Архив за день: 02.04.2024

Одеса відключення води, 3 квітня

Завтра частина Слобідки залишиться без води

Увага, аварійне відключення води в частині ж/м “Слобідка” м.Одеса 3 квітня 2024 року!

Філія «Інфоксводоканал» доводить до відома мешканців міста, керівників підприємств та організацій, що у зв’язку з необхідністю проведення аварійних ремонтних робіт на об’єктах водопроводу:

3 квітня 2024 року з 09:30 до 20:30

буде припинено подачу води споживачам частини ж/м “Слобідка”, обмеженої вулицями Академіка Воробйова, Кладовищенська, Балківська, Маловського.

Філія «Інфоксводоканал» приносить свої вибачення за тимчасові незручності.

Телефон для довідок: 0-800-307-505, 705-55-05, 068-905-55-05, 066-905-55-05, 093-17-00-155 (цілодобово)


Завтра часть Слободки останется без воды

Внимание, аварийное отключение воды в части ж/м «Слободка» г.Одесса 3 апреля 2024!

Филиал «Инфоксводоканал» сообщает жителям города, руководителям предприятий и организаций, что в связи с необходимостью проведения аварийных ремонтных работ на объектах водопровода:

3 апреля 2024 года с 09:30 до 20:30

будет прекращена подача воды потребителям части ж/м Слободка, ограниченной улицами Академика Воробьева, Кладовищенская, Балковская, Маловского.

Филиал «Инфоксводоканал» приносит свои извинения за временные неудобства.

Телефон для справок: 0-800-307-505, 705-55-05, 068-905-55-05, 066-905-55-05, 093-17-00-155 (круглосуточно)

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт

Зеленський підписав закон про зниження призовного віку до 25 років

Президент Володимир Зеленський 2 квітня підписав закон щодо зменшення граничного віку перебування призовників на військовому обліку з 27 до 25 років.

Про це йдеться у картці законопроєкту № 9281 на сайти Верховної Ради, передає.

У картці сказано, що закон надійшов до Верховної Ради за підписом президента. Таким чином, дія закону офіційно набула чинності.

Довідка ДО

Нагадаємо, Верховна Рада ще 30 травня 2023 року ухвалила поправки до закону. Про військовий обов’язок і військову службу (№9281) щодо зниження граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників із 27 до 25 років.

Пропозицію щодо зменшення граничного призовного віку спільно розробляли Міноборони та Збройні сили України.

Згідно із поясненням Міноборони, тривале перебування на військовому обліку призовників під час дії воєнного стану призводить до того, що значна кількість придатних до військової служби громадян, які не мають статусу військовозобов’язаних, це не можуть бути залучені до військової служби за призовом під час мобілізації.

Також необхідність їхнього щорічного прибуття до ТЦК та СП, зокрема для проходження медичних оглядів, призводить до додаткових фінансових витрат і навантаження на медпрацівників та збільшення черг для проходження ВЛК. Водночас призов на строкову службу під час воєнного стану не здійснюється.


Зеленский подписал закон о снижении призывного возраста до 25 лет

Президент Владимир Зеленский 2 апреля подписал закон об уменьшении предельного возраста пребывания призывников на военном учете с 27 до 25 лет.

Об этом говорится в карточке законопроекта № 9281 на сайты Верховной Рады.

В карточке сказано, что закон поступил в Верховный Совет за подписью президента. Таким образом, действие закона официально вступило в силу.

Справка ДО

Напомним, Верховная Рада еще 30 мая 2023 года приняла поправки к закону. О воинской обязанности и военной службе (№9281) по снижению предельного возраста пребывания граждан на военном учете призывников с 27 до 25 лет.

Предложение по сокращению предельного призывного возраста совместно разрабатывали Минобороны и Вооруженные силы Украины.

Согласно объяснению Минобороны, длительное пребывание на военном учете призывников во время действия военного положения приводит к тому, что значительное количество пригодных к военной службе граждан, не имеющих статуса военнообязанных, это не могут быть привлечены к военной службе по призыву во время мобилизации. .

Также необходимость их ежегодного прибытия в ТЦК и СП, в частности для прохождения медицинских осмотров, приводит к дополнительным финансовым расходам и нагрузке на медработников и увеличению очередей для прохождения ВЛК. Призыв на срочную службу во время военного положения не осуществляется.

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт

Частина студентів-чоловіків зможе поїхати за кордон на навчання

Частина студентів-чоловіків тепер зможе поїхати за кордон на навчання чи стажування. Відповідне рішення сьогодні, 2 квітня, погодив уряд України.

Очільник Міносвіти Оксен Лісовий уточнив, що в цьому вищезгаданим студентам допоможе академічна мобільність. Це можливість тимчасово виїхати за кордон для навчання чи стажування, щоб здобути нові знання та досвід.

Посадовець також уточнив, що для університетів таке рішення стане ще і способом зміцнити партнерство з іноземними закладами. І додав, що через воєнний стан у програмах академічної мобільності нині беруть участь лише дівчата. Натомість студенти неодноразово зверталися з цим питанням до президента Володимира Зеленського.

«Тож сьогодні уряд ухвалив рішення, яке дозволить хлопцям також ставати учасниками цих програм – строком на один семестр. Йдеться лише про студентів віком від 18 до 22 років, які вчаться на бакалавраті за денною формою (або ж на магістратурі медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування)»,
– повідомив міністр освіти.

Лісовий уточнив, що для перетину кордону з метою навчання за програмами академічної мобільності потрібно мати:

  • е-квиток студента;
  • направлення від закладу освіти;
  • засвідчену копію договору з іноземним університетом про прийняття на програму академічної мобільності;
  • військово-довідковий документ від ТЦК.

Проте, зазначив Лісовий, жодних особливих дозволів МОН не видаватиме.

Міністр також зауважив: щоб стати учасником такої програми, потрібно мати високі бали та виконати низку вимог, які встановлюють засновники програми. І додав, що МОН працює над посиленням системи вищої освіти та її інтеграцією в європейський освітній простір.

Довідка ДО

До початку повномасштабної війни студенти, які навчалися в іноземних вишах, могли виїжджати за кордон. Однак із 14 вересня 2022 року таку можливість заборонили.У ДПСУ пояснили, що все через велику кількість спекуляцій.5 вересня 2023 року набула чинності норма щодо можливості виїзду за кордон студентів і курсантів українських закладів освіти.Утім, зміни стосувалися лише тих, хто прямував для проходження практичної льотної підготовки в іноземні освітні заклади.


Часть студентов-мужчин сможет уехать за границу на обучение

Часть студентов-мужчин теперь сможет уехать за границу на обучение или стажировку. Соответствующее решение сегодня, 2 апреля, согласовало правительство Украины.

Глава Минобразования Оксен Лесной уточнил, что в этом вышеупомянутым студентам поможет академическая мобильность. Это возможность временно выехать за границу для обучения или стажировки, чтобы получить новые знания и опыт.

Чиновник также уточнил, что для университетов такое решение станет еще и способом укрепить партнерство с иностранными учреждениями. И добавил, что из-за военного положения в программах академической мобильности участвуют только девушки. В то же время студенты неоднократно обращались с этим вопросом к президенту Владимиру Зеленскому.

«Сегодня правительство приняло решение, которое позволит ребятам также становиться участниками этих программ – сроком на один семестр. Речь идет только о студентах в возрасте от 18 до 22 лет, которые учатся на бакалавриате по дневной форме (или на магистратуре медицинского, фармацевтического или ветеринарного направления)«,
– сообщил министр образования.

Лесной уточнил, что для пересечения границы с целью обучения по программам академической мобильности нужно иметь:

  • е-билет студента;
  • направление от учебного заведения;
  • заверенную копию договора с иностранным университетом о принятии на программу академической мобильности;
  • военно-справочный документ от ТЦК

Однако, отметил Лесной, никаких особых разрешений МОН не будет выдавать.

Министр также отметил, чтобы стать участником такой программы, нужно иметь высокие баллы и выполнить ряд требований, которые устанавливают учредители программы. И добавил, что МОН работает над усилением системы высшего образования и его интеграцией в европейское образовательное пространство.

Справка ДО

До начала полномасштабной войны студенты, обучавшиеся в иностранных вузах, могли выезжать за границу. Однако с 14 сентября 2022 года такую возможность запретили. В ГНСУ объяснили, что все из-за большого количества спекуляций. прохождение практической летной подготовки в иностранные образовательные учреждения.

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт

Корупціонери заробляли на «зерновому коридорі» (відео)

Співробітники ГУ Держпродспоживслужби в Одеській та Запорізькій областях вимагали гроші за видачу фітосанітарних сертифікатів для експорту та імпорту сільгосп продукції та виготовлення актів про результати обстеження для здійснення експорту ячменю та кукурудзи.

До складу групи входило щонайменше 11 людей, серед них керівник ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області та начальник Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області. Також двоє головних інспекторів ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області та двоє з Запорізької області, цивільні особи, в тому числі керівники брокерських компаній, що виконували ролі посередників.

У різних регіонах України проведено 60 обшуків під час яких вже знайдено та вилучено понад $100 тис. та ₴500 тис. від незаконної діяльності, вилучено 8 автомобілів еліт-класу, записники з переліком розподілу сум між учасниками схеми, а також чорнові записи та комп’ютерну техніку на якій виготовлялись вилучені документи.


Коррупционеры зарабатывали на «зерновом коридоре» (видео)

Сотрудники ГУ Госпродпотребслужбы в Одесской и Запорожской областях потребовали деньги за выдачу фитосанитарных сертификатов для экспорта и импорта сельхоз продукции и изготовления актов о результатах обследования для осуществления экспорта ячменя и кукурузы.

В состав группы входило по меньшей мере 11 человек, в том числе руководитель ГУ Госпродпотребслужбы в Запорожской области и начальник Управления фитосанитарной безопасности ГУ Госпродпотребслужбы в Одесской области. Также два главных инспектора ГУ Госпродпотребслужбы в Одесской области и двое из Запорожской области, гражданские лица, в том числе руководители брокерских компаний, исполнявшие роли посредников.

В разных регионах Украины проведено 60 обысков, во время которых уже найдено и изъято более $100 тыс. и 500 тыс. от незаконной деятельности, изъято 8 автомобилей элит-класса, записные книжки с перечнем распределения сумм между участниками схемы, а также черные записи компьютерную технику, на которой изготовлялись изъятые документы.

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сай

За підтримки ЮНІСЕФ в Одесі відкрито простір для дітей (фото)

Одеса стала п’ятим українським містом, на залізничному вокзалі якого ЮНІСЕФ та Укрзалізниця відкрила безкоштовний дитячий простір – точку «Спільно». Аналогічні локації працюють на залізничних вокзалах Києва, Дніпра, Львова і Харкова.

Тут працюють психологи та волонтери, які займають малечу майстер-класами і захоплюючими іграми. Крім того, батьки можуть отримати корисну інформацію або консультацію юриста.

Заступниця міського голови Світлана Бедрега зазначила, що Одеський вокзал з перших днів вторгнення  став потужним транзитним хабом для мешканців Херсонщини та Миколаївщини. А згодом, коли Одеса стала більш захищеною, все більше переселенців обирають наше місто місцем для зупинки.  Пані віцемер відзначила повну кооперацію з працівниками вокзалу та подякувала за тісну співпрацю, що дозволила  врятувати життя тисячам українців.

«Зараз, під час збільшення кількості обстрілів Одеси і південних регіонів та трагичності їх наслідків, коли родини приймають рішення тимчасово переїхати, відкриття точки «Спільно» на вокзалі — це своєчасне та важливе рішення. Це суттєва допомога міській владі, у той час, коли ми вимушені зосередитися на інших питаннях. Зокрема, відновлені міської інфраструктури після влучань, а також допомозі постраждалим», зазначила заступниця міського голови. 

Світлана Бедрега подякувала за надійне партнерство та всю ту допомогу, яка надається Одесі Дитячим фондом ООН.


При поддержке ЮНИСЕФ в Одессе открыто пространство для детей (фото)

Одесса стала пятым украинским городом, на железнодорожном вокзале которого ЮНИСЕФ и Укрзализныця открыла бесплатное детское пространство – точку «Совместно». Подобные локации работают на железнодорожных вокзалах Киева, Днепра, Львова и Харькова.

Здесь работают психологи и волонтеры, которые занимают малышей мастер-классами и увлекательными играми. Кроме того, родители могут получить полезную информацию или консультацию юриста.

Заместитель городского головы Светлана Бедрега отметила, что Одесский вокзал с первых дней вторжения стал мощным транзитным хабом для жителей Херсонщины и Николаевщины. Впоследствии, когда Одесса стала более защищенной, все больше переселенцев выбирают наш город местом для остановки. Госпожа вицемер отметила полную кооперацию с работниками вокзала и поблагодарила за тесное сотрудничество, что позволило спасти жизнь тысячам украинцев.

«Сейчас, при увеличении количества обстрелов Одессы и южных регионов и трагичности их последствий, когда семьи принимают решение временно переехать, открытие точки «Совместно» на вокзале — это своевременное и важное решение. Это существенная помощь городским властям, в то время, когда мы вынуждены сосредоточиться на других вопросах. В частности, восстановлены городской инфраструктуры после попаданий, а также помощи пострадавшим», отметила заместитель городского головы.

Светлана Бедрега поблагодарила за надежное партнерство и всю помощь, оказываемую Одессе Детским фондом ООН.

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт

Сотні одеситів 2 квітня проведуть день без світла: адреси

У вівторок, 2 квітня 2024 року, у зв’язку з плановими роботами енергетиків деякі одесити залишилися без електроенергії. ДПЕК «Одеські електромережі» повідомляє адреси та тривалість ремонтних робіт.

Центральний РЕМ:

  
Бреуса , 42-62,
М.Бабаджаняна, 28,
Єфимова, 14-30.
Роботи до 19.00

Південний РЕМ: 


Ак.Корольова, 1-5,
Інглезі, 5.
Роботи до 17.00

Дача Ковалевського, 14-84, Магнітогорська, 18-28,
М.Гумільова, 1-4,
Художника Федорова, 1-37,
пров. 1-й Колгоспний, 2,2а,
пров. Маячний, 1/1.
Роботи до 18.00

Жаботинського, 56а.
Роботи до 19.00


Сотни одесситов 2 апреля проведут день без света: адреса

Во вторник, 2 апреля 2024 года, в связи с плановыми работами энергетиков, некоторые одесситы остались без электроэнергии. ДТЭК «Одесские электросети» сообщает адрес и продолжительность ремонтных работ.

Центральный РЭС:

Бреуса, 42-62,
М.Бабаджаняна, 28,
Ефимова, 14-30.
Работы до 19.00

Южный РЭС:

Ак.Королева, 1-5,
Инглеге, 5.
Работы до 17.00

Дача Ковалевского, 14-84, Магнитогорская, 18-28,
М.Гумилева, 1-4,
Художника Федорова, 1-37,
пер. 1-й Колхозный, 2,2а,
пер. Маячный, 1/1.
Работы до 18.00

Жаботинского, 56а.
Работы до 19.00

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт