Архив за день: 15.09.2022

Одеса

На що витратять 1,5 мільйони гривень, які ЮНЕСКО виділила для Одеси

Проєкт розрахований на три місяці. Гроші планують витратити на відцифровку колекцій створення запасів матеріалів, встановлення міток «Блакитний щит» та захист скульптури левів.

Про це повідомляє УНН з посиланням на Департамент культури Одеської обласної державної адміністрації.

В організації зазначили, що допомагатимуть оцифровувати колекції та відомості в Одеському художньому музеї, Музеї сучасного мистецтва Одеси та Державному архіві Одеської області.

Крім того, Департамент культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної військової адміністрації в рамках цього проєкту створить необхідний мінімальний запас різноманітних матеріалів, що можуть знадобитися культурним інституціям у майбутньому.

Разом з тим Міністерство культури та інформаційної політики України має захистити емблемою «Блакитний щит» майже 50 культурних об’єктів у місті.

Реалізацію програми вже розпочали. В рамках цього проєкту зараз консервують левів у Старосінному сквері. Скульптури роботи Йосипа Мормоне закриють захисними спорудами від можливого влучання російських ракет.

Нагадаємо, за програмою екстреної допомоги культурним інституціям Одеси в справі збереження культурної спадщини в умовах війни від ЮНЕСКО було виділено близько 100 тисяч доларів.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Кабмін відстрочив терміни взяття жінок на військовий облік на рік

Міністр оборони Олексій Резніков підписав наказ, яким відстрочив терміни взяття жінок на військовий облік на рік – до 1 жовтня 2023 року.

Про це повідомляє Міноборони.

Це потрібно, щоб на рівні Верховної ради доопрацювати законопроект «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу». Там, серед іншого, передбачено, що взяття жінок на військовий облік має виключно добровільний характер.

«Так, цей наказ не змінює норми чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту загалом доопрацювати та внести зміни до законодавства, щоб урегулювати це питання. Ми ж у межах своїх повноважень можемо лише відкласти терміни. Тому, ще на рік – до 01 жовтня 2023 року, вони відстрочені, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним. Робота у комітеті Верховної ради активно продовжується. Тому жодної паніки та зради. Жодних обмежень для жінок не існує», – пояснила заступник міністра Ганна Маляр.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Одесити створили мобільний додаток, який допоможе збивати російські ракети та безпілотники

Цей інструмент допоможе збивати ворожі ракети та БПЛА, які важко відстежити нашим військовим.

Про це повідомляє Building TECH.

Група українських програмістів «Технарі» з Одеси розробила мобільний додаток «єППО», який допоможе ЗСУ відстежувати та знищувати ракети «Калібр» та безпілотники. Про це повідомив розробник додатку Геннадій Сульдін.

За його словами, російські «Калібри» часто ховаються від наших локаторів на малих висотах. Через це ППО не бачить мети, а зенітники не одержують точної вказівки.

За допомогою програми можна буде повідомити військових про крилату ракету. Після встановлення «ЕППО» на свій смартфон можна буде натиснути на велику червону кнопку на екрані смартфона і за кілька секунд на моніторах командирів бригад і батарей ППО з’являться позначки безпілотників або крилатих ракет.

Після установки на телефон додаток працює так: людина бачить ракету і натискає велику червону кнопку на своєму телефоні.

«Через кілька секунд на моніторах командирів бригад, дивізіонів та батарей ППО з’являться позначки виявлення безпілотників та крилатих ракет ворога у нашому ближньому та далекому тилу. Офіцер командного пункту ППО на підставі інформації і від РЛЗ ЗСУ, і від наземних спостерігачів видасть швидку та точну вказівку зенітникам. І російську ракету буде збито», — стверджує розробник.

Також Сульдін зазначив, що додаток вже представили керівникам оперативного командування «Південь», і військові зараз випробовують його. За його словами, розроблений групою «Технарі» додаток та бойовий сценарій «єППО» отримали схвалення від командирів з’єднань ППО.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

У центрі Одеси облаштований новий велопереїзд

На перехресті вул. Піроговської та вул. Середньофонтанської облаштований новий велопереїзд.

Раніше були внесені зміни в організацію дорожнього руху на вказаній локації, і як наслідок, було облаштовано більш безпечний велопереїзд, який об’єднує дві ділянки, які з’єднують вулицю Середньофонтанську з центром міста.

На жаль не всі автомобілісти розуміють важність розвитку велосипедного руху в нашому місті та необхідність забезпечення безпечних умов для велосипедистів, залишають автотранспорт на велосмугах, та ігнорують знаки дорожнього руху. Отже спеціалістами КУ «СМЕП» встановлені відповідні стовпчики.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

В Одесі батько з сином заробляли на ухилянтах

За 4000 доларів вони пропонували стати вільним від призову студентом закордонного вишу.

Про це повідомляє прес-служба ГУНП в Одеській області.

Оперативники встановили, що жителі Одеси віком 19-ти та 47-ми років організували незаконне переправлення через державний кордон України чоловіків віком від 18-ти до 60-ти років. Для цього вони надавали їм підроблені документи про вступ до вищого навчального закладу в Польщі.

Правоохоронці з’ясували, що спільники підшукували осіб, які бажали втекти з України, і пропонували їм підроблені документи, що засвідчували вступ до вищого навчального закладу в Польщі. Свої послуги правопорушники оцінювали у чотири тисячі доларів США.

Затримали батька з сином за підтримки силовиків, коли ті у себе вдома отримали другу частину грошової винагороди за організацію незаконної послуги для одного з клієнтів.

З оселі фігурантів вилучили 3700 доларів США, 300 євро, 150 манат, 750 гривень, кілька мобільних телефонів, ноутбук, пристрій, схожий на блокування мобільного зв’язку, підроблені документи польського закладу вищої освіти, печатки та інші речові докази, що вказують на причетність до протиправної діяльності.

Частину речових доказів направили на експертизу, за результатами якої вирішуватиметься питання про притягнення чоловіків до відповідальності за підробку документів.

Зловмисників затримали. За свої махінації вони можуть потрапити до в’язниці аж на дев’ять років.

Слідство триває. Поліцейські встановлюють повне коло осіб, які можуть бути причетними до даної схеми.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Готелі Одеської області почали підключати до послуги шерінгу цифрових копій у Дії

Одними з перших можливості для громадян шерити цифрові копії документів з Дії за допомогою електронного сервісу Дія.QR при отриманні послуг з тимчасового розміщення запровадили одні з найбільших готелів Одеси – «Бристоль» та «Лондонська».

Це необхідно для того, щоб одеситам та мешканцям Одеської області були доступні всі публічні послуги онлайн — отримання копій цифрових документів за допомогою електронних сервісів Дія.QR. Про це говорить заступник Начальника Одеської обласної військової адміністрації Костянтин Гой.

«Наразі використання подібних інноваційних цифрових рішень у роботі бізнесу та сервісного обслуговування клієнтів вже сміливо можна назвати ознаками лідерства та якості», — наголошує заступник голови Одеської ОВА.

Вже найближчим часом, за словами Костянтина Гоя, планується підключити до порталу Дія 100% мережі готелів Одеси, та до кінця наступного року забезпечити налаштування відповідних електронних сервісів серед готелів усієї Одеської області.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Кредитори призупинили виплати за зовнішнім боргом України

Міністр фінансів України Сергій Марченко підписав меморандум про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним та гарантованим державою боргом з групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу.

Про це повідомила пресс-служба Мінфіну.

Угоду уклали у продовження оголошеного 20 липня групою офіційних кредиторів України наміру призупинити виплати основної суми та відсотків за двосторонніми боргами з 1 серпня 2022 року до кінця 2023 року з можливістю призупинити ще на рік.

У Мінфіні зазначили, що кредитори призупинили виплати за держборгом, щоб дозволити українському уряду збільшити соціальні витрати, витрати на охорону здоров’я чи підтримку економіки.

Україна зможе заощадити валютну ліквідність. Загальна сума боргу, що покривається меморандумом, становить близько $3,1 млрд.

Група інвесторів закликала інших офіційних двосторонніх кредиторів також призупинити обслуговування боргу України.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Ракетна загроза для Одещини залишається високою — ОК «Південь»

В Чорному морі, укриваючись в ракетобезпечному районі, маневрують 15 бойових кораблів, серед яких 2 ракетоносії, надводний і підводний, що мають в сумі 12 ракет напоготові.

Із необгрунтованою мотивацією вигнано в море 5 великих десантних кораблів. Про це повідомляє ОК «Південь».

Вчора, 14 вересня, під час активності ворожої авіації в небі над морем, поблизу Одещини, силами протиповітряної оборони упереджено ракетну атаку по регіону.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

В Україні подорожчало приготування борщу

За півроку війни вартість приготування борщу за традиційним рецептом зросла більш ніж на чверть.

Про це свідчать дані всеукраїнського сервісу доставки продуктів Zakaz.ua.

За підсумками березня-серпня 2022 року індекс вартості приготування українського борщу зріс на 27%. Піднялася вартість майже всіх інгредієнтів цієї страви – від 7% до 114%.

Лідером за зростанням ціни є ріпчаста цибуля, яка подорожчала більш ніж вдвічі, до 42,8 грн/кг. Вартість картоплі в середньому зросла на 40%, моркви – на 48%, свинини – на 30%. Крім того, значно зросла в ціні томатна паста – на 54%, до 49,5 грн за 350 г. Натомість у лютому її можна було купити за 32 грн.

Це пов’язано з дефіцитом томатних соусів та пасти. Через часткову окупацію Херсонської області майже зникла продукція вітчизняних виробників: «Чумак», «Руна», «Наш продукт», «Помідора».

Водночас найменше подорожчала соняшникова олія – на 7%. Ціна на сметану підскочила майже на третину (32%) до середніх 36 грн за 400 г.

А деякі продукти навіть подешевшали. Зокрема, вартість капусти та буряку впала на 1% та 41% відповідно.

У підсумку станом на 31 серпня каструля борщу об’ємом на 3,5-4 л, звареного за традиційним рецептом, в середньому коштуватиме майже 144 грн. За півроку ціна зросла на 27%, а порівняно з серпнем 2021-го – на 52%. При цьому собівартість пісної страви без м’яса становить 58 грн, що на 23% вище за вартість у лютому або на 90%, ніж роком раніше.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!