голубці одеські Лібкін рецепт голубцы Либкин рецепт
Їжа

Голубці по-одеськи визнали національною спадщиною України (рецепт)

Легендарне блюдо «Голубці по-одеськи» отримало звання елементу нематеріальної культурної спадщини України.

Про це повідомив Одеський обласний центр української культури.

У повідомленні зазначається, що страву готують на всій території Одеської області, починаючи з півночі та до крайнього півдня. 

«Голубці – це одна з основних страв місцевої кухні Одещини. Знання, вміння та практики приготування та споживання голубців широко поширені як серед українців, так і серед національних спільнот болгар, молдован, гагаузів та інших народів нашого краю. Цікаво, що голубці для Одещини – це не лише «конвертик» з капусти. Це різноманіття інгредієнтів та способів подачі», — зазначають в центрі.

Рецепт «чисто одеських» голубців від ресторатора Савви Лібкіна

  • Білокачанна капуста «Цукрова голова» — 3 кг
  • Свиняча грудинка — 250 г
  • Теляча лопатка — 500 г
  • Круглозерний рис — 150 г
  • Цибуля — 2 шт
  • Морква — 3 шт
  • Пюре з томатів — 200 г
  • Яловичий бульйон — 400 мл
  • Рослинна олія — за потребою
  • Сік половини лимона, сіль, цукор, чорний мелений перець за смаком
  • Сметана за смаком

З капусти зняти верхні листки, помити, видалити качан і грубі частини. Качан опустити в киплячу воду з додаванням лимонного соку, щоб листя не порвалися. Варити капусту поки верхні листки стануть м’якими і легко відокремляться від качана. Зняти верхні листки і покласти в крижану воду. Решту качана опустити в киплячу воду і повторювати процедуру, поки не будуть розібрані всі листя.

Вийняти капустяне листя з води. Тонким гострим ножем розрізати кожен лист на 3-4 частини і вирізати потовщення. Круглозерний рис залити окропом і залишити на 20 хвилин, відкинути на друшляк. Свинину і телятину подрібнити в м’ясорубці. Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти, обсмажити овочі до золотистого кольору. 

У глибокій мисці з’єднати рис, м’ясо, половину моркви з цибулею, сіль, мелений чорний перець. На капустяний листочок покласти трохи фаршу і загорнути, як рулет, до половини, потім загнути краї всередину і докрутити рулет до кінця. Голубці повинні бути розміром з мізинець. На дно посуду з товстими стінками викласти трохи залишків капустяного листя, а зверху щільно викласти голубці. 

Половину цибулі з морквою змішати з пюре з помідорів і бульйоном, додати сіль, перець і цукор, довести до кипіння і зробити густий соус. Залити голубці соусом і зверху придавити. Довести до кипіння і тушкувати 40 хвилин на маленькому вогні. Готові голубці зняти з вогню і залишити ще на 30 хвилин під закритою кришкою, а потім подати зі сметаною.

Смачного!

**

ГОЛУБЦЫ ПО-ОДЕССКИ ПРИЗНАЛИ НАЦИОНАЛЬНЫМ НАСЛЕДСТВОМ УКРАИНЫ (РЕЦЕПТ)

Легендарное блюдо «Голубцы по-одесски» получило звание элемента нематериального культурного наследия Украины.

Об этом сообщил Одесский областной центр украинской культуры.

В сообщении отмечается, что блюдо готовят по всей территории Одесской области, начиная с севера и до крайнего юга.

«Голубцы – это одно из основных блюд местной кухни Одесщины. Знания, умения и практики приготовления и употребления голубцов широко распространены как среди украинцев, так и среди национальных общин болгар, молдован, гагаузов и других народов нашего края. Интересно, что голубцы для Одесщины – это не только конвертик из капусты. Это разнообразие ингредиентов и способов подачи», — отмечают в центре.

Рецепт «чисто одесских» голубцов от ресторатора Саввы Либкина

  • Белокочанная капуста «Сахарная голова» — 3 кг
  • Свиная грудинка — 250 г
  • Телящая лопатка — 500 г
  • Круглозерный рис — 150 г
  • Лук — 2 шт
  • Морковь — 3 шт
  • Пюре из томатов — 200 г
  • Говяжий бульон — 400 мл
  • Растительное масло – по необходимости
  • Сок половины лимона, соль, сахар, черный молотый перец по вкусу
  • Сметана по вкусу


С капусты снять верхние листья, помыть, удалить кочерыжку и грубые части. Кочан опустить в кипящую воду с добавлением лимонного сока, чтобы листья не порвались. Варить капусту пока верхние листья станут мягкими и легко отделятся от кочерыжки. Снять верхние листья и положить в ледяную воду. Остальное начало опустить в кипящую воду и повторять процедуру, пока не будут разобраны все листья.

Вынуть капустные листья из воды. Тонким острым ножом разрезать каждый лист на 3-4 части и вырезать утолщение. Круглозерный рис залить кипятком и оставить на 20 минут, откинуть на дуршлаг. Свинину и телятину измельчить в мясорубке. Лук мелко порезать, морковь натереть, обжарить овощи до золотистого цвета.

В глубокой миске соединить рис, мясо, половину моркови с луком, соль, молотый черный перец. На капустный листик положить немного фарша и завернуть, как рулет, до половины, затем загнуть края внутрь и докрутить рулет до конца. Голубцы должны быть размером с мизинец. На дно посуды с толстыми стенками выложить немного остатков капустных листьев, а сверху плотно выложить голубцы.

Половину лука с морковью смешать с пюре из помидоров и бульоном, добавить соль, перец и сахар, довести до кипения и сделать густой соус. Залить голубцы соусом и сверху придавить. Довести до кипения и тушить 40 минут на маленьком огне. Готовые голубцы снять с огня и оставить еще на 30 минут под закрытой крышкой, затем подать со сметаной.

Приятного аппетита!

📗 Ділова Одеса Телеграм
📘 Facebook
📙 Сайт

Консультация специалиста

Календар

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930