Солодка газована вода підвищує ризик раку печінки на понад 80%. Вчені дійшли такого висновку після 20 років спостережень за майже 100 тисячами людей.
Є безліч доказів, які вказують на те, що варто двічі подумати, перш ніж пити цукровмісні напої щодня, попереджає доктор Полін Еммет, старший науковий співробітник Бристольського університету
У дослідженні взяли участь 98 786 жінок віком від 50 до 79 років. Вони щодня пили газовану воду або солодкі фруктові напої. В учасниць експерименту ризик розвитку раку печінки виявився на 85% вищим, ніж у тих, хто пив такі напої не більше 3 разів на місяць.
У підсумку, за 20 років у 207 жінок розвинувся рак печінки, а 148 померли від хронічного захворювання печінки.
Автори дослідження дійшли висновку, що у жінок, які пили штучно підсолоджені напої, не було настільки високого ризику розвитку проблем із печінкою.
Вчені стверджують, якщо відмовитися від вживання солодких безалкогольних напоїв, це може стати чудовою і ефективною профілактикою раку печінки.
Наразі будуть проводитися масштабніші спостереження і, якщо вони покажуть такі ж результати, людство зможе отримати потужний інструмент для профілактики онкологічних захворювань.
Міністерство оборони України повідомило, що запускає мобільний застосунок «Резерв+» для військовозобов’язаних, призовників і резервістів, який буде доступний для скачування на смартфонах через App Store і Google Play Market з 18 травня.