Професор економіки Себастіан Ґаліані
Війна

Як війна в Україні змінює економічний та бізнес-ландшафти країн світу

Війна в Україні – це не просто регіональна криза, у неї є далекосяжні наслідки, які торкаються різних регіонів світу. Конфлікт завдав серйозного удару світовій економіці, та призвів до повільнішого її зростання й швидшої інфляції.

Професор економіки Себастіан Ґаліані проаналізував наслідки війни в Україні, та визначив три надважливі аспекти:

▪️Зростання цін на біржові товари й тиску інфляції: враховуючи, що йдеться про 30% світового експорту самої лише пшениці, ціни на продовольство сягнули рекордних рівнів. Країни, які залежать від імпорту газу, стикаються із гіршим фіскальним і торговим дефіцитом, тоді як деякі експортери на Середньому Сході й в Африці виграють від вищих цін.

▪️Порушення в торгівлі та ланцюгах постачання між сусідніми країнами: сусідні країни змушені справлятися із порушеннями в торгівлі, ланцюгах постачання і ремітуванні. На це наклався безпрецедентний потік біженців.

▪️Зменшення впевненості бізнесу та інвесторів: геополітична напруга спровокувала невпевненість бізнесу та інвесторів в усьому світі. Ціни на активи опинилися під тиском, що призвело до погіршення фінансових умов.

Окрім негайних наслідків, війна в Україні може ще й фундаментально змінити світовий економічний і геополітичний порядок. Переосмислення енергетичної торгівлі, реконфігурація ланцюгів постачання, фрагментація платіжних мереж і переоцінка валютних резервів – це лише деякі із довгострокових наслідків війни. Про це пише інформ-ресурс Forbes Ukraine.

Геополітична напруга особливо підвищує ризики економічної фрагментації у торгівлі й технологічній сфері. Європа і сусідні регіони будуть епіцентром цих змін, адже російська рецесія і безпрецедентні санкції формують нове фінансове середовище.

📗 t.me/dilova_odesa
📘 facebook.com/BusinessOdessa
📙 dilova.com.ua

Консультация специалиста

Календар

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031