Архив за день: 18.09.2022

страхування інвестицій

В Україні запускають механізм страхування інвестицій під час війни

Україна домовилась з MIGA про запуск механізму страхування інвестицій під час бойових дій. Найближчим часом почнеться реалізація пілотного проекту на суму $30 млн.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій (MIGA), що належить до групи Світового банку, готове запропонувати для України пілотний проект на суму 30 млн доларів. Ця сума вже виділена, і вони готові розпочинати співпрацю з нами хоч сьогодні. Отже, спочатку ми візьмемо один інвестиційний проект і відпрацюємо на ньому всі нюанси по наданню гарантій для іноземних інвесторів. У MIGA вже є такий інструмент, як Political Risk Insurance і в рамках цього інструменту є War Risk Insurance. Позитивним є те, що їх страхові продукти підходять для України, тобто не треба буде вигадувати щось нове з нуля», – розповів заступник міністра економіки України Олександр Грибан.

За його словами, в наступному році суми на покриття будуть збільшені. Загальний портфель MIGA становить 24 млрд доларів. Передбачається, що після завершення структурування трастового фонду Світового банку, який буде призначений для відновлення України, наша держава отримає 17 млрд доларів на відновлення критичної інфраструктури і стимулювання економічного розвитку. Частка цієї сумі буде скерована саме на страхування ризиків інвесторів.

«В наступному році ми маємо отримати від країн-партнерів за посередництва Світового банку 36 млрд доларів на покриття дефіциту бюджету і ще 17 млрд доларів на відновлення. В рамках цих 17 млрд доларів частина суми буде направлена на страхування ризиків інвесторів, – продовжує Олександр Грибан. – Треба розуміти, що найбільший мультиплікатор для економіки буде мати саме кошти, які спрямовані на залучення інвестицій. Зараз ми почнемо з 30 млн доларів, а вже від того, як ми реалізуємо цей пілотний проект, буде залежати сума виділених коштів на наступний рік. Думаю, що сума може бути збільшена десь до 1 млрд доларів у 2023-му, або стати навіть більшою, якщо такий інструмент матиме попит серед інвесторів. При цьому обсяг страхового покриття становитиме не менше 90% від суми інвестиції».

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Одеські морські піхотинці отримала 15 нових пікапів

Одеська бригада морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського отримала 15 новеньких пікапів від фонду «Повернись живим».

Автівки вже прибули на фронт і найближчим часом розпочнуть виконувати свої основні задачі у складі мобільних вогневих груп, а також будуть евакуйовувати поранених, перевозити боєкомплект, воду та їжу.

Про це повідомили на сторінці 35 окремої бригади морської піхоти ім.контр-адмірала Михайла Остроградського.

«Хочемо також подякувати всім українцям, які у цей непростий час продовжують допомагати Збройним Силам України. Ваша підтримка є масштабною та неоцінимою», — йдеться в повідомленні.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

На Одещині Держспоживслужба не допустила до продажу понад 25 тонн харчових продуктів

При проведенні досліджень в лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках Одеської області протягом восьми місяців поточного року виявлено 1 602 випадки хвороб тварин. За результатами — не допущено до реалізації 25,4 тонн небезпечних харчових продуктів тваринного та рослинного походження.

Про це повідомили у ГУ Держспоживслужби на Одещині.

За звітний період державними лабораторіями ветеринарно-санітарно експертизи на ринках області проведено 883 221 експертиза продукції тваринного та рослинного походження, при цьому здійснено 1 637 293 лабораторних досліджень, а саме:

  • м’ясо забійних тварин (велика та дрібна рогата худоба, свині, птиця та інші тварини) — всього 84 952 експертизи та 252 890 досліджень;
  • харчові продукти (молоко та молочні продукти, яйця, мед, овочі, фрукти, риба та рибопродукти, готові харчові продукти та інші харчові продукти) — всього 798 269 експертиз та 1 384 403 дослідження.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

У неділю з портів Одещини вийшло вісім суден з агропродукцією

18 вересня з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» заплановано вихід 10 суден з 169,3 тисяч тонн агропродукції для країн Африки, Азії та Європи.

Про це повідомили в Міністерстві інфраструктури України.

Станом на 10 ранку, вийшло вже вісім суден, ще два чекають на свою чергу та сприятливі умови. Зазначається, що з моменту виходу першого судна з українським продовольством експортовано 3,7 млн тонн агропродукції. Всього з українських портів вийшло 165 суден з агропродукцією яка була направлена до країн Азії, Європи та Африки.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Мінекономіки має доопрацювати проект «єВідрядження»

Проект «єВідрядження», який передбачає можливість виїзду за кордон для військовозобов’язаних працівників підприємств за заставу у розмірі 200 тис. грн, сприймається українцями як опція для багатих. Тому прем’єр-міністр правильно вчинив, що не підписав відповідну постанову, вважає голова фракції «Слуга народу» та голова переговорної делегації з РФ Давид Арахамія.

«Мінекономіки має доопрацювати проект, щоб у всіх був рівний доступ та права для виїзду у міжнародні відрядження», – пояснив Арахамія в інтерв’ю «Forbes Україна».

Відомство залучає експортерів із різних областей – металургів, аграріїв, ІТ-сектору та інше. На основі їхніх рекомендацій буде розроблено нове рішення, яке враховує думку всього експортного сектора.

«Майбутнє ця концепція має. Бізнесу зараз непросто, але такі обмеження можуть добити його остаточно», – вважає нардеп.

Нагадаємо, з 1 вересня в Україні планувався запуск послуги «єВідрядження», згідно з якою військовозобов’язані чоловіки могли залишати країну з робочою метою. Проте, як стало відомо, Денис Шмигаль відклав підписання постанови. У Раді сумніваються щодо обґрунтованості розрахунків Мінекономіки.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

На Одесу насуваються дощі, вітер та грози

В Одесі та області дощитиме кілька днів поспіль.

Про це повідомляє Гідрометцентр Чорного та Азовського морів.

18 вересня погодні умови ускладняться: у більшості областей України очікуються дощі з грозами, вдень посилення вітру до 15-20 м/с.

Так, у неділю в Одесі очікується мінлива хмарність. Вночі помірний дощ, вдень без істотних опадів.
Вітер південний, вдень північно-західний, 9-14 м/с.

Температура вночі 17-19°С, вдень 21-23°С. Температура морської води 19-20°С.

По Одеській області також очікується мінлива хмарність. Вночі помірний дощ, місцями гроза, вдень без істотних опадів.

Вітер південний, вдень північно-західний, 9-14 м/с, вдень місцями пориви 15-17 м/с.

Температура вночі 14-19°С, вдень 18-23°С.

На автошляхах області вночі та вранці видимість під час дощу 1-2 км.

19-20 вересня

Хмарно з проясненнями. Вночі 20 вересня місцями короткочасний дощ.

Вітер західний, 9-14 м/с.

Температура вночі 7-12°С тепла, вдень 16-21°С.

21-22 вересня

Місцями короткочасний дощ.

Температура вночі 6-11°С тепла, вдень 14-19°С.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!