Архив за день: 26.02.2024

Олександр Кацуба Александр Кацуба

Блокада кордону з Польщею довела, що Україну чекає жорстка конкуренція за ринки ЄС, — Олександр Кацуба

Більшість наших сусідів і на шляху нашої інтеграції до ЄС і НАТО, і на міжнародних ринках будуть нам скоріше конкурентами, аніж друзями та партнерами.

Таку думку висловив експерт з енергетики і підприємець Олександр Кацуба

Експерт пише, що навіть в умовах війни, найкривавішої агресії в Європі з часів другої світової, українські аграрні компанії та фермери набагато ефективніші та продуктивніші за розслаблених на субсидіях польських та інших центральноєвропейських фермерів. Що буде, коли українцям не буде потрібно паралельно розміновувати власні поля, сіяти та збирати врожай, важко уявити. І цієї конкуренції наші сусіди, вочевидь, дуже бояться. 

Крім аграрного сектору, Україна може також бути значним конкурентом у металургії, хімічній промисловості, енергетиці, згодом — і в обробній продукції. Наше завдання як країни полягає не в тому, щоб задовольнити бажання неадекватних польських протестувальників, а в тому, щоб зробити Україну потужним конкурентом, який буде завойовувати все нові й нові ринки. Для цього держава вже зараз має працювати над системними конкурентними перевагами української економіки, щоб виграти змагання за гроші та людей, резюмує Кацуба.

На фото: Олександр Кацуба — український підприємець, експерт у сфері енергетики, власник компанії АЛЬФА ГАЗ.


Блокада границы с Польшей доказала, что Украину ждет жесткая конкуренция за рынки ЕС, — Александр Кацуба

Большинство наших соседей и на пути нашей интеграции в ЕС и НАТО и на международных рынках будут нам скорее конкурентами, чем друзьями и партнерами.

Такое мнение высказал эксперт по энергетике и предприниматель Александр Кацуба.

Эксперт пишет, что даже в условиях войны, самой кровавой агрессии в Европе со времен Второй мировой, украинские аграрные компании и фермеры гораздо эффективнее и продуктивнее расслабленных на субсидиях польских и других центральноевропейских фермеров. Что будет, когда украинцам не нужно параллельно разминировать собственные поля, сеять и убирать урожай, трудно представить. И этой конкуренции наши соседи, по-видимому, очень боятся.

Помимо аграрного сектора Украина может также быть значительным конкурентом в металлургии, химической промышленности, энергетике, впоследствии — и в обрабатывающей продукции. Наша задача как страны состоит не в том, чтобы удовлетворить желание неадекватных польских протестующих, а в том, чтобы сделать Украину мощным конкурентом, который будет завоевывать все новые и новые рынки. Для этого государство уже сейчас должно работать над системными конкурентными преимуществами украинской экономики, чтобы выиграть соревнования за деньги и людей, резюмирует Кацуба.

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт

В Одесі до річниці початку війни відкрили фотовиставку «Ціна свободи»

24 лютого 2024 року в Культурному просторі UNION було відкрито фотопроєкт, головною метою якого стала спроба ослідження змін у громадському просторі під час війни.

Учасники фотопроєкту — Юрій Бершадський, Олександр Воропаєв, Майя Макєєва, В’ячеслав Онищенко, Олександр Гіманов, Катерина Москалюк. Для частини колажів свої фотороботи надали учасники українсько-швейцарського проєкту «Український фотощоденник», який документує життя країни з лютого 2022-го року.

«Це не фотовиставка в класичному розумінні. Фотографії учасників об’єднані в колажі та присвячені певній тематиці — втрати близьких, руйнування житла, вкрадене дитинство, страждання тварин, втрата бізнесу, нищення культури, промисловості та навчального процесу. Кожен із нас сьогодні чимось жертвує для того, щоб жити у вільному світі, і з кожним днем війни ця ціна стає вищою»,— розповів соорганізатор експозиції Юрій Бершадський.

Головним партнером фотопроєкту виступила ГО “Пісочниця Одеси”. 

«Пісочниця об’єднала одеситів з перших днів повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну. Більшість одеситів, які залишились у місті, щодня приходила на пляж та наповнювали мішки з піском, з яких потім будували захисні споруди до пам’яток архітектури та візитівок нашого міста», — пояснив соорганізатор Олександр Воропаєв.

Саме “Пісочниці” було присвячено Власну поштову марку, яку організатори презентували під час відкриття фотопроєкту. 

На жаль, київський офіс Укрпошти відмовив організаторам фотопроєкту в офіційному спецпогашенні Власної марки. З цих причин марку під назвою “Пісочниця” 2 роки разом! Об’єдналися, щоб допомагати!”, учасники громадської організації та відвідувачі фотопроєкту отримали без спецпогашення та штемпелю Укрпошти.

Частину коштів, зібраних від продажу марок і листівок, організатори передадуть до благодійного фонду ГО «Пісочниця Одеси», який опікується дітьми, що перебувають у психіатричній лікарні Одеси, також дітям з окупованих територій, які наразі проживають у місті.

«За ці кошти у нас буде можливість привітати дітей зі святом весни — 8 березня. Частину плануємо пустити на оздоровлення діток, якими опікуємося»,— зазначила голова Благодійного фонду ГО «Пісочниця Одеси» Марина Василюк.

Експозиція працюватиме в Культурному просторі UNION до 27 лютого. Крім того, з експозицією можна ознайомитися на сайті проєкту “Ціна свободи”.


В Одессе к годовщине начала войны открыли фотовыставку «Цена свободы»

24 февраля 2024 года в Культурном пространстве UNION был открыт фотопроект, главной целью которого стала попытка исследования изменений в общественном пространстве во время войны.

Участники фотопроекта — Юрий Бершадский, Александр Воропаев, Майя Макеева, Вячеслав Онищенко, Александр Гиманов, Екатерина Москалюк. Для части коллажей свои фотоработы предоставили участники украинско-швейцарского проекта «Украинский фотодневник», документирующий жизнь страны с февраля 2022 года.

«Это не фотовыставка в классическом понимании. Фотографии участников объединены в коллаже и посвящены определенной тематике: потери близких, разрушение жилья, украденное детство, страдания животных, потеря бизнеса, уничтожение культуры, промышленности и учебного процесса. Каждый из нас сегодня чем-то жертвует для того, чтобы жить в свободном мире, и с каждым днем войны эта цена становится выше»,— рассказал соорганизатор экспозиции Юрий Бершадский.

Главным партнером фотопроекта выступила ОО «Песочница Одессы».

«Песочница объединила одесситов с первых дней полномасштабного военного вторжения РФ в Украину. Большинство одесситов, которые остались в городе, ежедневно приходили на пляж и наполняли мешки с песком, из которых потом строили защитные сооружения к памятникам архитектуры и визиток нашего города», — объяснил соорганизатор Александр Воропаев.

Именно «Песочнице» была посвящена собственная почтовая марка, которую организаторы презентовали во время открытия фотопроекта.

К сожалению, киевский офис Укрпочты отказал организаторам фотопроекта в официальном спецпогашении Собственной марки. По этим причинам марку под названием «Песочница» 2 года вместе! Объединились, чтобы помогать!”, участники общественной организации и посетители фотопроекта получили без спецпогашения и штемпеля Укрпочты.

Часть средств, собранных от продажи марок и открыток, организаторы передадут в благотворительный фонд ОО «Песочница Одессы», который занимается детьми, находящимися в психиатрической больнице Одессы, также детям с оккупированных территорий, проживающих в городе.

«За эти средства у нас будет возможность поздравить детей с праздником весны – 8 марта. Часть планируем пустить на оздоровление детей, которых мы заботимся»,— отметила председатель Благотворительного фонда ОО «Песочница Одессы» Марина Василюк.

Экспозиция будет работать в Культурном пространстве UNION до 27 февраля. Кроме того, с экспозицией можно ознакомиться на сайте проекта “Цена свободы».

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт

Оприлюднено пробні завдання до НМТ — 2024

Пробні завдання до цьогорічного мультипредметного тесту вже з’явилися на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Тож абітурієнти зможуть почати тренуватися проходити їх: наприкінці кожного наведені правильні відповіді. 

Саме тестування проходитиме з 14 травня до 19 липня. У цей період відбудеться й основна, і додаткова сесії. На відміну від минулого року, коли обов’язковими були лише два предмети — українська мова та математика — цьогоріч таких дисциплін стало три: додалася ще історія України. Серед предметів на вибір — українська література, іноземна мова, біологія, хімія, фізика чи географія. Як і минулого року, тестування відбудеться у спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях — тимчасових екзаменаційних центрах: як в Україні, так і за кордоном. Всі 4 предмети випускники складатимуть  в один день.

“Така модель дає можливість вступникові з’явитися в пункті тестування лише один раз. Особливо актуально це для тих, хто змушений їхати для складання НМТ до сусіднього населеного пункту. До того ж, більше сесій = більша вірогідність потрапити на повітряну тривогу”, — пояснив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

У Міністерстві прогнозують, що у вступній кампанії братимуть участь близько 260 тисяч абітурієнтів. Саме стільки складали національний мультипредметний тест минулоріч. З них 20 тисяч робили це з-за кордону. Заступник очільника МОН з питань вищої освіти Михайло Винницький припускає, що цьогоріч кількість “іноземних” абітурієнтів буде меншою, адже, за його інформацією, чимало українських учнів повертаються на Батьківщину.

“І, до речі, факт повернення і взагалі написання НМТ вступниками в українські університети, які знаходяться фізично за кордоном — переважно в країнах ЄС, які їм пропонують пільговий вступ у свої ж заклади — це ознака того, що у нас і освіта хороша. Абітурієнти “голосують ногами” за нас”, — заявив Винницький.


ОБРАЗОВАНЫ ПРОБНЫЕ ЗАДАНИЯ К НМТ — 2024

Пробные задачи к мультипредметному тесту этого года уже появились на сайте Украинского центра оценивания качества образования. Так что абитуриенты смогут начать тренироваться проходить их: в конце каждого приведены правильные ответы.

Само тестирование пройдет с 14 мая по 19 июля. В этот период состоится и основная и дополнительная сессии. В отличие от прошлого года, когда обязательны были только два предмета — украинский язык и математика — в этом году таких дисциплин стало три: добавилась еще история Украины. Среди предметов по выбору — украинская литература, иностранный язык, биология, химия, физика или география. Как и в прошлом году, тестирование состоится в специально оборудованных компьютерных аудиториях – временных экзаменационных центрах: как в Украине, так и за рубежом. Все 4 предмета выпускники будут сдавать в один день.

“Такая модель дает возможность поступающему явиться в пункте тестирования только один раз. Особенно актуально это для тех, кто вынужден ехать для составления НМТ в соседний населенный пункт. К тому же больше сессий = большая вероятность попасть на воздушную тревогу», — пояснил министр образования и науки Украины Оксен Лисовой.

В Министерстве прогнозируют, что во вступительной кампании примут участие около 260 тысяч абитуриентов. Именно столько сдавали национальный мультипредметный тест в прошлом году. Из них 20 тысяч делали это из-за границы. Заместитель главы МОН по вопросам высшего образования Михаил Винницкий предполагает, что в этом году количество «иностранных» абитуриентов будет меньше, ведь, по его информации, многие украинские ученики возвращаются на Родину.

“И, кстати, факт возвращения и вообще написания НМТ поступающими в украинские университеты, которые находятся физически за рубежом — преимущественно в странах ЕС, которые им предлагают льготное поступление в свои же учреждения — это признак того, что у нас и образование хорошее. Абитуриенты «голосуют ногами» за нас», — заявил Винницкий.

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт

В Одесі демонтують будинок, який постраждав від масованого удару росіян

В Одесі за 6 млн грн демонтують будинок за адресою
Картамишевська, 14, який постраждав від масованого удару росіян 29 грудня 2023 року.

Інформацію про це опублікували на платформі Prozorro.

Демонтаж проведе компанія «Спец-Буд-Техніка» за 6 мільйонів 172 тисячі гривень.

Усі роботи планують виконати протягом двох із половиною місяців.

Варто зауважити , підрядника обирали без проведення електронних торгів, посилаючись на терміновість через загрозу життю людей, йдеться в листі-обґрунтуванні від замовника — департаменту з благоустрою Одеської міськради. Раніше будинок визнали аварійним.


В Одессе демонтируют пострадавший от массированного удара россиян дом

В Одессе за 6 млн грн демонтируют дом по адресу
Картамышевская, 14, пострадавшего от массированного удара россиян 29 декабря 2023 года.

Информацию об этом опубликовали на платформе Prozorro.

Демонтаж проведет компания «Спец-Буд-Техника» за 6 миллионов 172 тысяч гривен.

Все работы планируется выполнить в течение двух с половиной месяцев.

Стоит отметить, что подрядчика выбирали без проведения электронных торгов, ссылаясь на срочность из-за угрозы жизни людей, говорится в письме-обосновании от заказчика — департамента по благоустройству Одесского горсовета. Ранее дом сочли аварийным.

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт

Кількість загиблих воїнів ЗСУ, яку назвав Зеленський, суттєво відрізняється від оцінок США

Кількість загиблих воїнів ЗСУ, яку назвав Володимир Зеленський, суттєво відрізняється від оцінок США — The New York Times.

У своєму матеріалі журналісти зауважують, що слова Зеленського про 31 000 загиблих українських захисників перевірити незалежним чином зараз дуже складно.

«Водночас, названа кількість різко відрізняється від оцінок американських офіційних осіб, які влітку минулого року називали набагато більші втрати, стверджуючи, що близько 70 000 українців загинули і від 100 000 до 120 000 були поранені.
російські військові втрати, за словами офіційних осіб, приблизно вдвічі вищі»
, — йдеться у статті.


Число погибших воинов ВСУ, которое назвал Зеленский, существенно отличается от оценок США

Количество погибших воинов ВСУ, названное Владимиром Зеленским, существенно отличается от оценок США — The New York Times.

В своем материале журналисты отмечают, что слова Зеленского о 31 000 погибших украинских защитниках проверить независимым образом сейчас очень сложно.

«В то же время, названное количество резко отличается от оценок американских официальных лиц, которые летом прошлого года называли гораздо большие потери, утверждая, что около 70 000 украинцев погибли и от 100 000 до 120 000 были ранены».
российские военные потери, по словам официальных лиц, примерно вдвое выше
«, — говорится в статье.

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт

ДТЕК поділився планами на проведення робіт  в Одесі

Сьогодні, 26 лютого 2024 року, світло відключено низці споживачів міста через необхідність проведення ремонтних та обслуговуючих робіт в електромережі.

Центральний РЕМ:

          
Черняховського, 1-4, Магістральна, 76-112, Огородна, 101, Чумацька, 4-103, пров. 1-й Лазурний, 1-7, пров. 2-й Лазурний, 2-9, пров. 3-й Лазурний, 1-14, пров. 4-й Лазурний, 1-6, пров. 5-й Лазурний, 1-6, пров. 6-й Лазурний, 3-7, пров. Проточний, 13,15, П.Лещенка, 70-93, Аркаса, 47-126, Бородінська, 48-131, Патріотична, 45-120, Фонтанська дор., 25г,д.
Роботи до 19.00
                                               
Балківська, 31, Літакова, 15-51, М.Задніпровського, 29-60, О.Блока, 1-63, Разіна, 1-64, Путьова, 1-49, 2-а Станційна, 15, Дальницьке, 1-33, Путівна (Просьолочна), 1-39, Пугачова, 1-34, Транспортна, 1-19, Шефська, 1-55, Марата, 1-52, Дністровська, 20-28, Кустанайська, 7-54, Сінна, 2-27.
Роботи до 20.00

Північний РЕМ:

                  
Добровольського, 85-93, Заболотного, 12.
Роботи до 18.00

пров. Л.Гінзбург, 5-43, пров.Оранжерейний, 18-43, Хуторська, 15-105, Котляревського, 1-23, Ак. Панкратової, 1-61, Хавкіна, 1-51, пров. Цементний, 1-17, Кругова, 1-58, Степова, 1-31, Геологічна, 9-23, пров. Хуторський, 1-29, пров. Шебелинський, 13-27, пров. 4-й Деревообробний, 5.
Роботи до 20.00

Південний РЕМ:

                 
Ак.Корольова, 74-82, пров. Загородній, 9, пров. Кошового, 5в, Симоненка, 1-62, пров. Свободи, 32-98, Зелений мис, товариство садівників, 133, Чуковського Корнія, 5/63, Мускатна (З.Космодем’янської) , 4а.
Роботи до 17.00

Фонтанська дор., 54-165, Дачна, 3-10, пров. 1й Дачний, 4-12, пров. Іподромний, 10.
Роботи до 18.00

Ак.Глушко, 5-12, Контр-адмірала Луніна, 7а,б.
Роботи до 19.00


ДТЭК поделился планами на проведение работ в Одессе

Сегодня, 26 февраля 2024 года, свет отключен ряду потребителей города из-за необходимости проведения ремонтных и обслуживающих работ в электросети.

Центральный РЭС:

Черняховского, 1-4, Магистральная, 76-112, Огородная, 101, Млецкая, 4-103, пер. 1-й Лазурный, 1-7, пер. 2-й Лазурный, 2-9, пер. 3-й Лазурный, 1-14, пер. 4-й Лазурный, 1-6, пер. 5-й Лазурный, 1-6, пер. 6-й Лазурный, 3-7, пер. Проточный, 13,15, П.Лещенко, 70-93, Аркаса, 47-126, Бородинская, 48-131, Патриотическая, 45-120, Фонтанская дор., 25г,д.
Работы до 19.00

Балковская, 31; , Путивная (Проселочная), 1-39, Пугачева, 1-34, Транспортная, 1-19, Шефская, 1-55, Марата, 1-52, Днестровская, 20-28, Кустанайская, 7-54, Сенная, 2- 27.
Работы до 20.00

Северный РЭС:

Добровольского, 85-93, Заболотного, 12
Работы до 18.00

пров. Л.Гинзбург, 5-43, пер.Оранжерейный, 18-43, Хуторская, 15-105, Котляревского, 1-23, Ак. Панкратовой, 1-61, Хавкина, 1-51, пер. Цементный, 1-17, Круговая, 1-58, Степная, 1-31, Геологическая, 9-23, пер. Хуторской, 1-29, пер. Шебелинский, 13-27, пер. 4-й Деревообрабатывающий, 5
Работы до 20.00

Южный РЭС:

Ак.Королева, 74-82, пер. Загородный, 9 пер. Кошевого, 5в, Симоненко, 1-62, пер. Свободы, 32-98, Зеленый мыс, общество садоводов, 133, Чуковского Корния, 5/63, Мускатная (З.Космодемьянской), 4а.
Работы до 17.00

Фонтанская дор., 54-165, Дачная, 3-10, пер. 1-й Дачный, 4-12, пер. Ипподромный, 10.
Работы до 18.00

Ак.Глушко, 5-12, Контр-адмирала Лунина, 7а,б.
Работы до 19.00

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт

Втома понеділка: як позбавитись? (поради психолога)

Якщо з понеділками все зрозуміло, то втома не завжди однозначна, навіть якщо її визначення не викликає питань: вам не хочеться ініціювати та підтримувати активність через відсутність енергії, яка супроводжується бажанням відпочити, то це — втома.

Як же подолати цю хронічну проблему невиспаності, дратівливості, слабкості й відтак — зниження працездатності та настрою?

Психолог Ірина Марзак радить так організувати своє життя, щоб в ньому таки знайшлося місце для тиші, повноцінного сну й відпочинку, насолоди та зцілення. І тоді «синдром понеділка» буде вам не страшний!

ПОНЕДІЛОК І ВТОМА

Зазвичай, з фізичною втомою все зрозуміло і що впоратися з нею можна трохи відпочивши, то інші види найчастіше навіть не усвідомлюються, через це поєднуються, накопичуються і приносять безліч незручностей і проблем.

Якщо понеділок зранку ви не почуваєте себе активним, ваша втома не зникає через ваш звичний відпочинок, то мабуть прийшов час дізнатися що є декілька видів втоми, ознайомитися з ними та способами змінити свій стан на кращий.

ЕМОЦІЙНА ВТОМА

Виникає внаслідок тривалих інтенсивних переживань. На жаль, цей вид втоми за останні два роки знайомий кожному українцю незалежно від віку.

Що робити?

Дозуйте нову інформацію, особливо ту, що може викликати сильні емоції.

Постарайтеся переключити увагу на те, що зазвичай вас заспокоює і приносить хоч трохи радості. Виберіть те, що з доступного в даний момент, наприклад, для когось це перегляд улюбленого фільму або читання книги, а для когось гра у футбол або прогулянка біля моря.

Поділіться вашими переживаннями. Краще це робити з професійним психологом, який не тільки якісно вислухає, а й супроводить вас до усвідомлення причин емоційної втоми та переходу в ресурсний стан, підбере техніки, якими ви зможете користуватися надалі для гармонізації вашого стану.

ВАЖЛИВО:

  • Виключіть алкоголь та будь-які психостимулятори.
  • Не приймайте медичні препарати без призначення лікаря.

СОЦІАЛЬНА ВТОМА

Виникає після активного спілкування, незалежно від того, було воно онлайн чи у реальному житті.

Що робити?

Якщо спілкування пов’язане з роботою, регулярно робіть хоч мінімальні паузи, щоб побути наодинці із собою.

Тако ж відновленню допомагає тиша, так що організуйте її для себе на якийсь час виключивши прослуховування книг, вебінарів, подкастів, вимкніть музику та всі фонові шуми, наприклад, радіо в машині.

ХАРЧОВА ВТОМА

Виникає якщо ваш раціон складається з продуктів і напоїв, які не додають сил і енергії, а може навіть і шкодять здоров’ю. Також викликають харчову втому продукти з високим глікемічним індексом, особливо з’їдені натще.

Що робити?

Організуйте свій раціон харчування, щоб він був максимально збалансованим, складався зі свіжих та корисних продуктів та з кількістю калорій, яка буде відповідати вашій нормі.

Прості вуглеводи замініть на складні. Випивайте достатньо чистої води. Проконсультуйтеся з лікарем та приймайте всі необхідні вам вітаміни та мікроелементи.

ПРОФЕСІЙНА ВТОМА

Виникає внаслідок одноманітної роботи, яка яка видається безглуздою.

Що робити?

Пошукайте варіанти як урізноманітнити вашу роботу, наприклад, змініть звичний порядок дій, почніть вивчати щось нове у своїй сфері. Навіть інша дорога з роботи і на роботу зроблять свій внесок у зміну вашого стану.

Знайдіть декілька сенсів у вашій роботі та замислитесь, яку користь вона приносить іншим.

РОЗУМОВА ВТОМА

Виникає внаслідок постійної та активної розумової діяльності.

Що робити?

Робіть перерви на фізичні вправи, спорт, прогулянки. Додайте позитивних емоцій, пов’язаних із приємним спілкуванням. Згадайте про хобі та присвятіть йому час.

Якщо у вас період дедлайнів, пам’ятаєте, час, витрачений на якісний відпочинок, зробить вашу роботу продуктивнішою і закінчити її ви зможете значно швидше.

ХРОНІЧНА ВТОМА

Виникає через хронічні захворювання, гормональний дисбаланс, хронічний недосип, хронічний стрес, залежність.

Що робити?

Організуйте режим дня, в якому буде місце для напруги та повноцінного розслаблення. Дотримуйтесь його.

Почніть позбавлятися залежностей, без них ваше життя стане набагато цікавішим і у вас з’являться сили прожити його якісно.

Зверніться за допомогою до лікаря, пройдіть обстеження та чітко виконуйте всі його рекомендації.

Візьміть консультацію психолога як допоміжний ресурс під час лікування. Усвідомлення ментальних причин виникнення хвороби також принесе вам користь і допоможе скоріш зцілитися.


УСТАЛОСТЬ ПОНЕДЕЛЬНИКА: как преодолеть? (СОВЕТЫ ПСИХОЛОГА)

Если с понедельниками все понятно, то усталость не всегда однозначна, даже если ее определение не вызывает вопросов: вам не хочется инициировать и поддерживать активность из-за отсутствия энергии, сопровождающейся желанием отдохнуть, то это — усталость.

Как же преодолеть эту хроническую проблему невыспанности, раздражительности, слабости и, следовательно, снижения работоспособности и настроения?

Психолог Ирина Марзак советует организовать свою жизнь, чтобы в ней нашлось место для тишины, полноценного сна и отдыха, наслаждения и исцеления. И тогда «синдром понедельника» будет вам не страшен!

ПОНЕДЕЛЬНИК И УСТАЛОСТЬ

Обычно, с физической усталостью все понятно и что справиться с ней можно немного отдохнув, то другие виды зачастую даже не осознаются, поэтому сочетаются, накапливаются и приносят множество неудобств и проблем.

Если понедельник утром вы не чувствуете себя активным, ваша усталость не исчезает из-за вашего привычного отдыха, то, видимо, пришло время узнать, что есть несколько видов усталости, ознакомиться с ними и способами изменить свое состояние к лучшему.

ЭМОЦИОНАЛЬНАЯ УСТАЛОСТЬ

Возникает в результате продолжительных интенсивных переживаний. К сожалению, этот вид усталости за последние два года знаком каждому украинцу независимо от возраста.

Что делать?

Дозируйте новую информацию, особенно ту, что может вызвать сильные эмоции.

Постарайтесь переключить внимание на то, что обычно вас успокаивает и доставляет хоть немного радости. Выберите то, что из доступного в данный момент, например, для кого это просмотр любимого фильма или чтения книги, а для кого игра в футбол или прогулка у моря.

Поделитесь вашими переживаниями. Лучше это делать с профессиональным психологом, который не только качественно выслушает, но и сопроводит вас к осознанию причин эмоциональной усталости и переходу в ресурсное состояние, подберет техники, которыми вы сможете в дальнейшем пользоваться для гармонизации вашего состояния.

ВАЖНО:

  • Исключите алкоголь и любые психостимуляторы.
  • Не принимайте лекарства без назначения врача.


СОЦИАЛЬНАЯ УСТАЛОСТЬ

Возникает после активного общения, независимо от того, было ли оно онлайн или в реальной жизни.

Что делать?

Если общение связано с работой, регулярно делайте минимальные паузы, чтобы побыть наедине с собой.

Так же восстановлению помогает тишина, так что организуйте ее для себя на время исключив прослушивание книг, вебинаров, подкастов, выключите музыку и все фоновые шумы, например, радио в машине.

ПИЩЕВАЯ УСТАЛОСТЬ

Возникает если ваш рацион состоит из продуктов и напитков, которые не придают сил и энергии, а может даже и вредят здоровью. Также вызывают пищевую усталость продукты с высоким гликемическим индексом, особенно съеденные натощак.

Что делать?

Организуйте свой рацион питания, чтобы он был максимально сбалансированным, состоял из свежих и полезных продуктов и количества калорий, которое будет соответствовать вашей норме.

Простые углеводы замените сложными. Выпивайте достаточно чистой воды. Проконсультируйтесь с врачом и принимайте все необходимые вам витамины и микроэлементы.

ПРОФЕССИОНАЛЬНАЯ УСТАЛОСТЬ

Возникает в результате однообразной работы, которая кажется бессмысленной.

Что делать?

Поищите варианты как разнообразить вашу работу, например, измените привычный порядок действий, начните изучать что-нибудь новое в своей сфере. Даже другая дорога с работы и на работу внесут свой вклад в изменение вашего состояния.

Найдите несколько смыслов в вашей работе и задумайтесь, какую пользу она приносит другим.

УМСТВЕННАЯ УСТАЛОСТЬ

Возникает в результате постоянной и активной умственной деятельности.

Что делать?

Совершайте перерывы на физические упражнения, спорт, прогулки. Добавьте положительные эмоции, связанные с приятным общением. Вспомните хобби и посвятите ему время.

Если у вас период дедлайнов, помните, время, затраченное на качественный отдых, сделает вашу работу более продуктивной и закончить ее вы сможете гораздо быстрее.

ХРОНИЧЕСКАЯ УСТАЛОСТЬ

Возникает из-за хронических заболеваний, гормонального дисбаланса, хронического недосыпа, хронического стресса, зависимости.

Что делать?

Организуйте режим дня, в котором будет место напряжения и полноценного расслабления. Следуйте ему.

Начните избавляться от зависимостей, без них ваша жизнь станет намного интереснее и у вас появятся силы прожить ее качественно.

Обратитесь за помощью к врачу, пройдите обследование и четко следуйте всем его рекомендациям.

Возьмите консультацию психолога в качестве вспомогательного ресурса во время лечения. Осознание ментальных причин возникновения болезни также принесет вам пользу и поможет быстрее исцелиться.

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт