Архив за день: 18.04.2024

відкриття гімназії, відкриття школи Одеса, Одеса освіта, Олена Буйневич, Освіта, Труханов

В Одесі після капітального ремонту відкрито одну із гімназій (фото)

В Одесі після капітального ремонту відкрито одну із гімназій в центральній частині міста.

Тут повністю оновлений дах, влаштоване укриття, утеплені фасади, відновлені стіни, архітектурні елементи та влаштований пандус, а також виконаний благоустрій території.

З нагоди відкриття у гімназії організована акція #КавазОсвітою.

«У рамках акції кожен може купити собі чашечку кави, кошти за яку будуть направлені на потреби ЗСУ«- зазначила директорка міського Департаменту науки та освіти Олена Буйневич

«Що таке чашка кави? Відповідь на це знають наші освітяни! Кава з освітою — це понад трьох мільйонів гривень, спрямованих на антидронові  пристрої, на апарати фіксації кінцівок, пічки-буржуйки, гумові та моторні човни. Це справді народна акція, адже в ній бере участь вся Одеса! Яскраві наклейки та ароматну випічку можна побачити не тільки в школах та садочках, а й у міських офісах, кавʼярнях, та навіть на легендарному Привозі», — відзначив мер Одеси Геннадій Труханов.


В Одессе после капитального ремонта открыта одна из гимназий (фото)

В Одессе после капитального ремонта открыта одна из гимназий в центральной части города.

Здесь полностью обновлена крыша, устроено укрытие, утеплены фасады, восстановлены стены, архитектурные элементы и устроен пандус, а также выполнено благоустройство территории.

По случаю открытия в гимназии организована акция КавазОбразованием.

«В рамках акции каждый может купить себе чашечку кофе, средства за которую будут направлены на нужды ВСУ», — отметила директор городского Департамента науки и образования Елена Буйневич.

«Что такое чашка кофе? Ответ на это знают наши педагоги! Кофе с образованием — это более трех миллионов гривен, направленных на антидроновые устройства, на аппараты фиксации конечностей, печки-буржуйки, резиновые и моторные лодки. Это действительно народная акция, ведь в ней Принимает участие вся Одесса!» — отметил мэр Одессы Геннадий Труханов.

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт

На Одещині пошкоджені 123 культурні пам’ятки, з них 18 національного значення

18 квітня Міжнародний день пам’яток і визначних місць, а в Україні — День пам’яток історії та культури. Цей день слугує нам нагадуванням про різноманіття культурної спадщини створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства та необхідність її збереження для наступних поколінь.

В Одеській області з початку повномасштабного вторгнення різного ступеня пошкодження зазнали 123 культурні пам’ятки, з них національного значення – 18.

Про це повідомляє  пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, передає Укрінформ.

Як зазначається, т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв в межах робочої поїздки оглянув пошкоджені внаслідок російської агресії пам’ятки культурної спадщини Одеси — Одеський будинок вчених, Одеський художній музей та Одеський Спасо-Преображенський собор.

Зокрема, на території Одещини різного ступеня пошкодження зазнали 123 будівлі-пам’ятки, з них національного значення – 18, місцевого значення – 105.

«Сьогодні наш пріоритет однозначний – стійкість і міць країни. Наші захисники бережуть нашу землю, але ви, мої колеги, разом зі своїми колективами, бережете нашу українську ідентичність через збереження культури», – підкреслив Карандєєв.

Крім того, очільник МКІП зустрівся з головою Одеської обласної державної військової адміністрації Олегом Кіпером та Одеським міським головою Геннадієм Трухановим, а також з представниками культурної спільноти Одещини

«Одеса багата на мистецьку та культурну спадщину. Тут є заклади культури як державної форми власності, так і комунальної. Наразі для країни немає значення, кому саме належить спадщина. Беззаперечно одне – відношення до неї має бути уважним та предметним. Сьогодні всі, хто працюють, виконують національне завдання Честь вам і хвала. Всі, хто прийняв виклики війни, і сьогодні, ще, можливо, з більшою мотивацією віддає себе, свій час та ресурс тому, щоб протистояти ворогу на своєму місці. Ми з вами теж мобілізовані для своїх завдань – охороняти спадщину, вчити дітей, забезпечувати культурні процеси, які необхідні для життєдіяльності країни», – сказав т. в. о. міністра.

У міінстерстві зазначають, що в Одеській області активно працюють над виявленням, дослідженням та популяризацією нематеріальної культурної спадщини. Наразі до Національного переліку від Одеської області внесено 10 елементів, з них у 2023 році – три елементи.

Довідка ДО

Як повідомлялося, уряд Італії та України підпишуть меморандум про співпрацю, за яким Україна отримає 45 млн. євро на проведення нагальних протиаварійних та консерваційних робіт в постраждалих об’єктах культурної спадщини охоронної зони ЮНЕСКО в Одесі.


В Одесской области повреждены 123 культурных памятника, из них 18 национального значения

18 апреля Международный день достопримечательностей и достопримечательностей, а в Украине – День памятников истории и культуры. Этот день служит нам напоминанием о многообразии культурного наследия, созданного усилиями многих народов за всю историю человечества и необходимость его сохранения для последующих поколений.

В Одесской области с начала полномасштабного вторжения разной степени повреждения получили 123 культурных памятника, из них национального значения – 18.

Об этом сообщает пресс-служба Министерства культуры и информационной политики, передает Укринформ.

Как отмечается, в. о. министра культуры и информационной политики Ростислав Карандеев в рамках рабочей поездки осмотрел поврежденные в результате российской агрессии памятки культурного наследия Одессы — Одесский дом ученых, Одесский художественный музей и Одесский Спасо-Преображенский собор.

В частности, на территории Одесщины разной степени повреждения получили 123 здания-памятника, из них национального значения – 18, местного значения – 105.

«Сегодня наш приоритет однозначен – устойчивость и мощь страны. Наши защитники берегут нашу землю, но вы, мои коллеги, вместе со своими коллективами, бережете нашу украинскую идентичность из-за сохранения культуры», – подчеркнул Карандеев.

Кроме того, глава МКИП встретился с главой Одесской областной государственной военной администрации Олегом Кипером и Одесским городским головой Геннадием Трухановым, а также с представителями культурного сообщества Одесщины

«Одесса богата художественным и культурным наследием. Здесь есть учреждения культуры как государственной формы собственности, так и коммунальной. Пока для страны не имеет значения, кому именно принадлежит наследие. Безусловно одно – отношение к ней должно быть внимательным и предметным. Сегодня все работающие выполняют национальную задачу Честь вам и хвала. Все, кто принял вызовы войны, и сегодня еще, возможно, с большей мотивацией отдает себя, свое время и ресурс тому, чтобы противостоять врагу на своем месте. Мы с вами тоже мобилизованы для своих задач – охранять наследие, учить детей, обеспечивать культурные процессы, необходимые для жизнедеятельности страны», – сказал в. о. министра.

В миинстерстве отмечают, что в Одесской области активно работают над выявлением, исследованием и популяризацией нематериального культурного наследия. В настоящее время в Национальный перечень от Одесской области внесено 10 элементов, из них в 2023 году – три элемента.

Справка ДО

Как сообщалось, правительство Италии и Украины подпишут меморандум о сотрудничестве, согласно которому Украина получит 45 млн. евро на проведение неотложных противоаварийных и консервационных работ в пострадавших объектах культурного наследия охранной зоны ЮНЕСКО в Одессе.

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт

Яку кількість людей можуть вмістити бомбосховища Одеси

На сьогодні в місті Одеса в укриттях цивільного захисту можуть сховатися під час повітряних тривог понад 700 тисяч жителів.

Про це ЗМІ повідомив заступник директора департаменту муніципальної безпеки — начальник управління з питань цивільного захисту Володимир Харищак.

Він зазначив, що на початку 2023 року показник охоплення населення укриттями по Одесі становив приблизно 30%. Наразі його вдалося збільшити до 80% — за словами Харищака, понад 700 тисяч жителів Одеси можуть сховатися в укритті під час тривог.

«На сьогоднішній день ми маємо в місті Одесі 353 захисні споруди, це разом із протирадіаційними укриттями, і десь понад 850 найпростіших укриттів, які ми заактували разом із представниками ДСНС і внесли до фонду захисних споруд цивільного захисту»,-сказав чиновник.

Також Харіщак наголосив, що не всі підвальні приміщення можна використовувати як укриття. Вони мають відповідати мінімальним вимогам: санітарні умови — відсутність сирості в цих приміщеннях; наявність чистих вільних шляхів евакуації для населення; наявність двох виходів для того, щоб люди могли вийти в випадку руйнування будинків. Також, за його словами, важлива висота стелі, вона повинна бути не менше метр вісімдесят. Тобто відсутність магістральних трубопроводів. 

________________________________________________________________________________________________________________

Какое количество людей могут вместить бомбоубежища Одессы

На сегодня в городе Одесса в укрытиях гражданской защиты могут укрыться во время воздушных тревог более 700 тысяч жителей.

Об этом СМИ сообщил заместитель директора департамента муниципальной безопасности — начальник управления по вопросам гражданской защиты Владимир Харищак.

Он отметил, что в начале 2023 года показатель охвата населения укрытиями по Одессе составлял примерно 30%. Сейчас его удалось увеличить до 80% — по словам Харищака, более 700 тысяч жителей Одессы могут укрыться в укрытии во время тревог.

«На сегодняшний день мы имеем в городе Одессе 353 защитных сооружения, это вместе с противорадиационными укрытиями, и где-то более 850 простейших укрытий, которые мы заактировали вместе с представителями ГСЧС и внесли в фонд защитных сооружений гражданской защиты»,— сказал чиновник.

Также Харищак отметил, что не все подвальные помещения можно использовать как укрытие. Они должны отвечать минимальным требованиям: санитарные условия — отсутствие сырости в этих помещениях; наличие чистых свободных путей эвакуации для населения; наличие двух выходов для того, чтобы люди могли выйти в случае разрушения домов. Также, по его словам, важна высота потолка, она должна быть не менее метр восемьдесят. То есть отсутствие магистральных трубопроводов.

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт

Частину одеситів 18 квітня залишили без світла (адреси)

Сьогодні, 18 квітня в частині Одеси не буде світла. Електропостачання буде відсутнє до кінця робочого дня. Про це повідомляють ДТЕК Одеські електромережі.

Південний РЕМ: 

       
2-а лінія М.Демченко, 61а, Вавілова, 5-78, Відважних, 1-50, Естафетна, 3-13, пров.Гетьманський, 2-10, Просвіти, 42-55, Дружний 1,2,3 лінії, 16-51, Бузькова, 33, Білоруська, 24,30, Озерна, 43, Проектуєма, 1-2, Фонтанська дор., 16,16б.
Роботи до 17.00

Абрикосова, 4-105, Дубовий Гай, 2-57, Лігінська (Макаренка), 1-33, Писарева, 28-40, Рівності, 88-195, пров. Рівності , 90, 92, пров. Абрикосовий, 1-29, Фонтанська дор., 106/37, 106/40, пров. Янтарний, 6-8, Тімірязєва, 34.
Роботи до 18.00

Центральний РЕМ:

     
Люстдорфська дор., 2-4, Складська, 2,2/4, Гранітна (Чернишевського), 1-26, Пішеніна, 8-59, пров. Герцена, 2-51, Французький б-р, 48/50а, Гранатна, 1-25, Авіаційна, 1,1/5,  Мальовнича (Скворцова), 15-22, Бабаджаняна, 1-54, Поїздна, 5-6, Ш.Руставелі, 23-53, пров.Парашутний, 1-8, пров.Кордонний, 1-35, пров. Гранатний, 2-8, пров.Рекордний, 1-8, Малиновського, 66-152, Йозефа Прибіка (Мінська), 7-28, Спартаківська, 6-63, пров. Малиновський, 7, Композитора Лятошинського (Перепічка), Ференца Ліста (Єліна), Ближні Млини (Кондренка), 1-95,  пров.Короткий, 2-4, 1-а, 7-а Степова, 1-40, Кордонна, 3-38, Текстильників, 1-14, пров. Мостовий, 2-4, Композитора Вербицького (Вронського), 1-63, пров. Спартаківський, 25, Квітнева, 1-19, Св.Ріхтера, 8-42, Сільська, 7-34, Тіниста, 9/12, Туристська, 1-19, Миколи Лисенка (Корнюшина), 2-10, Т.Тесс, 60а, пров.Туристський, 2-12, Єфімова, 2-49, Багрицького, 50-75, Весіння, 4-41, Глиняна, 27-48, В.Фігнер, 11-26, Мармурова (С.Перовської), 27-48,  Ол.Тимошенка, 39-42,  Косовська, 3-8.
Роботи до 19.00


Часть одесситов 18 апреля оставили без света (адреса)

Сегодня, 18 апреля, в части Одессы не будет света. Электроснабжение будет отсутствовать до конца рабочего дня. Об этом сообщают ДТЭК Одесские электросети.

Южный РЭС:

2-я линия М.Демченко, 61а, Вавилова, 5-78, Отважных, 1-50, Эстафетная, 3-13, пер.Гетманский, 2-10, Просвещения, 42-55, Дружный 1,2,3 линии, 16-51, Бузькова, 33, Белорусская, 24,30, Озерная, 43, Проектируемая, 1-2, Фонтанская дор., 16,16б.
Работы до 17.00

Абрикосовая, 4-105, Дубовая Роща, 2-57, Лигинская (Макаренко), 1-33, Писарева, 28-40, Равенства, 88-195, пер. Равенства, 90, 92, пер. Абрикосовый, 1-29, Фонтанская дор., 106/37, 106/40, пер. Янтарный, 6-8, Тимирязева, 34.
Работы до 18.00

Центральный РЭС:

Люстдорфская дор., 2-4, Складская, 2,2/4, Гранитная (Чернышевского), 1-26, Пишенина, 8-59, пер. Герцена, 2-51, Французский б-р, 48/50а, Гранатная, 1-25, Авиационная, 1,1/5, Красочная (Скворцова), 15-22, Бабаджаняна, 1-54, Поездная, 5-6, Ш.Руставели, 23-53, пер.Парашютный, 1-8, пер.Граничный, 1-35, пер. Гранатный, 2-8, пер.Рекордный, 1-8, Малиновского, 66-152, Йозефа Прибика (Минская), 7-28, Спартаковская, 6-63, пер. Малиновский, 7, Композитора Лятошинского (Перепечка), Ференца Листа (Елина), Ближние Мельницы (Кондренко), 1-95, пер.Короткий, 2-4, 1-я, 7-я Степная, 1-40, Кордонная, 3 -38, Текстильщиков, 1-14, пер. Мостовой, 2-4, Композитора Вербицкого (Вронского), 1-63, пер. Спартаковский, 25, Апрельская, 1-19, Св.Рихтера, 8-42, Сельская, 7-34, Тенистая, 9/12, Туристская, 1-19, Николая Лысенко (Корнюшина), 2-10, Т.Тесс, 60а, пер.Туристский, 2-12, Ефимова, 2-49, Багрицкого, 50-75, Весенняя, 4-41, Глиняна, 27-48, В.Фигнер, 11-26, Мраморная (С.Перовской), 27 -48, Ол.Тимошенко, 39-42, Косовская, 3-8.
Работы до 19.00

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт

На Одещині побудують нове укриття

Нове укриття для учнів і працівників гімназії збираються побудувати в селищі Нові Біляри Южненської громади, що на Одещині.

На проєктування об’єкта планують виділити 1 477 980 грн.

Про те, скільки коштуватиме будівництво самого укриття, стане відомо після розробки проєкту.

Заявки на участь у тендері, замовником якого виступає управління капбудівництва Южненської міськради, приймаються до 24 квітня.

За умовами торгів, робота має бути виконана до 20 грудня 2024 року.

________________________________________________________________________________________________________________

В Одесской области построят новое укрытие

Новое укрытие для учеников и работников гимназии собираются построить в поселке Новые Беляры Южненской громады, что в Одесской области.

На проектирование объекта планируют выделить 1 477 980 грн.

О том, сколько будет стоить строительство самого укрытия, станет известно после разработки проекта.

Заявки на участие в тендере, заказчиком которого выступает управление капстроительства Южненского горсовета, принимаются до 24 апреля.

По условиям торгов, работа должна быть выполнена до 20 декабря 2024 года.

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт

Ренійський порт не допустив аудиторів і водолазів до перевірки причалу

Державні аудитори не змогли здійснити перевірку закупівель Ренійської філії ДП «Адміністрація морських портів України» для проведення ремонту причалу № 29 на загальну суму 14,3 млн гривень.

Зокрема перевірка передбачала проведення контрольних обмірів в частині обсягів виконаних на причалі робіт, які проводилися під водою.

Для обстеження підводних металоконструкцій ультразвуковим товщинометром аудитори залучили фахівців-водолазів Міжрегіонального центру швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Натомість керівництво Ренійської філії ДП «АМПУ» проігнорувало звернення Південного офісу Держаудитслужби.

Через недопуск до перевірки аудитори звернулися до відділу поліції № 2 (м. Рені) Ізмаїльського районного відділку Нацполіції.

Це вже не перша спроба Південного офісу Держаудитслужби з’ясувати законність витрат коштів державних підприємств морської галузі.

Довідка ДО

Раніше аудитори не змогли провести планові заходи державного фінансового контролю у ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» та ДП «Білгород-Дністровський морський торговельний порт».

З огляду на непоодинокі випадки ігнорування роботи державних аудиторів керівництвом портів (попри введену кримінальну відповідальність за перешкоджання діяльності органу ДФК) Державна аудиторська служба готує звернення до Прем’єр-міністра, Міністерства інфраструктури та керівництва ДП «Адміністрація морських портів України» щодо необхідності втрутитися у ситуацію для усунення перешкод у роботі державних аудиторів та вжити заходів для посилення контролю за дотриманням суб’єктами господарювання чинного законодавства у сфері фінансового контролю.

________________________________________________________________________________________________________________

Ренийский порт не допустил аудиторов и водолазов к проверке причала

Государственные аудиторы не смогли осуществить проверку закупок Ренийского филиала ГП «Администрация морских портов Украины» для проведения ремонта причала № 29 на общую сумму 14,3 млн гривен.

В частности проверка предусматривала проведение контрольных обмеров в части объемов выполненных на причале работ, которые проводились под водой.

Для обследования подводных металлоконструкций ультразвуковым толщинометром аудиторы привлекли специалистов-водолазов Межрегионального центра быстрого реагирования Государственной службы Украины по чрезвычайным ситуациям.

Руководство Ренийского филиала ГП «АМПУ» проигнорировало обращение Южного офиса Госаудитслужбы.

Из-за недопуска к проверке аудиторы обратились в отдел полиции № 2 (г. Рени) Измаильского районного отделения Нацполиции.

Это уже не первая попытка Южного офиса Госаудитслужбы выяснить законность расходования средств государственных предприятий морской отрасли.

Справка ДО

Ранее аудиторы не смогли провести плановые мероприятия государственного финансового контроля в ГП «Морской торговый порт «Черноморск» и ГП «Белгород-Днестровский морской торговый порт».

Учитывая отдельные случаи игнорирования работы государственных аудиторов руководством портов (несмотря на введенную уголовную ответственность за препятствование деятельности органа ГФК) Государственная аудиторская служба готовит обращение к Премьер-министру, Министерству инфраструктуры и руководству ГП «Администрация морских портов Украины» о необходимости вмешаться в ситуацию для устранения препятствий в работе государственных аудиторов и принять меры для усиления контроля за соблюдением субъектами хозяйствования действующего законодательства в сфере финансового контроля.

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт