Цена бензина в Украине
Економіка

З 1 липня ціни на пальне в Україні зростуть

В Україні з 1 липня повернуть ПДВ на пальне у розмірі 20%. Після цього ціни на бензин, дизель та автогаз неминуче зростуть.

Про це йдеться у матеріалі UBR.ua.

“Норма про повернення ПДВ була закладена ще восени“, – підтвердив директор Консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн.

ПДВ має повернутися до старих показників з 1 липня, хоча передумов з економічної точки зору для цього немає, вважає гендиректор мережі АЗС SunOil, президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів (АОРН) Леонід Косянчук.

“Нічого хорошого у цій новині немає. Гетманцев продовжує руйнувати економіку країни“, – каже Косянчук.

Сам голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики жодних проблем не бачить.

“Тут нема чого коментувати, тому що це рішення вже погоджено“, – заявив Данило Гетманцев.

Скільки держава недоотримала прибутку з ПДВ на пальне

За словами Гетманцева, можна точно оцінити, скільки держбюджет недоотримав за час дії ПДВ на рівні 7%.

“У 2022 році недоотримання внутрішнього ПДВ становило 6,7 млрд. грн. За той же період недоотримання ПДВ на імпорт досягло 24,7 млрд. грн.“, – поділився даними Гетманцев.

З подібними цифрами схильний не погоджуватись Сергій Куюн.

“Не можна так сказати. Тому що ПДВ – дуже криміналізований податок. Існує багато схем з ухилення, за липовими касовими чеками, наприклад. Держава не могла ефективно протистояти цим схемам “, – каже Куюн.

Як зростання цін на пальне вплине на інфляцію в Україні

Паливна складова впливає на широкий спектр товарів, проте вона не може спричинити надто великих коливань, запевняє Сергій Куюн.

“Це привід для спекуляцій – вішають все на пальне. Якщо паливо в собівартості товару для виробника подорожчає, наприклад, на 2%, то ціни чомусь зростають при цьому на 10%”, – дивується Куюн .

Леонід Косянчук категорично не погоджується. У всіх послугах і товарах є транспортна складова, а це ціна на нафтопродукти, нагадує глава мережі АЗС SunOil.

“Нині на всі ціни суттєво дорожчі. Але з нового 2023 року нафтопродукти завжди дешевшали, чого не можна було сказати про продукти. А зараз ціна продуктів злетить до хмар“, – прогнозує Леонід Косянчук.

Скільки коштуватиме гривня до долара після повернення ПДВ у 20% – велике питання, зазначає експерт. “Спровокує інфляцію – це все, що вигадали чиновники“, – констатує він.

Що бізнес пропонує замість повернення 20% ПДВ

Бізнес ініціюватиме концепцію проти повернення ПДВ у розмірі 20%, розповів Сергій Куюн.

“Замість цього пропонуємо зростання акцизів – нехай вони будуть вищими, а ПДВ на рівні 10%, наприклад. Держава набагато краще збирає акцизний збір, ніж ПДВ“, – говорить Куюн.

Данило Гетманцев відреагував на таку пропозицію і запевнив, що влада завжди готова до діалогу. Але розраховувати, що питання вдасться вирішити швидко – тобто до повернення ПДВ у 20% – навряд чи можливо.

“Ми можемо обговорювати різні варіанти, але це питання глибокої економічної, навіть математичної дискусії. Бізнес може подавати свої пропозиції – у Мінфіні їх обов’язково розглянуть“, – пропонує Гетманцев.

ПІДПИСУЙСЯ НА НАШ TELEGRAM І БУДЬ В КУРСІ ПОСТІЙНО!

Консультация специалиста

Календар

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031