Архив за день: 17.09.2022

Аміакопровід «Тольятті-Одеса»

Зеленський назвав умову відновлення транзиту російських добрив аміакопроводом «Тольяті-Одеса»

Зеленський назвав умову відновлення транзиту російських добрив аміакопроводом «Тольяті-Одеса» — повернення українських військовополонених.

«Я проти постачання аміаку з Російської Федерації через нашу територію. Я зробив би це тільки в обмін на наших полонених. Саме це я запропонував ООН», повідомив пан в інтерв’ю Reuters.

ООН у свою чергу запропонувала, щоб газоподібний аміак, що належить російському виробнику добрив «Уралхім», перекачувався трубопроводом до кордону з Україною, де його купуватиме трейдер Trammo, що базується в США.

Аміакопровід Тольятті—Одеса може транспортувати до 2,5 млн. тонн аміаку на рік з російського Поволжя до українського чорноморського порту Південний, розташованого поряд з Одесою.

Український президент заявив, що під час контрнаступу в Харківській області було взято в полон сотні російських військовослужбовців. Однак, за словами Зеленського, Росія тримає в полоні більше українських солдатів, ніж Україна-російських.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вважає, що експорт російського аміаку через аміакопровод з Тольятті (РФ) до Одеси сприятиме збереженню «зернової угоди», яку РФ загрожує розірвати.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Громадам Одещини доручено виділити кошти на фінансування місцевих пожежних команд

Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій затвердила «Комплексний план дій щодо заходів техногенної, пожежної безпеки та цивільного захисту об’єктів освіти у 2022-2023 навчальному році». Адже минулого, 2021 року, на території Одеської області в закладах освіти виникло 17 пожеж, якими нанесено матеріальний збиток на суму понад 6,4 млн. грн.

Начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко провів чергове засідання комісії.

Члени комісії заслухали інформацію про утворення та функціонування місцевих пожежно-рятувальних підрозділів — Центрів безпеки громадян.

За інформацією ГУ ДСНС в Одеській області, в Одеській області повинно функціонувати 144 місцевих пожежно-рятувальних підрозділи. На разі ж — функціонує лише 64. Погоджено 26 положень щодо створення у вересні місяці місцевих пожежно-рятувальних підрозділів в Роздільнянському – 7, в Болградському – 5, в Березівському – 4, в Подільському – 5, в Білгород-Дністровському – 2 та в Одеському районі створять 3 підрозділи.

Максим Марченко і комісія ТЕБ дали доручення громадам активізувати роботу, виділити кошти на фінансування у місцевих бюджетах вже існуючих місцевих пожежних команд, і спільно з ДСНС розробити та погодити положення про нові Центри безпеки громадян, тим паче, що сьогодні, для покращення матеріально-технічної бази, здійснюються заходи щодо передачі техніки з Головного управління ДСНС України в Одеській області для забезпечення функціонування підрозділів місцевої пожежної охорони.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Україна отримала $1,5 млрд грантових коштів від США

До держбюджету України надійшов грант від США у розмірі $1,5 млрд. Це останній транш із пакета в $4,5 млрд, який Сполучені Штати надали Україні через цільовий фонд Світового банку.

Про це повідомляє прес-центр Міністерства фінансів.

Грантові кошти направлять на забезпечення пенсійних виплат, оплату житлово-комунальних послуг, підтримку малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, внутрішньопереміщених осіб тощо. У Мінфіні уточнюють, що з початку повномасштабної війни США за підтримки Світового банку надали Україні грантів на $8,5 млрд.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

.

З порту Чорноморська вирушили чергові 30 тисяч тонн пшениці

Експорт продовольства здійснюється у рамках «Зернового коридору».

У суботу, 17 вересня, чергове судно з продовольством вийшло з портів Великої Одеси в рамках «зернової ініціативи».

Про це повідомили у Мінінфраструктури.

Балкер «IKARIA ANGEL», зафрахтований Всесвітньою продовольчою програмою ООН, під прапором Панами, з 30 тисячами тон пшениці, вирушив вранці з порту Чорноморська, до порту в Джибуті через який надходять гуманітарні вантажі до африканських регіонів.

Це уже третє судно, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН, яке відправилось з українських портів з початку роботи «зернової ініціативи». Судно прямує до Ефіопії, яка, згідно з висновками ООН, знаходиться на межі продовольчої катастрофи.

Окрім IKARIA ANGEL, сьогодні з українських портів відправились ще 9 суден.

З моменту виходу першого судна з українським продовольством експортовано 3,6 млн тонн агропродукції — на 159 суднах.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!</a

Субсидії та пільги українцям виплачуватиме Пенсійний фонд

З 1 жовтня виплачуватиме призначені органами соціального захисту населення субсидії та пільги Пенсійний фонд України.

Як повідомляє Урядовий портал, Кабінет міністрів прийняв відповідну постанову «Про надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива та скрапленого газу Пенсійним фондом України».

Згідно з документом, з 1 жовтня виплачуватиме призначені органами соціального захисту населення субсидії та пільги Пенсійний фонд України.

З 1 грудня ПФУ і призначатиме, і виплачуватиме субсидії та пільги.

Зазначається, що громадяни, як і раніше, отримуватимуть виплати на свій банківський рахунок або через пошту.

Як повідомили у Мінсоцполітики, більшості сімей субсидії було нараховано автоматично. У державному бюджеті на 2022 рік на надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу передбачено близько 37,9 млрд. грн. Цієї суми вистачить для надання зазначених видів державної підтримки.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Як змінювалося чисельність населення України цього року

Станом на 1 січня 2022 року в Україні проживало 34,5 мільйона громадян.

Такі дані надала Державна служба статистики для підготовки проєкту державного бюджету на 2023 рік.

Так, у документі, який підготувало міністерство фінансів України, повідомляється також про високу зовнішню міграцію українців через побоювання останніх за свою безпеку. За даними Мінфіну, не менше 12 млн перетинів кордону з України було зафіксовано, починаючи з 24 лютого 2022 року.

«При цьому в Україну повернулося 5,3 млн осіб», — наголошується в документі міністерства.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

В Одеській області рибне господарство незаконно будувало ставки

Рибне господарство Одещини зобов’язано повернути державі 521 га.

Про це повідомляє прес-служба Одеської обласної прокуратури.

Господарський суд Одеської області визнав незаконним розпорядження Біляївської райдержадміністрації, недійсним договір оренди земель лісогосподарського призначення державного лісового фонду площею 521 га вартістю понад 500 млн грн. Товариство зобов’язане повернути ці землі державі.

Встановлено, що Біляївська РДА своїм розпорядженням в односторонньому порядку незаконно вилучила з постійного користування ДП «Одеське лісове господарство» землі лісового фонду та передала одному з рибних господарств Одещини. Землі використали для будівництва ставків для рибогосподарської діяльності.

Крім того, незаконно було змінене цільове призначення земель лісогосподарського призначення на землі водного фонду. Це відбулось всупереч вимогам земельного законодавства без необхідних погоджень відповідних державних органів.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!