Економіка

Що чекає український бюджет надалі?

Повернення до довоєнної системи оподаткування: що відбулося з бюджетом України в липні та що очікувати надалі – аналітичний огляд KSE.

У липні остаточно ухвалили та оприлюднили закон, який з 1 серпня повернув довоєнну систему оподаткування. За підрахунками Мінфіну, це принесе доходів на суму близько 8 млрд грн. Про це йдеться в новому випуску щомісячного Бюджетного барометру від Центру аналізу публічних фінансів Київської школи економіки (KSE) за липень 2023 року.

Минулого місяця до загального фонду державного бюджету надійшло 136,7 млрд грн (із них 47,6 млрд грн грантів), тоді як планували отримати доходи на рівні 93 млрд грн. Отже, власні доходи (доходи за винятком грантів) були нижчі за розпис на 4%.

За словами Юлії Маркуц, керівниці Центру публічних фінансів KSE, скасування податкових пільг, які були перенесені на серпень, це насамперед виконання зобов’язань України перед МВФ, що були передбачені Меморандумом.

Співпраця з Міжнародним валютним фондом є критично важливою для України, оскільки окрім джерела коштів для держбюджету, вона є сигналом для інших кредиторів про можливість працювати з Україною”, – каже Юлія.

Згідно з розписом Міністерства фінансів, податкові надходження до загального фонду держбюджету у липні очікувалися на рівні 89,4 млрд грн, у той час як за основними податками загальний фонд держбюджету планували поповнити на 83,1 млрд грн, а фактично надійшло на 84,4 млрд грн.

Первинною метою звільнень від оподаткування була підтримка бізнесу під час війни, однак на сьогодні, з урахуванням того, що перший шок повномасштабного вторгнення давно минув, пріоритетнішим є поповнення держбюджету доходами від податків, оскільки саме їх, на відміну від фінансової допомоги країн-партнерів, ми можемо використовувати на фінансування Сил Оборони”, – додає Юлія Маркуц.

Так, минулого місяця найбільше перевиконання плану податкових надходжень відбулося з податку на прибуток підприємств. З огляду на те, що фактичні надходження становили 3,2 млрд грн, плани надходжень закладались за песимістичним сценарієм – 1,3 млрд грн.

Фактичний дефіцит державного бюджету становив 107,6 млрд грн (за загальним фондом – 94,9 млрд грн), що в 1,7 рази менше планового показника – 158 млрд грн.

Окрім зовнішнього фінансування, у липні Мінфін залучив 39,1 млрд грн від розміщення ОВДП, з яких 17,2 млрд грн або 44% – за бенчмарк облігаціями. Максимальна ставка розміщення залишилась незмінною – 19,75%. Серед розміщених ОВДП 8,3 млрд грн отримали від облігацій номінованих в іноземній валюті.

Крім того, минулого місяця доходи місцевих бюджетів від платежів, що адмініструються Державною податковою службою, становили 39,2 млрд грн, що на 16,9% більше, ніж у липні 2022 року. Це стало наслідком більших сум надходжень від ПДФО, що надходить до місцевих бюджетів передусім з виплат військовослужбовцям.

📗 t.me/dilova_odesa
📘 facebook.com/BusinessOdessa
📙 dilova.com.ua

Консультация специалиста

Календар

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930