індекс борщу
Економіка

В Україні подорожчало приготування борщу

За півроку війни вартість приготування борщу за традиційним рецептом зросла більш ніж на чверть.

Про це свідчать дані всеукраїнського сервісу доставки продуктів Zakaz.ua.

За підсумками березня-серпня 2022 року індекс вартості приготування українського борщу зріс на 27%. Піднялася вартість майже всіх інгредієнтів цієї страви – від 7% до 114%.

Лідером за зростанням ціни є ріпчаста цибуля, яка подорожчала більш ніж вдвічі, до 42,8 грн/кг. Вартість картоплі в середньому зросла на 40%, моркви – на 48%, свинини – на 30%. Крім того, значно зросла в ціні томатна паста – на 54%, до 49,5 грн за 350 г. Натомість у лютому її можна було купити за 32 грн.

Це пов’язано з дефіцитом томатних соусів та пасти. Через часткову окупацію Херсонської області майже зникла продукція вітчизняних виробників: «Чумак», «Руна», «Наш продукт», «Помідора».

Водночас найменше подорожчала соняшникова олія – на 7%. Ціна на сметану підскочила майже на третину (32%) до середніх 36 грн за 400 г.

А деякі продукти навіть подешевшали. Зокрема, вартість капусти та буряку впала на 1% та 41% відповідно.

У підсумку станом на 31 серпня каструля борщу об’ємом на 3,5-4 л, звареного за традиційним рецептом, в середньому коштуватиме майже 144 грн. За півроку ціна зросла на 27%, а порівняно з серпнем 2021-го – на 52%. При цьому собівартість пісної страви без м’яса становить 58 грн, що на 23% вище за вартість у лютому або на 90%, ніж роком раніше.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Консультация специалиста

Календар

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930