ботулізм
Здоров'я

З початку року в Одеській області зареєстровано два випадки захворювання на ботулізм, в Україні — більше півсотні

Від початку поточного року в Україні зареєстровано 54 випадків ботулізму з 60 постраждалими. За результатами розслідування встановлено, що 24 випадки з 29 постраждалими пов’язані з вживанням консервації саме домашнього приготування (м’ясні консерви – 18 випадків із 21 постраждалим, овочеві – 4 випадки з 5 постраждалими, рибні – 2 випадки з 3 постраждалими).

Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.

В Одеській області з початку року зареєстровано два випадки захворювання на ботулізм: у мешканця м. Южне, захворювання якого пов’язано з вживанням м′ясної консерви (качка тушкована), виготовленої у домашніх умовах, та у жителя Івано-Франківської області, прибулого до учбово-тренувальної бази футбольного клубу «Чорноморець» у с. Лиманка Таїровської селищної ради Одеського району, захворювання якого пов’язано з вживанням консервованих мідій у томатному соусі, привезених матір’ю постраждалого три роки тому з Іспанії. Хворих було госпіталізовано до КНП «Міська клінічна інфекційна лікарня» Одеської міськради, перебіг захворювання важкий.

Ботулізм – дуже небезпечне, а інколи смертельне, токсичне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Ботулотоксин починає вироблятися у харчових продуктах, забруднених мікробами клостридіями за анаеробних умов (відсутності доступу кисню).

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування: м’ясо, риба, рідше – овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, недостатньо термічно оброблені або зберігались за неналежних умов – кілька років за температури, вищої ніж +4С. Особливо це стосується грибів, тому що їх складно повністю звільнити від мікрочасточок ґрунту. Отже не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках в домашніх умовах, їх краще засолити у каструлі з кришкою.

Щоб попередити таке тяжке харчове отруєння як ботулізм, рекомендуємо під час домашньої консервації продуктів, дотримуватись наступних правил:

  • ретельно мити руки перед і під час процедури консервування;
  • використовувати чисті та стерилізовані банки та кришки;
  • обирати овочі, фрукти та ягоди без ознак гниття, ретельно промивати їх

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Консультация специалиста

Календар

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930