маєток Гавсевича
Одеса

Руйнування маєтка Гавсевича: власника оштрафують та зобов’яжуть відновити будівлю

Очільник Одеської ОВА Олег Кіпер підписав постанову, за якою згідно з статтею 44 Закону України «Про охорону культурної спадщини» на власника будівлі ТОВ «УНІВЕРСАЛ ДІРЕКТ» буде накладено штраф у розмірі 170 000 грн.

«Пам’ятник архітектури потрібно було рятувати раніше, те, що сталося — відображення людської жадібності та халатності. Але будемо виходити вже із того, що є», — каже Олег Кіпер.

Власнику будівлі поставили низку умов:

  • До 15 серпня цього року власник має надати до Департаменту культури ОВА проект повного відновлення пам’ятки в його історичному вигляді.
  • Після погодження проекту власник має відновити будівлю у чітко у чітко визначені терміни.

У випадку просрочки дедлайнів Одеська ОВА звернеться до суду щодо повернення будівлі до державної власності і розгляне пропозиції інших, більш сумлінних інвесторів, які здатні будуть зберегти пам’ятку архітектури.

«Розумію, це далеко не перший та єдиний пам’ятник архітектури Одеси, що знаходиться у плачевному стані через людську недбалість. Тому уповноважив Департамент культури ОВА перевірити всі пам’ятки архітектури Одеси, які свого часу міська та обласна ради передали в приватну власність. Якщо власники архітектурних пам’ятників не бажають їх ремонтувати — повернемо будівлі в державну власність і знайдемо для них дбайливих інвесторів», — голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

Памʼятка культурної спадщини, відома як особняк Гавсевича, знаходиться на території центрального історичного ареалу та незабаром буде в межах буферної зони історичного центру Одеси, внесеного до ЮНЕСКО. Минулого тижня власник розпочав на обʼєкті так звані протиаварійні роботи. Але фактично це — знищення памʼятки.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Консультация специалиста

Календар

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031