки бізнес переходить в окупацію, фактично втрачається зв’язок та можливість обслуговувати кредити. І виникає багато зовнішніх факторів, на які бізнес та його власник ніяк не впливають і не можуть спрогнозувати.

Друга зона – «жовта» – це території, наближені до зон бойових дій. «Там ми використовуємо додаткове стрес-тестування бізнесу на випадок, якщо буде погіршення ситуації або втрата активу», — розповів Харковець.

У цій зоні банки можуть брати більшу заставу або обов’язковою умовою може стати наявність частини портфельних держгарантій, які покривають відсутність застави.

У «зеленій» зоні, де немає і не було бойових дій, залишилися фактично такі самі методи кредитування, які були до війни.

Деякі банки, використовуючи принцип «світлофора», ділять територію не на три, а на чотири зони: зелену, жовту, помаранчеву та червону.

«Червона – це окупація, помаранчева – це регіони, де ведуться активні бойові дії. Звичайно, у цих категоріях ми не можемо кредитувати. Зелену та жовту зони ми розглядаємо. Причому, у зеленій практично без змін», – повідомив начальник відділу малого бізнесу Правекс. Банку Анатолій Вербаховський.

Підписуйся і будь в курсі ПОСТІЙНО: https://t.me/dilova_odesa